’ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ’ 
’ Εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Γραφει: Ο Λεωνίδας’  Κουδουμογιανάκης

’  Με το ελαιόλαδο ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια για τη δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, και μάλιστα αγροτικών, στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια τόσο σε γειτονικές όσο και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, έχει προτείνει σε εισήγηση του το Χρηματιστήριο Αθηνών και στηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
ladi_xrimatistirio.jpg
Το ελαιόλαδο ως εθνικό προϊόν, θεωρούν και συμφωνούν όλοι ότι θα πρέπει να είναι το πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια στη συγκεκριμένη αγορά. Σε δεύτερη φάση όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα διεθνώς δημοφιλή ελληνικά αγροτικά προϊόντα όπως κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, μέλι, ρύζι, όσπρια, χυμοί φρούτων, μαρμελάδες, κομπόστες, αλλά και πιο εξειδικευμένα όπως αβγοτάραχο, σουσάμι, μαστίχα Χίου, τρούφα, σαλιγκάρια και άλλα δημοφιλή διεθνώς ελληνικά προϊόντα.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας θεωρεί ότι τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης θα πρέπει να είναι από τα πρώτα που θα πρέπει ενταχθούν στο Αγροτικό Χρηματιστήριο.
Εκτός των ανεπτυγμένων χωρών Ιταλίας και Μ. Βρετανίας, γειτονικές χώρες με μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων όπως Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων.
Ως κύριο πλεονέκτημα αυτής της αγοράς είναι η διαφάνεια στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεσαζόντων και η εξάλειψη του φαινομένου των καρτέλ. Ακόμα, σύμφωνα με αναλυτές παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης ακόμη και μικρών παραγωγών, οι οποίοι συνήθως παράγουν ποιοτικά προϊόντα, αλλά ο όγκος καταλήγει να λειτουργεί εις βάρος τους στη διαμόρφωση της τιμής που διαπραγματεύονται με τους μεσάζοντες, ενώ οι τελευταίοι συρρικνώνονται δραστικά. Η εκτίμηση όσων ασχολούνται με αυτή την ερευνητική διαδικασία είναι ότι σε αρχικό στάδιο θα πρέπει να λειτουργήσει στη λογική της φυσικής παράδοσης προϊόντων και ύστερα από κάποια χρόνια λειτουργίας θα μπορέσει να εισάγει και τη διαπραγμάτευση παραγωγών σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πρόταση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιά

Το ΕΒΕΠ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σ. Λαζαρίδη, με την οποία εκφράζει τη στήριξή του στην ΕΧΑΕ για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των επενδυτικών επιλογών για την προώθηση καινοτόμων επιχειρήσεων της αγροτικής παραγωγής, σας γνωρίζουμε ότι το Ε.Β.Ε.Π. στηρίζει απόλυτα την εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.
Η κίνησή σας αυτή εντάσσεται σε παλαιότερη πρόταση του ΕΒΕΠ, αφού αποτελούσε ιδέα του αείμνηστου Προέδρου Γιώργου Κασιμάτη και μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκει θερμούς υποστηρικτές στην Ε.Χ.Α.Ε. και το ΥΠΟΙΚ.
Στο πλαίσιο της πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί, συμφωνούμε ότι το πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια στη συγκεκριμένη αγορά, θα πρέπει να είναι το ελαιόλαδο. Σε δεύτερη φάση όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα διεθνώς δημοφιλή ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Αναφορικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν, οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου μας είναι στην διάθεσή σας ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως και συντόμως.
Επισημαίνουμε ότι τόσο από γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, όσο και από ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες, όπως η Ιταλία και Μ. Βρετανία, που διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, μπορούμε να επιλέξουμε το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας του στην Ελλάδα.
Αναγνωρίζουμε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε στο "road show" που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ΗΠΑ και παρουσίασε στους ξένους και ομογενείς επενδυτές τον οδηγό προϊόντων που είχε προετοιμάσει με περισσότερες από 70 ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής.
Η δημιουργία και η παρουσίαση του οδηγού αυτού είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σήμερα σαφές και έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds για συγκεκριμένους αγροτικούς κλάδους.
Το ΕΒΕΠ δηλώνει δυναμικά την συμμετοχή του στην εκστρατεία προβολής των ελληνικών προϊόντων και κυρίως της προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν στους τομείς της αγροτικής μας παραγωγής και προτείνει την εγκατάσταση του νέου Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, διαθέτοντας εάν χρειαστεί, τον απαραίτητο χώρο για τη λειτουργία του στο κτίριο του ΕΒΕΠ».

Να ενταχθούν και τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης

Το θέμα της δημιουργίας Χρηματιστηρίου Αγροτικών Προϊόντων με την ένταξη των οπωροκηπευτικών της Κρήτης έχει απασχολήσει από την πρώτη στιγμή το νέο Διοικητικό Συμβούλιου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας. Από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Αργύρη Πανταζή έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες επαφές προκειμένου στο σχεδιασμό του επικείμενου Αγροτικού Χρηματιστηρίου να ενταχθούν και τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί τηλεφωνικό ραντεβού με τον γενικό γραμματέα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητήριου κ. Μάρκο Ντέλα Πούπα, που χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Α. Πανταζής για το θέμα αυτό δήλωσε: «Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας έχει βάλει τον πήχη ψηλά σε τέτοιες δράσεις που θα δώσουν πραγματική αξία στο προϊόν και τις στηρίζει με όλη του την δύναμη. Χαιρετίζει, συμμετέχει και επιδιώκει το καλύτερο για τα προϊόντα της Κρήτης».