Θεαματικές εξελίξεις στην Ισπανική αγορά
Αύξηση εισαγωγών και αγορές με πίστωση
Του Νίκου Μιχελάκη*

Η σημαντική πτώση της φετινής Ισπανικής παραγωγής ελαιολάδου στο 63% της περυσινής και η έλλειψη ρευστότητας του Τραπεζικού συστήματος της χώρας, αποτελούν παράγοντες που φαίνεται ότι προκαλούν ριζικές αλλαγές στην αγορά ελαιολάδου της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισπανικού τύπου οι Βιομηχανίες τυποποίησης της Ισπανίας προχώρησαν σε δυο σημαντικές αλλά όχι ακίνδυνες αλλαγές. Πρώτον άρχισαν να εισάγουν ελαιόλαδο από άλλες χωρες και δεύτερο άρχισαν να αγοράζουν με μελλοντικές πληρωμές, δηλαδη με πίστωση..

Εισαγωγές ελαιολάδου στην ….. Ισπανία!
ispania-karavi.jpgΠροκειμένου να αντιμετωπίσουν την μειωμένη διαθεσιμότητα ελαιολάδου οι Βιομηχανίες τυποποίησης στην Ισπανία. άρχισαν να χρησιμοποιούν τα αποθέματα των 150.000 τόνων που διατηρούσαν απο τις αρχές Φλεβάρη, ενώ συγχρόνως άρχισαν να εισάγουν προϊόν απο άλλες χωρες όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες
Ωστόσο, σύμφωνα με Ισπανικά δημοσιεύματα, τα αποθέματα που διαθέτουν αρκετές Βιομηχανίες τους επιτρέπουν να αντέξουν περίπου ενάμιση μήνα ακόμα, χωρίς να αγοράσουν απο τους παραγωγούς. Δεν είναι όμως γνωστό τι θα πράξουν αργότερα οπότε τα αποθέματα θα εξαντληθούν, ενώ παράλληλα θα ενταθεί η ζήτησης απο εξωτερικό.

Πάντως, οι εισαγωγές απο άλλες χωρες το τελευταίο 4/μηνο, κατά δήλωση του Πρόεδρου του Κοινοβουλίου της Σεβίλλης κ. Fernando Rodrà­guez έφτασαν τους 43.000 τόνους και συνεχίζονται. Εξάλλου απο τα δεδομένα της Ισπανικής Συνεταιρικής Οργάνωσης Agri-food οι εισαγωγές στην χώρα που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν άνοδο απο τον περασμένο Οκτώβριο, αυξηθήκαν κατά 85% σε ποσότητα και κατά 113% σε αξία απο ότι την ιδία περίοδος του 2011 και μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν φθίση συνολικά τις 23.000 τόνους.
Κύρια χώρα εισαγωγής ηταν η γειτονική Πορτογαλία η οποία είχε φέτος αυξημένη παραγωγή και προμήθευσε περίπου 7.000 τόνους μέσω του Ισπανικού Ομίλου Sovena ο όποιος έχει φυτείες στην Ποστογαλία και προμηθεύει με ελαιόλαδο τα Σουπερ Μάρκετ Mercadona της Ισπανίας.
Δεύτερη εισαγωγής χωρά ηταν η Ιταλία 5.000 τόνους και ακλούθησαν το Μαρόκο με 4.194 , η Τυνήσια με 2.624 , η Γαλλία με 2.044, η Ελλάδα με 713 και η Αργεντινή με 580 τόνους. Απο τις ποσότητες αυτές 11.750 τόνοι ήταν Λαμπάντε και 8.700 ηταν Παρθένου η Έξτρα Παρθένου

Αγοραπωλησίες ελαιολάδου με …. μελλοντικές πληρωμές!
ispanikes-trapezes.jpgΗ μειωμένη ρευστότητα των Ισπανικών Τραπεζών και η αδυναμία των Βιομηχανιών τυποποίησης να έχουν δανειακές διευκολύνσεις τις οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμής.

Έτσι, στην Ισπανική αγορά σήμερα έχουν καθιερωθεί τουλάχιστο δυο μορφές πληρωμής κατά τις αγοραπωλησίες ελαιολαδου:

Η άμεση πληρωμή, δηλαδη τοις μετρητοίς και η μελλοντική πληρωμή, δηλαδη η πληρωμή επί πιστώσει η με μεταχρονολογημένες επιταγές, όπως λέμε εμείς.
Και βέβαια οι μορφές αυτές των αγοραπωλησιών χαρακτηρίζονται και απο διαφορετικές τιμές οι οποίες με μελλοντικές πληρωμές είναι υψηλότερες απο ότι με άμεσες.
Έτσι, ενώ στις συμβάσεις για μελλοντική πληρωμή (μέχρι Απρίλιο - Μάιο) κυμαίνονται για την κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου πάνω από 3,0 έως 3,20 €/kg, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις συναλλαγές με άμεση πληρωμή (τοις μετρητοίς) που για την ίδια ποιότητα κινούνται γύρω στα 2,8 έως 2,9 €/kg, δηλαδη περίπου 0,7% χαμηλότερα.

Πτώση στην κατανάλωση λαδιών στην Ισπανία

katanalwsi-ispania.jpg

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώσε ο Οργανισμός Ελαιόλαδου της Ισπανίας φαίνεται ότι η κατανάλωση λαδιών γενικά (ελαιολάδου και σπορέλαιων), υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης , παρουσίασε μια σημαντική πτώση στα νοικοκυριά της χώρας.
Η πτώση αυτή για το ελαιολάδου έφτασε στα 3,8%, ενώ για τα σπορέλαια έφτασε στα 0,2% . Η συνολική κατανάλωση λαδιών ανά άτομο το έτος 2012 έφτασε στα 12,94 λίτρα απο τα οποία τα 9,2 λίτρα ηταν ελαιολάδου και τα 3.3λιτρα ηταν ηλιέλαιο.
=====================


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)