Ισπανική εκστρατεία για την εισαγωγή του ελαιολάδου στην εστίαση
Του Νίκου Μιχελάκη*

Στην Ισπανία καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την εισαγωγή του ελαιολαδου στις επιχειρησεις Εστίασης και την χρήση του στο τηγάνισμα αντί των σπορελαίων. Μερικές από τις πιο πρόσφατες δράσεις που οργανώνονται τόσο από το Κράτος όσο και απο τις ενδιαφερόμενες Οργανώσεις Ελαιοπαραγωγών και Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες.

’ 
’ ’ ’ ’ ’ ’  Έρευνα για τα οφέλη του ελαιολάδου στο τηγάνισμα
ispania-citoliva.jpgΜε στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση ότι το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα είναι υγιεινότερο αλλά και φθηνότερο απο άλλα λάδια, διεξάγεται ειδική έρευνα στην Ισπανία απο τις εταιρείες Monva και Citoliva με την υποστήριξη της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας που θα καλύψει ποσό €11.700 (32%) των δαπανών της.

Η έρευνα στην Ισπανία ασφαλώς είναι σκόπιμο και αναγκαίο να επαναληφθεί και επικαιροποιηθεί και στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρητη απο Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το ΜΑΙΧ αλλά και το ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης που έκαναν παλαιοτέρα προσπάθειες πρέπει να τις επικαιροποιήσουν και να τις δημοσιοποιήσουν.
’ ’ ’ ’ 
’ Γαστρονομικές διαδρομές ελαιολαδου στις Βαλεαρίδες
’ ’  Ειδικές γαστρονομικές διαδρομές για το ελαιόλαδο έχουν χαρτογραφηθεί και προβάλλονται από ειδική Ιστοσελίδα στα πλαίσια του προγράμματος «Ελαιοτουρισμός στην Μαγιόρκα» (Oleotourismo Mallorca) που οργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες που προφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν ελαιώνες και χώρους που συνδέονται με τον πολιτισμό της ελιάς και παράλληλα να απολαύσουν φαγητά μαγειρεμένα με ελαιόλαδο των νησιών αυτών.

’ 
’ Μενού με Ελαιόλαδο σε Εστιατόρια της Μαδρίτης
estiatorio-ispania.jpgΣτα πλαίσια Συνέδριου Γαστρονομίας Ελαιολάδου που οργανώθηκε προσφατα στη Μαδρίτη, οργανώθηκε και εκστρατεία ανάδειξης του ελαιολαδου στις επιχειρησεις εστίασης. Στην εκστρατεία συμμετείχαν 50 εστιατόρια της πόλης της Μαδρίτης και των γύρω περιοχών τα οποία προσφέρουν για αρκετές βδομάδες ειδικά μενού με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
=====================


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης,’ είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και ’ διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)