Πιλοτικό Δίκτυο’  «ΕλαιοΤαβερνών» στην Κρήτη και Κύπρο’ 
Τις επόμενες μέρες η υπογραφή του Καταστατικού.
Δηλώσεις ενδιαφέροντος στον ΣΕΔΗΚ

Του Νίκου Μιχελάκη*

estiatoria.jpg

Σειρά προσπαθειών για επαναφορά του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και ορθή χρήση και συντήρηση του, έχει αρχίσει τελευταία στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία αλλά και στην Κρήτη, με την διεξαγωγή διαφόρων ερευνών, διαγωνισμών, γαστρονομικών διαδρομών, πιλοτικών προγραμμάτων, αλλά και διαφόρων μέτρων που λαμβάνονται με Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη στην Ιταλία έχει αρχίσει η χρήση στα εστιατόρια επώνυμων συσκευασιών Ελαιολάδου, στην Πορτογαλία άρχισε η χρήση μη ξαναγεμιζόμενων φιαλιδίων στα τραπέζια των Ταβερνών, στην Ισπανία γίνονται έρευνες για την χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα, γαστρονομικές διαδρομές και εβδομάδες ελαιολαδου, αλλά και στην Κρήτη και Κύπρο επαναλαμβάνεται η προσπάθεια για αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου στις Ταβέρνες.
Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες και βέβαια ειδικά αυτή που μας ενδιαφέρει και αρχίζει τώρα στην Κρήτη, χρειάζονται την συνδρομή και των ταβερνών αλλά και των ελαιοπαραγωγών πελατών τους. Ας το σκεφτούν επομένως όλοι. Οι καιροί ου μενετοί!
Στα πλαίσια της επαναφοράς της πατροπαράδοτης χρήσης του ελαιολαδου στο τηγάνισμα σε επιχειρήσεις εστίασης, ο ΣΕΔΗΚ επαναλαμβάνει παλαιότερη σχετική πρωτοβουλία του με ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ίδρυσης Δικτύων επιχειρήσεων αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο.

tiganhta.gifΣτα Δίκτυα αυτά που υλοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας — Κύπρου, με συνεργασία του ΣΕΔΗΚ και του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου, μπορούν να συμμετάσχουν Επιχειρήσεις Εστίασης (Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία) αλλά και συμπληρωματικές Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου και Ελαιοεδεσμάτων που θα εφοδιάζουν με ελαιόλαδο και εδέσματα τις πρώτες σε ειδικές τιμές.

Το Δίκτυο στην Κρητη, που θα έχει την μορφή ΝΠΙΔ και θα λειτουργεί με Διοικητικό Συμβούλιο και Καταστατικό το οποιο ήδη συντάσσεται, θα υποστηριχθεί με δαπάνες του προγράμματος κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του ενώ παράλληλα θα προβληθεί με καταχωρήσεις και σποτ στα τοπικά ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κ.α.), με ειδική ιστοσελίδα, επιτραπέζια διαφημιστικά αντικείμενα αλλά και την οργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων που θα οργανωθούν στην Κρήτη και Κύπρο με συμμετοχή Μελων και απο τις δυο πλευρές.

Στα Μέλη του δικτύου, μετά από σχετικό έλεγχο τους, θα χορηγηθεί το λογότυπο (σήμα) του Δικτύου και ειδική Πιστοποίηση που θα προβάλλονται στα Καταστήματα τους.

Βασικές υποχρεώσεις των Μελών του Δικτύου θα είναι η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα, η αποδοχή ελέγχων και η καταβολή εγγραφής 50 ευρω με την υπογραφή του Καταστατικού και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το Δ.Σ. του Δικτύου και θα χρησιμοποιούνται για ελέγχους και προβολή.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να στείλουν άμεσα σχετική «Δήλωση Ενδιαφέροντος», η να τηλεφωνούν στο 28210 50800. Η Δήλωση, σχέδιο της οποίας υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, πρεπει να σταλεί στο φαξ 28210 50818, η στο E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
=====================


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)