Ελαιόλαδο. Ανοδικές τάσεις υπό την σκιά της κρίσης
Στα 3 ευρώ η μέση τιμή στην Ισπανία και Ιταλία, στα 2,5 στην Ελλάδα.

Του Νίκου Μιχελάκη*


elaiwnes-ellada.jpg

Ελαφρά ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία και Ιταλία κυμαινόμενες κατά μέσο ορο στα 3 ευρω, παρά τις γενικά αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί η οικονομική κρίση που πλήττει όλες τις Ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες. Αντίθετα στην Ελλάδα διατηρούνται στα 2,5 ευρω κατά μέσο ορο παρακολουθώντας έτσι πάντα από απόσταση 0,5 ευρω τις τιμές Ισπανίας και Ιταλίας.
Βέβαια οι αγοραπωλησίες τις τελευταίες μέρες τόσο στην Ισπανία και Ιταλία όσο και στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένες και κυμαίνονται ποσοτικά στο 30% σε σχέση με εκείνες των μέσων Ιανουαρίου.
Και βασικός λόγος της στασιμότητας αυτής, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οργανώσεις και εμπειρογνώμονες στην Ισπανία είναι η αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων της φετινής παραγωγής (βλέπε σχετικό άρθρο), που πάντως αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο. Ωστόσο φαίνεται ότι και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με την διεθνή κρίση, αναβάλλουν τις αγοραπωλησίες.
Οι μεγάλοι αγοραστές σε Ισπανία, Ιταλία αλλά και Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, λογω των δυσχερειών του Τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα όμως προβληματίζονται και για το αν μπορούν να μεταφερθούν αυξήσεις τιμών στους καταναλωτές των χωρών που πλήττονται απο την κρίση. Έτσι, αναστέλλουν προσωρινά τις αγορές τους, γνωρίζοντας όμως ότι οι Συμβατικές τους υποχρεώσεις προς τις αλυσίδες διανομής δεν τους επιτρέπουν αναβολές επαόριστο. Κρυφή ελπίδα στηρίζουν μόνο στο αν η ανθοφορία της ερχομένης χρονιάς στην Ισπανία θα είναι καλή, όποτε θα την χρησιμοποιήσουν σαν μέσο πίεσης για τις τιμές.
Από την άλλη πλευρά οι παραγωγοί που πουλούσαν λογω πιεστικών αναγκών φαίνεται ότι έχουν περιοριστεί, ενώ εκείνοι που διαθέτουν ακόμα προϊόν δείχνουν να προσδοκούν μεγαλύτερες τιμές και τουλαχιστο στην Ισπανία δεν πουλούν εύκολα.
Πάντως, στην Ισπανία την βδομάδα 6-12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 12-2-13 (www.sedik.gr) , καίτοι η μέγιστη τιμή έπεσε ελαφρά για το έξτρα παρθένο, η μέση τιμή του, στην οποία πουλιούνται οι περσότερες ποσότητες, αυξήθηκε στα 3,03 €/κ , ενώ και η ελάχιστη ανέβηκε στα 2,85 €/κ. Το (απλό) Παρθένο διατηρήθηκε στα 2,89 €/κ ενώ το Λαμπαντε 1ο στα 2,70 €/κ Στην Ιταλία όλες οι κατηγορίες κινήθηκαν ανοδικά και κυμανθήκαν στα 3,09 το έξτρα , στα 2,56 το (απλό) Παρθένο και στα 2,36 το Λαμπαντε. Σταθερά υψηλή μέχρι και 10 ευρώ οι τιμές για τα ΠΟΠ. Στην Κρήτη το έξτρα παρθένο 0,3ο κυμάνθηκε απο 2,40€/κ έως 2,75 €/κ, στην Πελοπόννησο απο 2,40€/κ έως 2,60€/κ και στην Λέσβο στα 2,50€/κ
=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)