Μεγάλοι ενδιαφέρον από Συν/σμούς για πωλήσεις με δημοπρασίες
Υψηλή η επισκεψιμότητα του Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ

Του Νίκου Μιχελάκη*’ 

site.jpgΟι υψηλότερες τιμές που έχουν επιτευχθεί με τις δημοπρασίες που γίνονται απο Συν/σμους στην Κρήτη και Πελοπόννησο και έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στα «Ελαιοκομικά Νέα», φαίνεται ότι αρχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον και άλλων Συν/σμων τόσο όντος όσο και εκτός Κρήτης αλλά ακόμη και ιδιωτικών ελαιοτριβείων που σκέπτονται και αυτοί να αρχίσουν να τις εφαρμόζουν.

Απο την άλλη πλευρά φαίνεται ότι το Δελτίο Τιμών που εκδίδει κάθε εβδομάδα ο ΣΕΔΗΚ και το στέλνει στους Δημους για τοιχοκόλληση ενώ συγχρόνως το αναρτά στην ιστοσελίδα του www.sedik.gr φαίνεται ότι έχει καθιερωθεί πλέον σαν μια πολύ αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Ήδη δέχεται περισσότερους απο 3000 επισκέπτες ημερησίως απο την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα αρκετά ελαιοτριβεία και έμποροι ξεπέρασαν τους αρχικούς ενδοιασμούς τους και μας προτείνουν να τους παραλάβουμε στην λίστα αυτών που δίδον τιμές, χωρίς βεβαία καμιά οικονομική τους επιβάρυνση. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε τα ελαιοτριβεία και τους εμπόρους: Ρουμπεδάκη (Χάνια), Ανώσκελη ΑΒΕΕ, Αλπαντάκης (Καλέσια), Μπραχιμο, Καπνάς ΑΕ, Αφοί Αρκαδινου (Ζάκυνθος) και Αφοι Κυδωνάκη (Τυμπάκι) που ήδη περιλήφθησαν στην λίστα των παρόχων τιμών του Δελτίου η οποία είναι ανοικτή και για αλλους (τηλ. 28210 50800 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Βέβαια κάποιοι , για τους δικούς τους λόγους, δεν πείθονται για τις υψηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται με τις δημοπρασίες και διαδίδουν αντίθετες αλλά βέβαια ατεκμηρίωτες πληροφορίες. Ωστόσο η πραγματικότητα, όπως μας βεβαίωσαν οι Συν/σμοι που τις έκαναν, είναι όπως αυτοί ανακοίνωσαν και εμείς δημοσιεύσαμε.

Προκήρυξη και διενέργεια δημοπρασίας
Ο τρόπος, η διαδικασία και οι όροι που ακολουθούνται για την προκήρυξη δημοπρασίας, αφού δεν υπάρχει σχετική Νομοθεσία, αν δεν προβλέπονται στο Καταστατικό του Συν/σμου μπορούν να αποφασίζονται από το ΔΣ του Συν/σμου.

Συνήθως όμως η διαδικασία που ακολουθείται για το ελαιόλαδο είναι περίπου η εξής: Αφού με απόφαση του ΔΣ προσδιοριστεί ο χρόνος της δημοπρασίας καθώς και η ποσότητα και ποιότητα του προϊόντος που θα δημοπρατηθεί, συντάσσεται η προκήρυξη η οποία συνοπτικά (μια περίπου σελίδα) αναφέρει τουλάχιστο τα εξής:

-Την ημερομηνία, ημέρα και ώρα και τον τόπο της διενέργειας
-Την ποσότητα, ποιότητα, παλαιότητα κλπ του δημοπρατούμενου προϊόντος.
-Τις προϋποθέσεις που πρεπει να πληρούν οι πλειοδότες
-Την κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης ύψους περίπου 5% της άξιας του προϊόντος.
-Τον τρόπο πληρωμής που συνήθως είναι άμεση κατάθεση σε Τράπεζα της άξιας του προϊόντος

Η Προκήρυξη της δημοπρασίας συνήθως δημοσιεύεται σε τοπικά ΜΜΕ ενώ αποστέλλεται και σε ένα αριθμό εμπόρων, ενώ η διενέργεια της γίνεται την ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ενώπιων όλων Μελών του ΔΣ το οποίο και ανακηρύσσει τον πλειοδότη και την τιμή που επιτεύχθηκε.

=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)