Ισπανία: Στα μέσα Φεβρουαρίου, θα κριθούν οι εξελίξεις στις τιμές!

Προβλέψεις ότι μπορούν να αυξηθούν και μέχρι 3,5 ευρώ!’ 
’ 
Έλλειψη στο εξαιρετικό παρθένο και προβλήματα αλκυλεστέρων στο (κοινό) παρθένο!

’ Του Νίκου Μιχελάκη*’ 

Στα μέσα Φεβρουαρίου περίπου τοποθετείται ο κρίσιμος χρόνος κατά τον οποιο θα μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι που μπορεί να φθάσουν οι τιμές τις προσεχείς εβδομάδες στην Ισπανία. Αυτό εκτιμάται απο το σύνολο σχεδόν των φορέων που ασχολούνται με την εμπορία, σύμφωνα με δημοσίευμα Ισπανικής ιστοσελίδας.
ispania13.jpg
Προφανώς, κατά τον χρόνο αυτό, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής και επομένως, στην Ισπανία, που έχει ένα σοβαρό σύστημα Στατιστικής παρακολούθησης των στοιχείων της παραγωγής και εμπορίας, θα είναι δυνατόν να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το τελικό ύψος της φετινής παραγωγής που μπορεί να θεωρηθεί σαν η χαμηλότερη των τελευταίων 20 χρόνων.
Οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από την Ιστοσελίδα, συμφωνούν ότι κατά την φετινή χρόνια τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας όπως τα έξτρα παρθένα θα παρουσιάσουν σημαντική έλλειψη, αλλά και τα (κοινά) παρθένα θα έχουν πρόβλημα με τους αλκυλεστέρες κατά την τιμολόγηση τους.
Έτσι, σημειώνουν, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια χρονιά περίπλοκη για την αγορά και δεν αποκλείεται να δούμε τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται και να φτάνουν και μέχρι 3,5 ευρώ, Πάντως, η Asaja (Ένωση Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας) θεωρεί ότι «η χαμηλή παραγωγή της χωράς επιτρέπει στους πωλητές (Ελαιοτριβεία, Παραγωγούς) να ενεργούν ορθολογικότερα κατά τις πώλησης αποφεύγοντας συναλλαγές κάτω απο ψυχολογική πίεση». Εξάλλου, η ίδια οργάνωση εκτιμά ότι οι τιμές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 θα διατηρηθούν ελαφρά προς τα άνω αλλά οπωσδήποτε θα εξαρτηθούν και απο τις εκτιμήσεις για το ύψος της επόμενης σοδειάς
=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)