Οι Τιμές στη Ισπανία υπερέχουν και πάλι κατά 40 λεπτά!
Βασικοί λόγοι η αδιαφάνεια και ο κατακερματισμός!
Χανιά 9-1-13 : Του Νίκου Μιχελάκη*

Στην Ισπανία την εβδομάδα 2-8 Ιανουαρίου 2013 οι τιμές για τα πολύ καλά λάδια ηταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα για το έξτρα παρθένο έφτασαν μέχρι 3,06 €/κιλό η μέγιστη, στα 2,68€/κιλο η μέση και στα 2,59 €/κιλό η ελαχίστη. Μικρότερες αυξήσεις όμως της τάξεως του 1,5-6% υπάρχουν και στις άλλες ποιοτικές κατηγορίες.
Έτσι, η μεγίστη τιμή στην Ισπανία που αφορα πολύ καλά ελαιόλαδα αντίστοιχα με τα δικά μας οξύτητας 0,3 βαθμών, υπερέχει και πάλι κατά 0,40€/κιλο, διαφορά που δεν μπορεί παραγωγούς να αποδοθεί στην αδιαφάνεια και τον κατακερματισμός της εσωτερικής μας αγοράς.
Η αδιαφάνεια βέβαια αφορα γενικά τα στοιχεία της αγοράς αφού κάνεις δεν ξέρει ούτε με κάποια προσέγγιση πόσο λαδι παράγεται, πόσο και με ποιες τιμές πωλείται και πόσο υπάρχει διαθέσιμο σε αποθήκες Συν/σμων και ελαιοτριβείων.
Απο την άλλη , ενώ ο κατακερματισμός της προσφοράς με τον τεράστιο αριθμό πωλητών που στην Κρήτη μόνο ανέρχονται σε 650 περίπου, οπωσδήποτε διευκολύνει την λειτουργία άτυπων μειοδοτικών διαγωνισμών που κάνουν οι λίγοι αλλά πολύ μεγάλοι αγοραστές.
Όπως πληροφορούμαστε, εκπρόσωποι μεγάλων Εταιρειών της Ιταλίας, έχουν καταφθάσει στην φθηνότερη Κρήτη και περιέρχονται ελαιοτριβεία αναζητώντας την καλύτερη ποιότητα αλλά και… τις καλύτερες , για αυτούς, χαμηλές τιμές.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, στην χώρα μας φαίνεται να επικρατεί αταραξία και οι αρμόδιοι για το θέμα, μάλλον περι άλλα τυρβάζουν.
========================
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι ’ πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και’  Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ,’ ’  διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν’  προσωπικές του απόψεις και’  δεν’  απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.’  (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">nmixel@otenet.gr)