Γενική εκτίναξη των τιμών ελαιολάδου στην Κρήτη
Ικανοποιεί τους παραγωγούς αλλά προβληματίζει τους ασχολούμενους με την εμπορία.
Χανιά 9-1-13 : Του Νίκου Μιχελάκη*

Μια γενική εκτίναξη προς τα άνω των τιμών του ελαιολάδου σημειώνεται τις μέρες αυτές στην Κρήτη, ικανοποιώντας του παραγωγούς και προβληματίζοντας τους ασχολούμενους με την εμπορία.
Η εξελιξη αυτή που είχε αρχίσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους, δείχνει να συνεχίζεται και να γενικεύεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους δημιουργώντας στους παραγωγούς ελπίδες και προσδοκίες, που δεν ξέρουμε αν επαληθευτούν, για ακόμη κάτι καλύτερο. Ωστόσο, στους ασχολούμενους με την εμπορία υπάρχει προβληματισμός γιατί, διαπιστώνουν ότι η έλλειψη πραγματικών στοιχείων δεν μπορεί να τους βοηθήσει να εκτιμήσουν τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον ώστε να βαδίσουν ασφαλέστερα.
Πράγματι, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 8-1-13 (www.sedik.gr) οι τιμές στην Κρήτη παρουσίασαν μια γενική αύξηση σε όλες σχεδόν τις οργανώσεις και επιχειρήσεις που διδουν τιμές στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, της τάξης του 4-14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τις υψηλότερες να προσφέρονται από την ΕΑΣ Ηρακλείου 2,60 €/κιλό, και το Ελαιοτριβείο Αλμπαντάκη στα Καλέσια 2,60 €/κιλό.
Βέβαια επίκεντρο της εξέλιξης αυτής αποτελεί η Ισπανία όπου οι τιμές, απο τον περασμένο Αύγουστο συνεχίζουν μια ανοδική πορεία, η οποία μετά από μια προσωρινή 15/νθημερη κάμψη στα μέσα Δεκεμβρίου, συνεχίζεται και πάλι από τα τέλη του περασμένου έτους προχωρώντας όπως τα πράγματα δείχνουν και στο νέο έτος.
Και βασικός λόγος που φαίνεται ότι συνετέλεσε στην εκτίναξη των τιμών στην Κρήτη, δεν είναι δυστυχώς κάποια αλλαγή στάσης στην δική της αγορά, αλλά κάποια γεγονότα στην Ισπανική αγορά ’ και πιο συγκεκριμένα, η διαπίστωση από τον Οργανισμό Ελαιόλαδου της χώρας, που συγκεντρώνει τα στοιχεία απο τα ελαιοτριβεία, ότι η παραγωγή είναι πράγματι περισσότερο μειωμένη από ότι αρχικά εκτιμήθηκε.
Η διαπίστωση αυτή, της περισσότερο μειωμένης παραγωγής, η οποία κατά κάποιες Οργανώσεις μπορεί να φτάσει και μέχρι 80%, φαίνεται ότι αποτέλεσε αιτία για μια σκληρότερη στάση των Ισπανών παραγωγών και μια στροφή των μεγάλων αγοραστών σε φθηνότερες αγορές, όπως ήταν η Κρήτη! Αυτό επισημαίνεται και από τις Ισπανικές Οργανώσεις που εκτιμούν ότι «οι έλληνες λογω της κρίσης πουλούν βιαστικά»!
========================
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι ’ πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και’  Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ,’ ’  διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν’  προσωπικές του απόψεις και’  δεν’  απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.’  (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">nmixel@otenet.gr)