Ωστόσο , υπάρχουν και περιπτώσεις που επιτεύχθηκαν υψηλότερες τιμές όπως εκείνη του Συνεταιρισμού Καβουσίου στην Ιεράπετρα που πούλησε πρόσφατα σε Ιταλική εταιρία ποσότητα 59.000 κιλών έξτρα παρθένου 0,3 οξύτητας στην τιμή των 2,425 €/Kg.

Διαπιστώνεται έτσι και πάλι μια υστέρηση των τιμών της Κρήτης έναντι της Ισπανίας, περίπου 50 λεπτά/κιλο, αν συγκρίνουμε τις μέγιστες τιμές και 45 λεπτά/κιλο αν συγκρίνουμε τις μέσες. Από την άλλη πλευρα διαπιστωνεται μια προσέγγιση των τιμών της Πελοποννήσου, τουλαχιστο από τκάποιους μικρους Συνεταιρισμούς της Κρήτης που πουλουν μαζικα..
Οπωσδήποτε, η διαφορά με την Ισπανία, όπως και άλλοτε έχουμε σημειώσει, δεν μπορεί να αποδοθεί παρά μόνο στην δομή της εσωτερικής μας αγοράς και στον τρόπο πώλησης του ελαιολάδου. Ο τεράστιος κατακερματισμός με τους 650 πωλητές στην Κρητη και ο τρόπος πώλησης χωρίς δημοπρασίες σε μικροποσότητες στους μεγάλους αγοραστές, συμβάλει ώστε τελικά να λειτουργεί στην πράξη, ένας διαρκής μειοδοτικός διαγωνισμός. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλοι αγοραστές αναζητούν και επιτυγχάνουν τις ελάχιστες δυνατές τιμές στις οποίες ενδίδουν, ως είναι φυσικό, οι ασθενέστεροι οικονομικά παραγωγοί.
Και για αυτό δεν πρεπει να υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Τα δεδομένα καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι η πώληση του ελαιολάδου σε σημαντικές ποσότητες με δημοπρασίες και συνθήκες κάποιας διαφάνειας επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα. Περιπτώσεις δημοπρασιών στην Πελοπόννησο αλλά και μαζικών πωλήσεων σε Συνεταιρισμούς της Κρήτης, όπως εκείνη των Συνεταιρισμών Καβουσίου στην Ιεράπετρα, Ζάκρου στην Σητεία και Πλατάνου στα Χανιά, καθημερινά το επιβεβαιώνουν.
Πάντως, η συγκομιδή με κάποια προσωρινή διακοπή λόγω καιρού και εορτών, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με την ποιότητα να είναι αρκετά καλή αλλά με λίγες περιπτώσεις οξύτητας 0,3 πράγμα που δείχνει ότι παρά την βοήθεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, ο Δάκος, έκανε την ζημιά του που ευτυχώς δείχνει να είναι μικρή.
Οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι συνεχίζουν να είναι ακόμα αρκετά χαμηλές, γύρω στα 5/1 αποτέλεσμα της υψηλής φετινής καρποφορίας η οποία όπως είναι φυσικό έχει οδηγήσει σε μικρό μέγεθος και οψίμιση του καρπού.