Συγκομιδή: Αρκετά καλή η ποιότητα αλλά χαμηλές ακόμα οι αποδόσεις
poiotita.jpgΗ συγκομιδή του ελαιόκαρπου, προχωρεί και σιγά —σιγά γενικεύεται σε όλες τις ελαιοπαραγωγής περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας και Ιταλίας .
Στην Κρητη, παρά τους φόβους που υπήρχαν αρχικά για ζημιές από Δάκο, τελικά με την βοήθεια του καιρού ( υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού) η ποιότητα εξελίσσεται πολύ καλά έως άριστα. Η μέση οξύτητα του ελαιολαδου που έχει παραχθεί μέχρι τώρα από τα Ελαιοτριβεία που δίδουν στοιχεία στον ΣΕΔΗΚ κυμαίνεται στα Χανια ( ΑΣ Πλατάνου, Κάλιαρι, Αστρικας) από 0,37 έως 0,43 βαθμούς, στο Ρέθυμνο ( Πέραμα) 0,3 -0,5 βαθμούς, στο Ηράκλειο (Θραψανός, Αγ. Παρασκές) 0,3 -0,45 και στο Λασίθι (Ζάκρος, Μαρωνια) 0,4 βαθμούς. Αναμένεται δε, όπως λένε ελαιοτριβείς ότι με την βοήθεια του αέρα (που ρίχνει τις δακοπροσβλητες) στο προσεχές μέλλον να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο
Η απόδοση του καρπού σε λάδι, αντίθετα, δεν πάει και τόσο καλά και κυμαίνεται στα Χανια στα 5-5,65/1 , στο Ρέθυμνο στα 5,7/1, στο Ηράκλειο στα 5,5-6/1 και στο Λασίθι στα 4,4-5,7/1.