Ανησυχίες για τις τιμές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στην Ισπανία!
Μεγάλη αγωνία έχει καταλάβει παραγωγούς και εμπόρους στην Ανδαλουσία στην Ισπανία αλλά και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες για το αν οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στη νότια Ισπανία τις τελευταίες ημέρες θα ενισχύσουν η όχι την αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή της Ισπανίας.
vroxes.jpgΆμεση συνέπεια της εξέλιξης αυτής ήταν να υπάρξει μια στάση αναμονής στην αγορά της Ισπανίας και μια σημαντική κάμψη στις αγοραπωλησίες η οποία οδήγησε και σε μια ελαφρά πτώση των τιμών. Στην Κόρδοβα και στο Χαέν οι τιμές παραγωγού μετά από τρεις μήνες σταθερής ανόδου άρχισαν να υποχωρούν πέφτοντας την περασμένη εβδομάδα κατά 6- 10 λεπτά περίπου βάζοντας σε αγωνία παραγωγούς και εμπόρους.
Έτσι, η νέα συγκομιδή, που θεωρητικά ξεκινά στην Ισπανία επίσημα από την 1 Οκτωβρίου, ’ αναμένεται με αισθήματα ελπίδων για καλύτερες τιμές και βελτίωση της παραγωγής από τους Ισπανούς Ελαιοπαραγωγούς αλλά και από αντίθετα αισθήματα για τους μεγάλους αγοραστές ελαιολάδου, οι όποιοι απροετοίμαστοι για τις φετινές εξελίξεις, παραμένουν αμήχανοι και περιόρισαν , προς το παρόν, τις αγορές τους!!
Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί, μετά από μια από τις ξηρότερες χρονιές αυτού του αιώνα, που άρχισε με έλλειψη βροχών του περασμένου χειμώνα και συνεχίστηκε με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ’ αντιμετώπισαν πρόσφατα τις αναπάντεχες έντονες καταρρακτώδεις βροχές, ’ που έπεσαν στην Ανδαλουσία, με ανάμικτα αισθήματα.
Θλίψη για τις ζημιές που έγιναν και ελπίδες για βελτίωση της απόδοσης , της σημαντικά μειωμένης καρποφορίας των ελαιώνων τους, ’ που κατά τις εκτιμήσεις έχουν λιγότερο από το μισό της παραγωγής ρεκόρ των 1,6 εκατομμυρίων τόνων που είχαν την περασμένη χρονιά. Έτσι διερωτώνται με αγωνία, ’ αν ο συρρικνωμένος από την παρατεταμένη ξηρασία ελαιόκαρπος μπορεί να ανακάμψει με την βροχή και να βελτιώσει την απόδοση του σε λάδι, ’ πράγμα που βέβαια και αν ’ συμβεί δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση.