ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Αυθημερόν χρηματοδότηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου αλλά και των παραγωγών, όταν οι τιμές πέφτουν!
Την θεσμοθετική ρύθμιση δυο μέτρων σχετικά με την διάθεση του Ελαιολαδου που αξίζει να εξεταστούν από την πολιτεία προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με στόχο, την ενίσχυση του εθνικό όπως το χαρακτηρίζει προϊόντος
esee2.jpgΤο πρώτο μέτρο που ζητά η ΕΣΕΕ είναι η υποχρεωτική αυθημερόν χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, με την εγγύηση του Δημοσίου, κάθε εξαγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου προς οιαδήποτε χώρα. Η διαδικασία αυτή, όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ ακολουθούνταν πριν από πολλές δεκαετίες, τότε που τα πενιχρά αποθέματα των Τραπεζών χρηματοδοτούσαν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με μειωμένο επιτόκιο κατά 60% και ότι περίσσευε διατίθετο για τις λοιπές ανάγκες της οικονομίας.
Το δεύτερο μέτρο που προτείνει η ΕΣΕΕ είναι η χρηματοδότηση των παραγωγών από τις Τράπεζες όταν το επίπεδο των τιμών πέφτει κάτω από ένα όριο που δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής.
Προτείνεται να καταθέτει ο παραγωγός στην Τράπεζα την απόδειξη παρακαταθήκης ελαιολάδου που του εκδίδει ο ελαιουργός που αναλαμβάνει τη φύλαξή του και μαζί με την εγγύηση του ελαιουργού να λαμβάνει μια χρηματοδότηση που θα αντιστοιχεί στο 70% της τρέχουσας αξίας του ελαιολάδου που έχει στην κατοχή του.
Τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως εάν σχεδιαστούν και εφαρμοστούν σωστά, μέσα σε μια πενταετία, θα οδηγήσουν στην εξαγωγή του 100% του παραγόμενου ελαιολάδου ως τυποποιημένου ελληνικού προϊόντος, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Αισιόδοξες απόψεις, που βέβαια έχουν σαν κοινο παρανομαστή τις Τράπεζες. οι οποίες όμως δεν βρίσκονται στα καλύτερα τους. Ωστόσο κάτι πρέπει να γίνει και για αυτό οι Τράπεζες που ανοίγονται τελευταία στον πρωτογενή τομέα, όπως και οι τοπικές Συνεταιρικές αξίζει να εξετάσουν το όλο θέμα. Αρκεί βεβαία και αυτές να μην δουν την περίπτωση σαν μέσο για να «ρεφάρουν» αλλά κυρίως σαν τρόπο που θα σταματήσει την συνεχή αιμορραγία ελληνικού εισοδήματος σε ξένες αγορές
Η απαραίτητη ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας κατά την ΕΣΕΕ, πρέπει να γίνει με την προώθηση μιας θεσμικά φιλελεύθερης, αναπτυξιακής νομοθεσίας για την οποία, οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να ρωτήσουν και τους παραγωγούς και τους εμπόρους ελαιολάδου ως γνώστες των πραγματικών δεδομένων. Και πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν και εκτός των τειχών των Υπουργείων τους άνθρωποι που μπορούν να τους δώσουν τα φώτα τους αμισθί!.