Οι εξελιξεις στην ελαιοκομία’  και τις τιμές’  ’ στην Συνεδρίαση του’  ΔΣ’  του ΣΕΔΗΚ
Ανάγκη για συγκέντρωση της προσφοράς και διαφάνεια της αγοράς.
Mε επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ελαιοκομία και ειδικότερα τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές, ’ διεξήχθηκαν οι εργασιες της συνεδρίασης του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ που έγινε στις 18/9/12 στο Πάνορμο.’ ’  Σημαντικος προβληματισμός’  υπήρξε’  για το οτι η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές στην Ισπανία,’  εξαιτιας’  των ’ εκτιμήσεων’  για μείωση ’ κατά 50-70%’  της αναμενόμενης παραγωγής στην χώρα αυτή’  δεν’  προκαλεσε αναλογη ’ ανταπόκριση της αγοράς της Κρήτης. Ενδιαφερον ομως υπηρξε και για τις αλλες συζητησεις που περιλάμβανε η Ημερήσια διαταξη.
Η ’ ’ περιορισμενη’  αυξηση’  των τιμων ’ στην Κρητη.’  Αιτια ’ και προτασεις.’ 
Στην’ εισήγηση του’  "Εξελιξεις στην Ελαιοκομια και τις Τιμές"’  ο ’ Δρ. Νικ. Μιχελάκης Επιστ. Συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ,’  αφου παρουσίασε’ ’ μια γενικη ανασκόπηση’ ’  των εξελίξεων που σημειώθηκαν’  τα τελευταία χρόνια’ ’  στην’  επέκταση και την τεχνική της καλλιέργειας, την’  αύξηση της παραγωγής και ’  της κατανάλωσηςσε’  διεθνές και εθνικο επιπεδο καθως και τις κλασικές και αναδυόμενες’  διεθνεις αγορές’ , αναφέρθηκε’  και στην’  διαμόρφωση των τιμών και τους ’ παράγοντες που την επηρεάζουν. ’ Ιδιαιτερα ’ αναφέρθηεκε ’ στις πρόσφατη κατακόρυφη ’ αύξηση των ’ τιμών που σημειώθηκε στην Ισπανία εξαιτίας’  των προβλέψεων για’  σημαντική ’ μείωση’  της ερχόμενης εσοδείας’  της ’ και την’  σχετικά’ ’ περιορισμένη ’  αύξηση των τιμών στην Κρητη (Σχ.1)’  κατα την αντίστοιχη περίοδο.’ 
Μετα την συζήτηση που ακολούθησε τα αιτια της εξελιξςη αυτής αποδόθηκαν:’ 

tim.jpg’ 
-Στην’  οργάνωση της αγοράς στην Κρητη που διακρίνεται από έντονο κατακερματισμό της προσφοράς και σημαντική αδιαφάνεια.
-Στην πολιτική των λίγων μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών και αλυσίδων διανομής που λειτουργώντας ως καρτελ ελέγχουν την διεθνή αγορά και είναι φανερό ότι προσδοκούν να επωφεληθούν από την αδυναμία των Ελλήνων παραγωγών λόγω της κρίσης και την καλύτερη οπωσδήποτε παραγωγή που αναμένεται στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τον κατακερματισμό της προσφοράς, όπως αναφέρθηκε, ο ΣΕΔΗΚ με υπομνήματα του έχει επισημάνει ότι θεωρεί σκόπιμη την συγκέντρωση της προσφοράς της Κρήτης σε λίγες αλλά μεγάλες μονάδες διάθεσης και την πώληση του χύμα με διαγωνισμούς όπως κάνουν Συν/σμοι στην Πελοπόννησο.’ 
Το ίδιο, υπογραμμιστηκε’  ’ ζητά και η Ισπανία, αλλά’  το ιδιο’  σκέπτεται και συζητά και η ΕΕ στο σχεδιο ανααθμισης της ελαιοκομιας που προτείνει. Η επίτευξη του όμως μιας τετοιας μεταρύθμισης ’ στο Εθνικό μας επίπεδο απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις και παροχή κινήτρων που πρέπει να σχεδιαστούν απο την πολιτεία μετά απο διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ότι αφορά την διαφάνεια της αγοράς, αναφέρθηκε ότι ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι ήδη συμβάλλουν σε αυτη’  με ενημερωτικά δημοσιεύματα και τα εβδομαδιαία Δελτία Τιμών που στέλνουν στους Δήμους ενώ παράλληλα τα δημοσιεύουν’  και στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr.’  Και η συμβολή’  αυτη, οπως υπογραμμίστηκε,’ 
τουλάχιστο στο επίπεδο της Κρήτης, υπηρξε αποφασιτική τελευταία, ’ αφου’ τα Δελτία Τιμων’ και τα δημοσιευματα του ΣΕΔΗΚ, που ’ υπήρξαν η μοναδική σχεδόν πηγή πληροφόρησης για τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών στην Ισπανία,’ ’ ’ ’ συνέβαλαν σημαντικά στην έστω περιορισμένη άνοδο των τιμών που ήδη σημειώθηκε στην Κρήτη.
Ωστόσο η βελτίωση της διαφάνειας απαιτεί παραπέρα δράσεις ώστε να υπάρξη πληρεστερη και ακριέστερη και τακτική ’ πληροφοριση για την παραγωγή, τα αποθέματα και τις πωλήσεις που γίνονται στην Κρητη, την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες, κατά συχνά διαστήματα ώστε παραγωγοί, μεσαζόντες και έμποροι να σχεδιάζουν τις αγοραπωλησίες τους κατά πλέον ασφαλή τρόπο.
Τέτοιες δράσεις ήδη δρομολογούνται μέσα από την Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr που αναμένεται να συμπληρωθούν και επεκταθούν με βελτιώσεις που θα γίνουν εφόσον τελικά εγκριθεί σχετικό πρόγραμμα.
Παράλληλα όμως η διαφάνεια της αγοράς θα επιχειρηθεί να βελτιωθεί με την λειτουργία της βάσης ελαιοκομικών δεδομένων που θα οργανωθεί από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους υπευθύνους ελαιοκομίας —συνεργάτες του ΣΕΔΗΚ που έχουν οριστεί με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ωστόσο, επειδή όλα αυτά θα πάρουν κάποιο χρόνο, η στάση των παραγωγών στις εξελίξεις θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία, αντίσταση και μη υποχώρηση σε αστήρικτα επιχειρήματα που προβάλλονται από διαφορές πλευρές.
Τα άλλα θέματα της Συνεδρίασης
Η’  συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ συνεχίστηκε’  με’ ’  την παρουσίαση των εισηγήσεων:

-Υλοποίηση του προγράμματος «Αναβάθμιση Ποιότητας Προώθηση Εμπορίας» σε συνεργασία με Κύπρο. Ο Εισηγητής . Στ. Βρυλλάκης, Γραμ. Προγραμμάτων, Μέλος Δ.Σ. Δήμου Αγ. Βασιλείου, περιέγραψε τους στόχους και το αντικείμενο του προγράμματος, ενώ ο κ. Νικ. Μιχελακης αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα υλοποίησης του.

- Ρόλος Υπευθύνων Ελαιοκομίας Δημων — Συνεργατών ΣΕΔΗΚ. Ο εισηγητής τον Στεφ. Σημαντήρα, Γραμ. Διοικητικών, Δήμαρχο Αμαριου, προτείνε την οργάνωση ενός διαδημοτικού συστήματος Ελαιοκομίας στο οποίο θα μετέχουν οι Υπεύθυνοι Ελαιοκομίας —Συνεργατες του ΣΕΔΗΚ που έχουν ορίσει οι Δήμοι και θα ασχοληθεί με τα αντικείμενα: α/ παραγωγής και μεταποίησης, β/ τυποποίησης και διαθεσης, γ/ ανάδειξης και προβολής. Το σύστημα, αυτό εάν μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά αναμένεται να προσφέρει

-Πορεία ανάδειξης Μνημειακών και Κρητικής Διατροφής. Η εισηγήτρια κ. Νικόλα Γκολφινοπούλου, Γεωπόνος Δ. Ρεθυμνου και Γραμ. Επιτροπής Αξιολόγησης Μνημειακών Ελαιόδεντρων, παρουσίασε τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και εκείνες που σχεδιάζονται για το προσεχές μέλλον.

-Πορεία οικονομικών ΣΕΔΗΚ. Ο Εισηγητής κ. Ελευθ. Αμπαδιωτάκης-Γραμ. Οικονομικών-Αντιδήμαρχος Δ. Χανίων αναφέρθηκε στα σχήμα οικονομικά του ΣΕΔΗΚ και προτείνε όπως, οι Δήμοι, παρά την δεινή οικονομική τους κατάσταση φροντίσουν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον ΣΕΔΗΚ
-Αξιοποίηση εκθεσιακού υλικού ΣΕΔΗΚ. Ο Εισηγητής: Στεφ. Σημαντήρας - Γραμ. Διοικητικών ΣΕΔΗΚ - Δήμαρχος Αμαριου προτείνε όπως το πλούσιο εκθεσιακό υλικό που διαθέτει ο ΣΕΔΗΚ αξιοποιηθεί με έκθεση του σε καταλλήλους χώρους, όπως το Γιαλί Τζαμι στα Χανιά, το ΠΑΝΑΚΡΟΝ στο Αμαρι κ.α. .