Η ελιά αυτή που βρίσκεται μονή της σε υψόμετρο 700 μετρά σχεδόν στην κορυφή του βουνού, στον οικισμό Φελεσινά, μακριά πολύ από άλλους ελαιώνες, έχει μια ειδική μορφολογία και αισθητική με πολλές πέτρες ενσωματωμένες στον κορμό της και πολλές εσοχές και εξοχές που δείχνουν τις κατά καιρούς επεμβάσεις που δέχτηκε το δέντρο από τον καιρό και τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Επιτροπής η Περίμετρος του δέντρου στην βάση του κορμού ήταν 14,60μ ενώ η σε ύψος 1μ από το έδαφος ήταν 11,5μ. Οι διαστάσεις αυτές αλλά και τα αλλά χαρακτηριστικά του δέντρου σύμφωνα με μια πρώτη χονδρική εκτίμηση της Επιτροπής δείχνουν ότι η ηλικία του δέντρου θα πρέπει να υπερβαινει τα 2.500 χρόνια πριν από σήμερα.’ Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι γύρω από την Ελια υπάρχουν κτίσματα πολύ παλαιών εποχών που η ηλικία και η χρήση τους και η ενδεχομενη ’ σχέση τους’ με την Ελιά αξίζει να ερευνηθούν από τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες
![]() |
![]() |
Τα Μέλη της Επιτροπής συνόδευσε και ο καταγόμενος από την περιοχή πρωην Πρέσβης και Συγραφέας Βασίλης Σημαντηράκης, γνωστός για το έργο και τα βιβλία « Ελιά Καλλιστέφανος» , που κατάγεται από την περιοχή , επεσήμανε ότι « η Μεγάλη Ελια» όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι απο τα πλέον αξιόλογα παλαιά ελαιόδεντρα και αξίζει να προστατευτεί και αναδειχτεί.
Η «Διασωθείσα» Ελια στον Κουρφαλώνα

Η Επιτροπή μετά τον Αερινό επισκέφτηκε και μια άλλη αξιόλογη Ελια που βρίσκεται στην περιοχή του ξενοδοχείου «Mediterranean» στον Κουρφαλώνα Κισάμου, η οποία κατά τον ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου κ. Στεφανουδάκη Στυλιανό διασώθηκε και μεταφέρθηκε εκεί από την περιοχή του χωριού Βουλγάρω, ’ βρίσκεται σήμερα στην αυλή του ξενοδοχείου στον Κουρφαλώνα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Επιτροπής ο κορμός του δέντρου αυτού έχει περίμετρο στην βάση του 9,30 μ και σε ύψους 1 μ απο το έδαφος 8,0 μ. και κατά τις εκτιμήσεις της η ηλικία του δέντρου είναι περίπου 1600 ετών.
Ένταξη Μνημειακών σε πρόγραμμα ανάπλασης
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Μνημειακών η οποία ανασυγκροτήθηκε προσφατα με Απόφαση του Προέδρου του ΣΕΔΗΚ κ. Γιώργη Μαρινάκη Δημάρχου Ρεθύμνου, και αποτελείται από 7 Μέλη, έχει ήδη επιλέξει άλλα 8 Υποψηφία Μνημειακά τα οποία πρόκειται να επισκεφθεί σε συνεργασία με τους Δημους στις περιοχές που βρίσκονται. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει εισήγηση στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ για τα ελαιόδεντρα εκείνα που κρίνει ότι πρέπει να ανακηρυχθούν ως Μνημειακα.
Βέβαια, σύμφωνα με την Επιτροπή, σημασία έχει όχι μόνο η ανακήρυξη αλλά και η ανάδειξη των ελαιοδέντρων αυτών, ώστε να εμπλουτίσουν το εσωτερικό του νησιού με αξιοθέατα που να συμβάλουν στην προβολη του ελαιολαδου και την προώθηση του τουρισμού στην ενδοχώρα.
![]() |
![]() |