Αλλαγή πορείας στην εμπορία του ελαιολάδου ’ επιβάλλει η κρίση.

Απαιτείται άμεση στροφή στην Τυποποίηση από Συνεταιρισμούς με συμμετοχή των παραγωγών
Οι καιροί είναι πλέον κρίσιμοι και πολλά πρέπει να αλλάξουν άμεσα!

 

Η εμπορία του ελαιολάδου ενός από τους κύριους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του νησιού, πρέπει να αναπροσαρμοστεί πλήρως. Η πολυτέλεια της ανέξοδης αλλά άκρως επιζήμιας πώλησης χύμα πρέπει να τελειώνει και η φυγάδευση σημαντικού εισοδήματος εκτός του νησιού πρέπει να πάρει τέλος. Και αυτό πρέπει να το επιχειρήσουν οι 82 νόμιμες Συνεταιρικές και Ιδιωτικές επιχειρήσεις τυποποίησης’  αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί του νησιού.

Συσκευασίες από την Κρήτη
dsc_3740_c.jpg

Οι περιπτώσεις των Συνεταιρισμών που παρά τα αλλά δεινά τους προσφέρουν αυτές τις μέρες τιμές σχετικά καλύτερες στους παραγωγούς, αποτελούν απόδειξη της αναγκαιότητας των αλλαγών. Ο Συνεταιρισμός Ζάκρου στην Σητεία που προσφέρει τώρα και καιρό στους παραγωγούς του 2,10 €/κιλό για 0,5 βαθμούς και ο Συνεταιρισμός Πλατάνου που αύξησε την τιμή από το 1,93 στα 2 €/κιλό αυτή την βδομάδα δείχνουν ότι τελικά μέσα από τους Συνεταιρισμούς, αν υπάρχει σωστή τακτική, μπορεί να επιτευχθεί κάτι καλύτερο. Και είναι βέβαιο ότι πολύ περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν αν οι Συνεταιρισμοί αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια πράγματι συνεταιρική πολιτική.
Παράλληλα όμως είναι ανάγκη, όπως μας είπαν από τον Συν/σμο Πλατάνου, να πάμε στην τυποποίηση και να πουλούμε οι ίδιοι το προϊόν μας επώνυμο στο εσωτερικό και εξωτερικό. Διαφορετικά θα προσφέρουμε το προϊόν μας χύμα σε τιμές που δεν καλύπτουν πλέον το κόστος παραγωγής.

Συσκευασίες από την Κρήτη
dsc_3757c.jpg
Και δεν έχουν άδικο, γιατί οι αγορές της Ευρώπης με την κρίση γίνονται ολοένα πιο δύσκολες και πιο επικίνδυνες και οι δυνατότητες για καλύτερες τιμές συνεχώς θα συμπιέζονται . Επομένως η αναζήτηση αγορών τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Ρωσία , Κίνα κ.α.) πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή.

’ 

dsc_3752c.jpg

Συσκευασίες από το Λασίθι

dsc_3744c.jpg

Συσκευασίες από τα Χανία

dsc_3750c_.jpg

Συσκευασίες από το Ρέθυμνο

dsc_3754c.jpg

Συσκευασίες από το Ηράκλείο


Όμως οι Συνεταιρισμοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα. Το ελαιόλαδο των παραγωγών που ούτως η άλλως μένει αποθηκεμένο για αρκετό καιρό και επομένως αποτελεί ένα νεκρό κεφάλαιο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τυποποίηση στα κέρδη της οποίας θα μετέχουν και οι παραγωγοί! Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται να αντληθούν κεφαλαία από Τράπεζες με υψηλά επιτόκια. Ας το μελετήσουν.