Μειωμένη πάνω από 50% προβλέπεται η ερχόμενη σοδειά στην Ισπανία.
Οι Συνεταιρισμοί διαπραγματεύονται δάνεια για να κρατήσουν το ελαιόλαδο αδιάθετο για το 2013.
Μειωμένη πάνω από 50% θα είναι η ερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με εκείνη του 2011/12 στην επαρχία Χαεν της Ανδαλουσίας που είναι η κυριότερη ελαιοπαραγωγός περιοχή της χώρας παράγοντας πάνω απο το 70 % της συνολικής της παραγωγής.
Αυτό ανακοινώθηκε σε Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνεταιρικών Επιχειρήσεων της Ανδαλουσίας της περιοχής Χαέν (Faeca-Jaen) στην οποία μετείχαν εκτός από τις Συνεταιρικές οργανώσεις και Βιομηχανίες τυποποίησης ελαιολάδου της περιοχής.
Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν να αναλυθούν οι προϋποθέσεις και η σκοπιμότητα συμμετοχής στην ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου η οποία όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της οργάνωσης κ. Gallego λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού αποτελεί ένα μέτρο που πρέπει να αξιοποιήσουν οι Συνεταιρισμοί. Ο κ. Gallego όμως τόνισε παράλληλα ότι όπως όλα δείχνουν η ερχόμενη σοδειά ελαιολάδου θα είναι μειωμένη περισσότερο απο 50% στην επαρχία του Χαέν και ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν από την έλλειψη βροχοπτώσεων και τους παγετούς του περασμένου χειμώνα. Αυτό όμως, όπως είπε, σε λίγες εβδομάδες θα μπορεί να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Τελικά, κατά τον κ. Gallego, εάν διατηρηθούν τα ιδία χαμηλά επίπεδα τιμών και επαληθευτούν οι προβλέψεις για χαμηλή νέα σοδειά, η κατάσταση στην περιοχή Χαεν πρόκειται να επιδεινωθεί τραγικά και το εισόδημα των παραγωγών θα δεχτεί πλήγματα απο δυο πλευρές. Απο τις χαμηλές τιμές και απο την χαμηλή παραγωγή.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Faeca του Χαέν κ. Paul Carazo, δήλωσε ότι πολλές Συνεταιριστικές οργανώσεις στην Χαέν σχεδιάζουν να κρατήσουν μέρος της παραγωγής τους για να το εμπορευματοποιήσουν το 2013 . Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με διάφορα Πιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των όποιων η Αγροτική Τράπεζα, προκειμένου να εξασφαλίσουν δανειοδοτήσεις για παροχή προκαταβολών στους παραγωγούς και να διευκολύνουν την καθυστέρηση των πωλήσεων.