Ισπανία: Η παρατεταμένη’  ξηρασία του Χειμώνα πλήττει σοβαρά την ελαιοκαλλιέργεια

Πρόβλεψη για πτώση κατά 50%’  της’  επόμενης Ελαιοπαραγωγής’  και … προσδοκίες για γενική άνοδο των τιμών’  του χρόνου!!

Εκκλήσεις’  ’ για επείγουσα βοήθεια από ΕΕ’  προκαλεί υπόσχεση για επίσπευση επιδοτήσεων

Μειωμένη κατά 50% μπορεί να είναι η επόμενη’  σοδειά της ’ ελιάς στην Ισπανία εξαιτίας’  της’  παρατεταμενης ξηρασίας ’ που έπληξε’  την’  χωρά τον φετινό Χειμώνα’  επιδεινώνοντας την ήδη δεινή θέση των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας’  των χαμηλών τιμών.

’ Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας ( ASAJA ) υπογραμμίζοντας ότι οι τομείς της γεωργίας γενικότερα τόσο στην Ισπανία’  όσο και στην Πορτογαλία, ’ έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα’  ’ από την ξηρασία του φετινού χειμώνα’  που ήταν ο ξηρότερος των τελευταίων 70 ετών.

’ Στα πλαίσια αυτά η Asaja κάλεσε την Κυβέρνηση ’ ’ ’ στις 21 Μαρτίου ’ για ’ επείγουσα βοήθεια’  και’  ο Υπουργός Γεωργίας κ. Arias Caniete’  ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει την καταβολή των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας’  κ. Dacian CioloÅŸ έχει ήδη’  ’ δηλώσει ότι θα είναι ανοικτός ’ για επίσπευση των πληρωμών’  των γεωργικών ενισχύσεων της ΕΕ προς τις’  διαφορές χώρες’  εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης.

Πάντως, καίτοι’ ’  κατά την ημερομηνία των ανακοινώσεων (21-3-12) άρχισε να βρέχει’  και’  να χιονίζει ’ σε διάφορα μέρη της Ιβηρικής χερσονήσου,’  η ΑSAJA υπογράμμισε ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει όσον αφορά την’  ελαιοπαραγωγή’  της’  επόμενης περιόδου 2012/13 και το μονό «χρυσό χάπι»’  από την εξέλιξη αυτή,’ ’  είναι ότι η’  μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου μπορεί να’  οδηγήσει σε ανάκαμψη τις σημερινές χαμηλές τιμές παραγωγού. Παρήγορο όμως σημείο, κατά την ανακοίνωση,’  είναι’  ότι η υψηλή τρέχουσα σοδειά’  θα αποτελέσει ένα ανάχωμα’  προστασίας για την Ισπανία.