24.02.2012-Φόβοι για κρούσματα απάτης και στην’  Κρήτη!

Λάδια παγετόπληκτου ελαιοκάρπου ζητούνται επίμονα απο εμπόρους.

Ανάγκη για οργάνωση και εντατικοποίηση’  υπηρεσιών ελέγχου πριν δυσφημιστεί το Κρητικό ελαιόλαδο.

Περιζήτητα φαίνεται ότι έχουν γίνει τα ελαιόλαδα απο ελαιόδεντρα που επλήγησαν απο παγετό σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου και Ρεθύμνου στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη.

Όπως καταγγέλθηκε απο την ΟΑΣΝΗ και μεταφέρθηκε ’ ’ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη απο τον Βουλευτή Ηρακλείου, Φραγκίσκο Παρασύρη, «έμποροι ζητούν και’  αγοράζουν παγετόπληκτο ελαιόλαδο φθηνότερα, έναντι 1,30-1,40 ευρώ, και με διάφορες προσμείξεις και νοθείες, προσπαθούν να το πλασάρουν στην αγορά ως «παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο». Σύμφωνα με’  την αναφορά του κ. Παρασύρη η’  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, σε πρόσφατες καταγγελίες’  της ανάφερε’  ότι’  έμποροι ελαιολάδου, έστειλαν στη Ιταλία δείγμα παρθένου ελαιόλαδο με την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, όταν έφτασε στα χέρια των Ιταλών το φορτίο, μετά ’ από χημικό έλεγχο, αποδείχτηκε ότι’  δεν ήταν ’ παρά σαπουνόλαδο».ελαιόκαρπος

 

Το παγετόπληκτο ελαιόλαδο, όπως είχε αναφερθεί και στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ στις 21/12/11 στο Ρέθυμνο, ενώ’  είχε’ ’  χαμηλή οξύτητα παρουσίαζε άλλες αλλοιώσεις των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, όπως δυσάρεστη οσμή και γεύση’ ’  που δεν’ ’  επέτρεπαν να’  χαρακτηριστεί ως έξτρα παρθένο. Γιαυτο υπογραμμίστηκε, ότι ’ έπρεπε να υπάρξουν αποζημιώσεις απο τον ’ ’ ΕΛΓΑ, οι οποίες όπως αναφέρθηκε, ’ υπάλληλοι του’  ΕΛΓΑ πληροφόρησαν’  ’ τον ΣΕΔΗΚ, ότι’  είχαν δρομολογηθεί’  αφού ’ οι’  εκτιμήσεις που γίνονταν ’ ’ αφορούσαν’  και τις απώλειες’  ελαιοκάρπου και’ ’  τις απώλειες ’ για υποβάθμιση της ποιότητας.

 

Ωστόσο, όπως τότε ’ επισημάνθηκε, ’ θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν’  την διάθεση των υποβαθμισμένων απο τον παγετό’  ελαιόλαδων ως ραφιναρισμένων (μετά απο’  απόσμηση και’  ραφινάρισμα)’  και να λάβουν μέτρα’  αποτροπής της επικίνδυνης και παράτυπης διοχέτευσης τους’  με ανάμειξη ως έξτρα παρθένα.

 

Όμως φαίνεται’  ότι στην Ελλάδα εξειδικευμένες’  υπηρεσίες’  ελέγχων για τέτοιες άπατες’  όπως στην Ισπανία και Ιταλία,’  φαίνεται ότι η δεν υπάρχουν’  και εκείνες στις οποίες’  ανατίθεται η αποστολή αυτή δεν έχουν την κατάλληλη επάρκεια να ανταποκριθούν.’ ’