Στην Ισπανία οι ελπίδες για την ’ Αποθεματοποίηση ’ και άνοδο των τιμών!
’ Στην Ελλάδα άγνοια,’ ατολμία και συμφέροντα αχρηστεύουν τις ωφέλειες του Μέτρου ’
’ Στην Ισπανία ’ εναποτίθενται οι ελπίδες ’ για την εφαρμογή του μέτρου ’ της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης και’ την δημιουργία ελπίδων για την άνοδο των τιμών, ’ ’ αφού στην Ελλάδα,’ άγνοια, ’ ατολμία’ και ’ αλληλοεμπλεκόμενα’ ’ συμφέροντα φαίνεται ότι καθιστούν ’ την συμμετοχή στην ’ εφαρμογή του’ Μέτρου πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Αυτό ’ διαφαίνεται απο τις πρώτες αντιδράσεις υποδοχής της’ ενεργοποίησης του Μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης’ που εξαγγέλθηκε πρόσφατα , ’ απο παράγοντες της Πολιτείας αλλά και Αγροτικές Οργανώσεις ’ στην ’ Ισπανία και Ελλάδα.
Ωστόσο το μέτρο της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης ελαιολάδου, που όπως ανακοινώθηκε’ στις 8 Φεβρουαρίου ενεργοποιείται, ’ παρά την’ δυσκινησία του και την εφαρμογή του με ’ τιμές αναφοράς στα ίδια επίπεδα στα οποία εφαρμόζεται’ απο 14/ετίας, ’ φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη τα οποία προσπαθούν επιμόνως να επωφεληθούν οι Ισπανοί παραγωγοί, ενώ οι Έλληνες φαίνεται να τα παραβλέπουν και να’ τα παραγνωρίζουν.
’ Η Αποθεματοποίηση που ανακοινώθηκε ’ αφορά’ ποσότητα 100.000 τόνων εξαιρετικού παρθένου και (κοινού) παρθένου ελαιολάδου,’ για χρονική περίοδο 150 ημερών ’ ’ και θα εφαρμοστεί’ με δημοπρασίες που’ θα γίνουν σε δυο φάσεις.’ Η πρώτη’ που ήδη πέρασε ήταν απο 17 έως 21 Φεβρουαρίου 2012 ενώ η δεύτερη ’ απο 22 Φεβρουαρίου μέχρι ’ 1η Μαρτίου 2012.’
Το Μέτρο αποσκοπεί σε άνοδο των τιμών που μπορεί να συμβεί σε επίπεδο Ευρώπης η και τοπικό ανάλογα με το εύρος και τον όγκο της εφαρμογής του.
Όσοι συμμετέχουν στην Αποθεματοποίηση παίρνουν μια επιδότηση η οποία καθορίζεται μετά απο προσφορές’ τους στον διαγωνισμό και η οποία σε προηγούμενες περιπτώσεις ήταν 1,3 ευρώ ανά τόνο και ημέρα.
Με ικανοποίηση υποδέχεται η Ισπανία το Μέτρο!
Στην Ισπανία,’ το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας, ’ αλλά και η’ Περιφέρεια’ της Ανδαλουσίας,’ υποδέχτηκαν με δηλώσεις ικανοποίησης την εξαγγελία του Μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης.
’ Μάλιστα ’ η Περιφέρεια Ανδαλουσίας, μέμφθηκε το Υπουργείο Γεωργίας για την αργοπορία του να πιέσει για την εφαρμογή του Μέτρου ενωρίτερα, αφού όπως τόνισε σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας Αγροτικών της Ανδαλουσίας ’ κ. ’ Mabel Salinas, ’ χρειάστηκε να περάσουν ’ 8 εβδομάδες, αντί για δυο που απαιτεί ο Κανονισμός,’ με τις τιμές κάτω απο τα επίπεδα αναφοράς, ’ για να ζητηθεί η εφαρμογή του Μέτρου. ’ ’ ’ ’ ’
Παράλληλα με τους παράγοντες της Πολιτείας, στην Ισπανία,’ το σύνολο σχεδόν των Αγροτικών Οργανώσεων υποδέχτηκε με ικανοποίηση την ενεργοποίηση του Μέτρου.
Οι’ μεγαλύτερες’ Οργανώσεις’ της χώρας όπως η COAG (Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων) , η ’ ASAJA (Ένωση Nέων Αγροτών Ανδαλουσίας) η ’ UPA (Ένωση Μικρών Παραγωγών ) και οι Ελαιοκομικές Συνεταιρικές Οργανώσεις’ της Ανδαλουσίας, ’ ’ οι οποίες πίεζαν τον Υπουργό’ Γεωργίας Arias Caà±ete ’ να’ ζητήσει επίμονα την εφαρμογή του Μέτρου’ απο τις ’ Βρυξέλλες, όπως ήταν φυσικό, ’ δέχτηκαν με ικανοποίηση την ενεργοποίηση του,’ υπογραμμίζοντας μάλιστα’ την καθυστέρηση της εφαρμογής του.
’ ’ ’ ’ ’ ’
’ ’ ’ ’ Στην Ελλάδα παραβλέπονται τα οφέλη του Μέτρου’
’ ’ ’ ’ Απο Ελληνικής πλευράς, δεν φαινεται να υπαρχει ’ ’ σοβαρό ’ ενδιαφέρον. ’ Από πληροφορίες στην Κρητη’ είναι ζητημα αν λαβουν μερος 2-3 Εταιριες η ΑΣΟ’
’ ’ Άγνοια, ατολμία,’ απραξία’ και μεγάλα ’ συμφέροντα,’ απαξιώνουν το Μέτρο στην Ελλάδα και’ διώχνουν’ σημαντικές επιδοτήσεις’ για την χώρα αλλά και προσδοκίες για άνοδο των τιμών. |
Ωστόσο, η περίπτωση της’ ’ ’ Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα απο τους νοικοκυραίους παραγωγούς’ αλλά και’ ’ απο τους διακινητές, αφού και οι δυο μπορεί να ωφεληθούν απο αυτή’ και χωρίς την συμφωνία και σύμπραξη και των δυο, ’ δεν μπορεί να εφαρμοστεί. ’
Οι δικαιολογίες που, όπως πληροφορούμαστε, ’ προβάλλονται ’ απο τους διακινητές για την μη ’ συμμετοχή, είναι φανερό ότι δεν ευσταθούν.
Μια απο αυτές είναι ότι το λάδι θα «χαλάσει» ποιοτικά αν αποθηκευτεί για κάποιους μίνες. ’ Όμως είναι γνωστό ότι συνήθως το λάδι πολλών’ παραγωγών αποθηκεύεται’ κάθε χρόνο με’ επιλογή τους, σε αναμονή καλύτερων τιμών,’ για διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 5 μηνών χωρίς να παθαίνει τίποτε. Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό,’ ’ οι ανοξείδωτες δεξαμενές που όλοι σχεδόν διαθέτουν αν χρησιμοποιούνται σωστά δεν προκαλούν αλλοιώσεις.
Μια άλλη αιτιολογία,’ είναι ότι η’ ’ φετινή παραγωγή είναι’ μειωμένη’ και σε σημαντικό βαθμό, λόγω της κρίσης, έχει ήδη πουληθεί.’ Όμως είναι γνωστό ότι σημαντικές ποσότητες, κυρίως μεγάλων παραγωγών, παραμένουν αδιάθετες μέχρι και το Φθινόπωρο