’ 

Μέτρα για ’ να’  ’ αποτραπεί η κατάρρευση ’ 

Το τι πρέπει’  να γίνει και πως μπορεί να ’ ανατραπεί η σημερινή κατάσταση στον τομέα της ελαιοκομίας δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού.’  Εμείς, χωρίς να διεκδικούμε’  το αλάθητο, παραθέτουμε στην συνέχεια’  ’ κάποιες προτάσεις που νομίζουμε ότι ’ μπορούν να συμβάλλουν και ’ παρακαλούμε και αλλους να συνδράμουν στην συζήτηση με δικές τους προτάσεις.

α. Μέτρα απο τους παραγωγούς και τις Οργανώσεις τους

anadiorganosi.jpg1. Αγνόηση των φημολογιών για πτώση τιμών. Τα ’ αυτιά των παραγωγών θα πρέπει να κλείσουν στους ψιθύρους και τις φημολογίες’  ότι οι τιμές θα πέσουν και άλλο και όσοι μπορούν να μην ενδίδουν σε εξευτελιστικές τιμές. ’ Γιατί όσο, υποκύπτουν τόσο οι τιμές ’ πέφτουν.

2. Άμεση τιμολόγηση και απόκρουση’  παράτυπων προτάσεων. Σε κάθε πώληση θα πρέπει να ζητείται ’ άμεσα τιμολόγιο απο εκείνο στον όποιο παραδίδεται το προϊόν’ ’  και να αποκρούονται ’ προτάσεις για μεσολαβητικές πωλήσεις ’ η’  για μη αναγραφή δακοκτονίας η πανωγραφή’  ΦΠΑ ’ κ.α.

3. Όχι ατελέσφορες και ουτοπικές θέσεις. Οι οργανώσεις των παραγωγών Συνδικαλιστικές και Συνεταιρικές πρέπει να μελετήσουν από την πλευρά τους και να’  υποστηρίξουν όχι ατελέσφορες και ουτοπικές θέσεις αλλά ρεαλιστικές προτάσεις.

4. Συμμετοχή στην ’ αναδιοργάνωση Συνεταιρισμών. Οι παραγωγοί θα πρέπει να ασχοληθούν με ενδιαφέρον για μια’  ουσιαστική και αποτελεσματική’  αναδιοργάνωση των Συνεταιρισμών’  γιατί αυτό αποτελει μονόδρομο για βελτίωση’  των συνθηκών διάθεσης του προϊόντος. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να αποτελούν αιτία’  για αφορισμό των Συνεταιρισμών αλλά εμπειρία για ’ σχεδιασμό αποτελεσματικής’  λειτουργίας τους.

β. Μέτρα από τους’  Τοπικούς και Κρατικούς Φορεις’ 

3-1____________.jpg1. Συγκέντρωση της προσφοράς του προϊόντος. Τοπικοί και Κρατικοί Φορείς θα πρέπει να σχεδιάσουν πολιτική και μέτρα’  και’  τα Συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία ’ θα πρέπει να συνεργαστούν’  ώστε να προχωρήσουν σε συγκέντρωση της προσφοράς σε μεγάλες’  μονάδες που θα πωλούν το ελαιόλαδο’  χύμα σε σημαντικές ’ ποσότητες (100 και άνω ’ τόνων) με δημοπρασίες ενώ παράλληλα θα σχεδιάσουν και ’ πώλησης τυποποιημένου αλλά με συμμετοχή των παραγωγών στο κεφάλαιο και στα κέρδη.

Πωλήσεις ποσοτήτων’  των 20 τόνων (βυτία) απο τους πλέον φοβισμένους η πενόμενους παραγωγούς δεν θα πρέπει να προωθούνται ούτε να αναλαμβάνονται απο Συνεταιρικά η Ιδιωτικά ελαιοτριβεία.

2. Οργάνωση Ελαιουργικών Οργανώσεων’  Οι προβλεπόμενες για’  αλλά προϊόντα Ομάδες3-2____________.jpg παραγωγών’  στον νέο περί Συνεταιρισμών φαίνεται ότι για το ελαιόλαδο δεν μπορούν να γίνουν αφού γιαυτο ισχύουν οι’ ’  Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).’  Το ΥΑΑΤ θα πρέπει’  επομένως να δώσει οδηγίες ώστε με τον νέο νόμο για την’  «Αναδιοργάνωση των Συνεταιρισμών» ’ στην Κρήτη, όπου βασικό προϊόν είναι το ελαιόλαδο,’  να υπάρξουν Οργανώσεις που να μπορούν’  να εξυπηρετήσουν’  την διάθεση του, προς όφελος των παραγωγών. Όμως για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται σχεδιασμός των οργανώσεων τέτοιος’  που να εξασφαλίζει την άσωτη και αποτελεσματική λειτουργία τους και να εμπνέει την εμπιστοσύνη των παραγωγών.

3. Εξορθολογισμός περιφερειακών’  σχεδιασμών.’  Οι’  σχεδιασμοί στο περιφερειακό επίπεδο πρέπει’  3-3_______________.__.jpgόχι μόνο’  να αξιοποιούν όλα τα πραγματικά φυσικά ’ πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους φορείς ’ που μπορούν να συμβάλουν πραγματικά. Περίεργοι αποκλεισμοί η προτιμήσεις δεν πείθουν και δεν συμβάλουν σε ’ πραγματική ανάπτυξη.

Το περίφημο «Καλάθι της Περιφέρειας » θα πρέπει να εξειδικευτεί’  για να γίνει γνωστό όχι ποια προϊόντα περιέχει (εκεί μπορούν να βάλουν όποια θέλουν) αλλά ποια υποστήριξη θα έχει κάθε ένα απο αυτά και ιδίως το ελαιόλαδο που αποτελει όχι μόνο το κύριο αλλά ένα τους πιο’  βασικούς πυλώνες της οικονομίας του τόπου.

Η’  εξαγγελλόμενη’  «Αγροτοδιατροφική σύμπραξη» θα πρέπει με μια ουσιαστική μελέτη να εξειδικευτεί σε στόχους, μέτρα’  και ρόλους των φορέων που μετέχουν. Διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί σε μια « βαβυλωνία» 3_-3_________.jpg

’ Η επιμονή για Αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη πρέπει να συνεχιστεί. Οι αντιδράσεις των μικρών και μεγάλων συμφερόντων ’ ’ πρέπει να αντιμετωπιστούν και να κυριαρχήσει το συμφέρον των πολλών. ’ Ο ΣΕΔΗΚ έχει ενημερώσει την Περιφέρεια και έχει ζητήσει να πάρει θέση’  και απόφαση για το θέμα’  το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές Κρήτης.

’ γ. Μέτρα’  από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.Ιδιωτικη αποθεματοποίηση. Το μέτρο ’ αυτό, ’ το μόνο που υπάρχει για τις τιμές, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα αφού οι τιμές έπεσαν κάτω από τα όρια των τιμών αναφοράς. Η εφαρμογή του στην Ισπανία όπου η αυξημένη παραγωγή δημιουργεί τα προβλήματα, ’ ίσως φέρει κάποιο αποτέλεσμα και για την Ελλάδα. Παράλληλα πρέπει να αναθεωρηθεί και εκσυγχρονιστεί άμεσα με αύξηση των τιμών αναφοράς τουλάχιστο στα 2,5ευρω για το έξτρα παρθένο και εφαρμογή του χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αλλιώς ’ αντικατάσταση του από άλλο.

2. Εισαγωγές ’ από τρίτες χώρες. Πρέπει να ελεγχθούν και να αυξηθούν δασμοί εισαγωγής από τρίτες χώρες. Τα ελαιόλαδα τρίτων χωρών (Τυνησίας, Τουρκίας κ.α) φαίνεται ότι ήδη εισάγονται πλαγίως και’  υποκαθιστούν τα Κοινοτικά.

3. Υλοποίηση εξαγγελθέντων μέτρων.’  Τα γενικά μετρά πολιτικής για το ελαιόλαδο που εξάγγειλε προ καιρού ο Επίτροπος κ. Dacian Ciolos πρέπει επί τέλους να ανακοινωθούν και κυρίως να εφαρμοστούν.