’ 

Ελαιοκομία: Σοβαρές Αποφάσεις η’  Ιστορική Κατάρρευση !

Οι Τιμές ’ βυθίστηκαν στα 1,70 για τους 0,8 βαθμούς’ ’  κάτω από ’ τα όρια της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης

 

elaiokomia.jpgΗ κατάσταση στον τομέα της ελαιοκομίας συνεχώς επιδεινώνεται. ’ Οι τιμές παραγωγού αφού έσπασαν το ψυχολογικό φράγμα ’ των 2 ευρώ κατρακύλησαν μέχρι και 1,85 ευρώ για το ελαιόλαδο’  ’ ’ οξύτητας 0,3 βαθμών, ’ που για ελαιόλαδο ’ 0,8 βαθμούς -που αντιστοιχεί στο όριο ’ του ’ έξτρα παρθένου- αντιστοιχεί στα 1,70 ευρώ!! ’ Η πτώση αυτή των τιμών’ ’  που στην Κρητη έφερε το ένα κιλό ελαιόλαδο να αξίζει λιγότερο από ένα καφέ, ασφαλώς δεν επιτρέπει’  επιβίωση της ελαιοκομίας αλλά δεν επιτρέπει και άλλο εφησυχασμό και πάρα πέρα’  αδράνεια. Απαιτεί πλέον’ ’  σοβαρές αποφάσεις, για την ανατροπή’  της, ’ όπως αυτές που αναφέρονται σε άλλη θέση των ΕΝ.’ ’ ’ ’ Αλλιώς η πορεία’  προς μια ιστορική κατάρρευση’  φαίνεται αναπόφευκτη

Συγκεκριμένα, ’ οι τιμές που δόθηκαν στον ΣΕΔΗΚ χθες 17 Ιανουαρίου ’ οι οποίες στέλνονται στους Δήμους Μέλη του ΣΕΔΗΚ για τοιχοκόλληση,’  ’ αλλά αναρτώνται και στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ http://www.sedik.gr/ , ενώ ήταν ’ περίπου ίδιες με την προηγουμένη βδομάδα στην Κρητη,’  παρουσίασαν κάποια πτώση στην Πελοπόννησο και στην Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα για τους 0,3 βαθμούς στην Κρητη κυμάνθηκαν από 1,85 έως ’ 2,0 ευρω , στην Πελοπόννησο από 2,07 έως 2,10 ευρω, ’ ’ ενώ ’ στην Λέσβο δεν ’ υπήρχαν αγορές (πιν.1)

Στην Ισπανία’ ’  την’  βδομάδα 11-17 Ιανουαρίου είχαν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη κατά 3-7% και κυμάνθηκαν στα1,89 η μέγιστη μέχρι 1,68 η ’ ελάχιστη ’ με μέση τιμή 1,77’  (Πιν3)

Στην Ιταλία όπως πάντα την προηγουμένη βδομάδα ήταν υψηλότερες και κυμάνθηκαν κατά μ.ο. σε επίπεδο κράτους στα 2,55, ’ ’ ενώ μεταξύ των περιοχών κυμάνθηκαν από 2,18 στο Lecce έως 4,10 στο Trapani (Πιν.2)