Δραστηριότητες,’ Προγραμματισμός,’ νέο ΔΣ και αλλαγές στο Καταστατικό.
Προτάσεις ’ για ’ Παγετό, Δακοκτονία και’ ’ Κρητική Διατροφή.’
Πραγματοποιήθηκε χθες 21/12 η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ κατά την οποία έγιναν εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τροποποιήσεις του Καταστατικού του’ ΣΕΔΗΚ ’ καθώς και προτάσεις για σημαντικά επίκαιρα θέματα της ελαιοκομίας όπως οι επιπτώσεις από τους Παγετούς,’ η αποτελεσματικότερη οργάνωση της Δακοκτονίας, τρόποι διάδοσης της’ Κρητική Διατροφής, ,
Το νέο ΔΣ που αναδείχτηκε και ’ του όποιου η θητεία θα είναι περιορισμένη και θα διαρκέσει μέχρι ότου επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο η τροποποίηση του Καταστατικού αποτελείται από τους: Μαρινάκη Γιώργη - Δήμαρχο Ρεθύμνου, Σημαντήρα Στέφανο- Δήμαρχο Αμαρίου, Αμπαδιωτάκη Ελευθ. Αντιδ/ρχο Χανίων, Μιχελάκη Στελ. Αντιδ/ρχο Αποκορωνου, Τσικριτσάκη Γεωργ.- Αντιδήμαρχο Φαιστού, Αφορδακό Νίκο- Αντιδ/ρχο Αγ. Νικολάου, Χαλακατεβακη Ηλία Δημ. Σύμβουλο Πλατανιά, Λαζαρίδη Αλέξανδρο- Δημ. Σύμβουλο Ηρακλείου, ’ Κοκολογιάννη Αρχοντω- Δημ. Σύμβουλο Μυλοποτάμου και Αναπληρωματικό Μακράκη Γεωργ. Αντιδήμαρχο Χερσονήσου. Σύντομα το νέο ΔΣ θα προχωρήσει σε κατανομή αξιωμάτων.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΣΕΔΗΚ για την περίοδο 2007-11, και τον προγραμματισμό 2012,’ παραδίδοντας στους αντιπροσώπους’ ένα’ καλαίσθητο έγχρωμο Δελτίο Δραστηριοτήτων για να ενημερώσουν και τους Δημους τους.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι βασικές δραστηριότητες, που παρουσιαστήκαν, αφορούσαν τον τομέα της Παραγωγής και τον τομέα της Διάθεσης.
Στον τομέα της παραγωγής κύριες δράσεις του ’ ΣΕΔΗΚ ’ αφορούσα παρεμβάσεις και υπομνήματα προς Υπουργεία που αφορούσαν, την βελτίωση της ποιότητας και του περιβάλλοντος,’ την αποκατάσταση των ζημιών από χιονοπτώσεις ’ και παγετούς, την διενέργεια της Δακοκτονίας, τις συσκευασίες ελαιολάδου, τις τιμές, την ιδιωτική αποθεματοποίηση, αλλά και ενημερωτικές δράσεις για τους παραγωγούς σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας στους ελαιώνες με υψίκορμα δέντρα κ.α.
Στον τομέα της διάθεσης, οι δράσεις που έγιναν περιελάμβαναν Εκστρατείες προβολής του Κρητικού ελαιολάδου στο εξωτερικό και εσωτερικό,’ σειρά πολλών ενεργειών’ για την αναγνώριση του ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη, δράσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού της Ελιάς στην Κρήτη, περιηγητικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικών, Εκδηλώσεις ανάδειξης των Μνημειακών ελαιοδέντρων,’ δράσεις, διαγωνισμούς’ και εκδόσεις ανάδειξης της Κρητικής διατροφής, Εβδομαδιαία έκδοση του Δελτίου τιμών ελαιολάδου με αποστολή του στους Δημους και ανάρτηση του στην Ιστοσελίδα, συμμετοχή του ΣΕΔΗΚ σε εκδηλώσεις Δήμων, εισηγήσεις μέτρων για αύξηση της κατανάλωσης, ανάπτυξη δράσεων «Γνωρίζω την Ελιά» στα Σχολεία, Συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης Μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α,’ ’ ’ ’ ’
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
-Έκδοση Βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής (Π.Κ.Δ.)
-Εκδηλώσεις ’ Βράβευσης των’ διακριθέντων σε Διαγωνισμούς Π.Κ.Δ.
-Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής (ΠΚΔ) ’ σε άλλες Περιοχές
’ ’ ’ -Δράσεις διάδοσης της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής και αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου στις ταβέρνες των Τουριστικών Δήμων.
’ -Οργάνωση Δικτύου Κοινής Εμπορίας Ελαιόλαδου (ΔΕΚΕΕ)
’ - Έκδοση ειδικού οδηγού και οργάνωση σεμιναρίων για ελαιοτριβεία- τυποποιητηρια
’ -Οργάνωση’ Δικτύου «οι Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη»
-Συνέχιση’ προσπάθειας για αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη
-Συνέχιση και βελτίωση λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Αγοράς ελαιολάδου με συλλογή και δημοσίευση τιμών παραγωγού
-Παρακολούθηση προβλημάτων παραγωγής και ζημιών της από ακραίες καιρικές συνθήκες
-Δημιουργία βάσης δεδομένων στο επίπεδο της παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης του ελαιολάδου σε συνεργασία με τους Δημους.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
Στην Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν και προτάσεις για τροποποιήσεις του Καταστατικού που στοχεύουν στην εναρμόνιση του με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στους Δημους με’ την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του «Καλλικράτη» και την ενεργότερη διασύνδεση’ των Δήμων με τον ΣΕΔΗΚ μέσω’ επιστημονικών συνεργατών που θα ορίσουν οι Δήμοι.’ Μεταξύ των τροποπαύσεων κυριότερες ήταν:
-Η σύνθεση του Δ.Σ. προτάθηκε να περιλαμβάνει ’ 4’ τουλάχιστο’ Δημάρχους η ’ Αντιδημάρχους ενώ οι υπόλοιποι 5 μπορούν να είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
-Στους στόχους του Καταστατικού προτάθηκε να περιληφθεί η δημιουργία βάσης’ ποσοτικών και τεχνικών δεδομένων στους Δημους’ για την ελαιοκαλλιέργεια, την μεταποίηση, την τυποποίηση, την παραγωγή και την διάθεση του ελαιολάδου και των άλλων ελαιοκομικών προϊόντων.
- Έδρα του Συνδέσμου ορίζεται ο Δήμος Ρεθύμνου αλλά Γραφεία του ιδρύονται και σε αλλους Δημους που προσφέρουν’ στέγαση και διοικητική η τεχνική υποστήριξη.
-Οι Δήμοι ορίζουν υπάλληλους τους ΠΕ η ΤΕ ως’ επιστημονικούς συνεργάτες του ΣΕΔΗΚ και υπευθύνους για τα ελαιοκομικά θέματα της περιοχής του Δήμου τους. Τρεις από αυτούς ορίζονται ως συντονιστές σε επίπεδο ΣΕΔΗΚ’ στα αντικείμενα: α/Παραγωγής και μεταποίησης, β/Τυποποίησης και διάθεσης, γ/Ανάδειξης και προβολής ’ ’ ’