’ 

Πόλεμος’  Αυστραλίας -’  Μεσογείου’  για την’  ποιότητα’  του ’ Ελαιολάδου!

Η Νέα Ζηλανδία λέει «όχι ευχαριστώ» στα νέα ποιοτικά στάνταρ’ ’  της Αυστραλίας, ’ αλλα και ’ το ’ Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου δεν φαινεται να τα αποδέχεται. ’ Ωστόσο, τα στανταρ αυτά φαινεται να ευνοουν τα ποιοτικα λάδια, όπως τα Ελληνικά!

Παράλληλα με την’  ραγδαία επεκταση των’  νέων Ελαιώνων στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, οι’  Αυστραλιανοί ελαιοπαραγωγοί ’ φροντίζουν για τον περιορισμό’  των εισαγωγών Μεσογειακών ελαιόλαδων στην χώρα’  τους,’  καθιερώνοντας’  δικά τους ποιοτικά στάνταρ.

elaionas_afstralia.gif’ Έτσι, πανηγύρισαν την υιοθέτηση μιας νέας σειράς ποιοτικών ’ χαρακτηριστικών (στάνταρ) ’ για την’  κατάταξη του’  ελαιολάδου’  η οποία θα κανει ’ ’ δυσκολότερη’  την’  εισαγωγή’  Ευρωπαϊκών ’ ελαιόλαδων στην χώρα τους. Οι γείτονες τους όμως ελαιοπαραγωγοί της ’ Νέας Ζηλανδίας, ’ στην άλλη πλευρά της Θάλασσας της Τασμανίας, παρά το ότι αρχικά ’ συμφώνησαν να’  συνεργαστούν μαζί τους,’  τελικά υπαναχώρησαν’  γιατί’  όπως δήλωσαν’  παράγοντες της χώρας, ’ η Ν. Ζηλανδία δεν’  μπορεί’  να αποκλείσει την αγορά της’  από τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσογείου!

Παραλληλα τα στάνταρ αυτά δεν φαίνεται να ενθουσιάζουν το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) το όποίο’  προφανως ’ ενδιαφερεται περισσότερο’  για τα συμφέροντα των μεγάλων Βιομηχανιών της Ισπανίας και Ιταλίας που’  θέλουν να αξιοποιούν κυρίως ελαιόλαδα’  χαμηλής ποιότητας’  κάτω από δυσνόητους και παραπλανητικούς τίτλους. diethnes_simvoulio.jpg

Ωστόσο, τα’  Αυστραλιανά στάνταρ,’  όπως περιγράφονται φαίνονται να είναι ευνοϊκά για την Ελλάδα ’ αφού’  τα πλείστα των’  ελαιόλαδων που παράγει η χώρα (άνω του 90%) είναι υψηλής ποιότητας και καλλιστα μπορουν να ανταποκριθουν σε αυστηροτερες και ευκρινεστερες απαιτησεις.’ 

Η νέα’  ποιοτική κατάταξη’  ελαιόλαδων της Αυστραλίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό’  «Πρότυπα’  Αυστραλίας»,’  περιλαμβάνει:

•ü’ ’  Σαφή περιγραφή των’  ποιοτικών κατηγοριών’  ελαιολάδου παρθενων ή και εξευγενισμένων (ραφιναρισμένων).

•ü’ ’  Σαφή καθορισμό του’  τι σημαίνει’  «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».

•ü’ ’  Σαφης προσδιορισμος της ’ αναφοράς στις ετικέτες της ημερομηνία ληξης.

•ü’ ’  Αυστηρο καθορισμό των’  απαιτήσεων επισήμανσης. Απαγορευεται η χρηση ’ λέξεων: «βραβευμένο», «σουπερ», «αγνό», «ελαφρύ» / lite κ.α. που προκαλουν συγχυση στους καταναλωτές.

•ü’ ’  Τεκμηρίωση των λέξεων που αναφερουν την ’ χώρα η περιοχή προέλευσης.

•ü’ ’  Ανάλυση της έννοιας των μεθόδων επεξεργασίας (π.χ. ψυχρής έκθλιψης, πρώτης πίεσης κλπ

•ü’ ’  Περιγραφή των’  κλιματικών συνθηκών των περιοχών’  προέλευσης, των ποικιλιών ελιάς και των ελαιοπαραγωγικών περιφερειών.