’ 

Αντιδράσεις Κρατών και’  Οργανώσεων για την νέα ΚΑΠ

Καλές προτάσεις αλλά ’ δυσεφάρμοστες. Σε αυτό συμπίπτουν Πολιτικοί παράγοντες ’ και Οργανώσεις ’ σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες ’ που ήδη προετοιμάζονται’  για τις δικές τους αντιπροτάσεις ώστε να εξασφαλίσουν’  περισσότερα οφέλη στη διαπραγμάτευση που αρχίζει.

spiros_danelis.jpgΟ Σπύρος’  Δανέλλης Ευρωβουλευτής ’ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής δήλωσε:’  "Οι Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρούμε θετικές τις προτάσεις της Κομισιόν για τους μικρούς παραγωγούς, τους νέους αγρότες, τις περιοχές με τα φυσικά μειονεκτήματα, αλλά και την ενίσχυση που προβλέπεται για το ρόλο των ομάδων παραγωγών, των διεπαγγελματικών οργανώσεων και των άλλων συλλογικών οργάνων.’  Βρίσκουμε όμως ότι υπάρχουν και πολλά αρνητικά σημεία.

Η ’ Γερμανίδα Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η χώρα της στηρίζει τη μεταρρύθμιση, όμως παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα.

Ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας άσκησε κριτική’  και ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αντιπροτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Γεωργίας.

Η Βρετανίδα Υπουργός ’ επεσήμανε την στροφή της ΚΑΠ προς το περιβάλλον, αλλά όπως είπε, θα επιθυμούσε μια πιο ριζική μεταρρύθμιση γιατί οι ’ προτάσεις, ως έχουν, θα μας πάνε πίσω.

Η Ισπανίδα Υπουργός ήταν’  πιο κατηγορηματική και ’ ’ ’ δήλωσε ότι ’ οι προτάσεις χρειάζεται να αναθεωρηθούν σχεδόν στο σύνολό τους και ότι σαν χώρα δεν είναι διατεθειμένη ’ να επιτρέψει την κατάργηση των ιστορικών κριτηρίων.

Η Copa - Cogeca,’  καλεί την Κομισιόν να δώσει έμφαση στα μέτρα που ενισχύουν την παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας γιατί’  οι νέοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί δεν θα πετύχουν ’ και απλά θα προσθέσουν άλλα έξοδα στους ώμους των αγροτών. Η απομάκρυνση από το ιστορικό μοντέλο θα σημάνει’  μεγαλύτερη εναρμόνιση, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν το χρόνο και την ευελιξία να αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες.

’  Η ΠΑΣΕΓΕΣ’  σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει’  ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέου πλούτου, στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, δεν προωθεί την απασχόληση και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο, ενώ ’ δεν αμβλύνει τη μεγάλη ανισότητα, μια και μόλις το 1,6% του συνολικού αριθμού των δικαιούχων με ενισχύσεις άνω των 50.000 ευρώ στην ΕΕ-27 απορροφά σήμερα το 32% της συνολικής αξίας των ενισχύσεων αυτών.