’ 

Αγωνίες ’ και ’ Ελπίδες των Ελαιοπαραγωγών στο 2011!

Ένας χρόνος έφυγε και ένας άλλος έρχεται ’ ’ βρίσκοντας’  τους πολίτες πολλών χωρών και ιδιαίτερα της χώρας μας’  φορτισμένους με ’ αγωνία και άγχος’  αλλά ευτυχώς ’ και με ’ κάποιο ακόμα κουράγιο για το μέλλον. ’ 

Και μέσα σ΄αυτούς ’ τους πολίτες,’  οι’  ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, έχουν τις δικές τους ’ αγωνίες και ’ φόβους αλλά ευτυχώς και κάποιες κρυφές ελπίδες για ’ το μέλλον!

dsc_294kb80neo.jpgΑπογοητευμένοι από τις ’ ’ τιμές του ελαιολάδου που ’ για δεύτερη χρονιά βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής, ’ αγωνιούν για το μέλλον’  και αρχίζουν να σκέπτονται πλέον σοβαρά αν ’ θα πρέπει να συνεχίσουν την ελαιοκαλλιέργεια. Διερωτώνται γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχτούν οι ’ γιγάντιες πολυεθνικές που καθορίζουν τις τιμές κατά το δοκούν’  αλλά και γιατί η ΕΕ ’ ’ συνεχίζει ’ κυνικά να θεωρεί τώρα και 12 χρόνια σαν κατώφλι’  για εκκίνηση κάποιου μηχανισμού προστασίας των τιμών το’  1,77 ευρώ’  αφού γνωρίζει ότι αυτό δεν καλύπτει ούτε μέρος του κόστους παραγωγής!

Όμως, οι ελαιοπαραγωγοί’  διερωτώνται’  επίσης αν η Ελληνική Πολιτεία μπορεί να διορθώσει τα κακώς έχοντα στο εμπόριο και’  τους συνεταιρισμούς αλλά παράλληλα, ευτυχώς, αρχίζουν να διερωτώνται μήπως και οι ίδιοι πρέπει κάτι να κάνουν.’  ’ ’ 

Ωστόσο, οι ’ κάποιες κρυφές ελπίδες που πάντοτε τρέφουν, οι ελαιοπαραγωγοί ’ για κάτι καλύτερο, τελευταία έχουν κάπως αναπτερωθεί. Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την Αγροτική ανάπτυξη, αλλά και η προτροπή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους νέους Δημάρχους να ορίσουν Αντιδημάρχους ειδικά για τα Αγροτικά θέματα, οπωσδήποτε αποτελούν μια αχτίδα φωτός που επιτρέπει κάποιες ελπίδες τουλάχιστο για το εγγύς μέλλον. ’ Όμως τα πράγματα θα δείξουν κατά πόσο η αχτίδα αυτή μπορεί να’  γίνει πραγματικο φως’  για κατι ’ καλύτερο!