’ 

Άμεσες λύσεις’  για’  το’ ’  Ελαιόλαδο

ζητούν Αγροτικές Οργανώσεις από την Ε.Ε.

Σκληρές δηλώσεις’  Ισπανού Εκπροσώπου κατά της Ε.Ε.

Ενώ στην χώρα μας φαίνεται να βασιλεύει σχεδόν πλήρης απραξία στον τομέα του ελαιολάδου, ευτυχώς σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία’  αρκετές’ ’  Συνδικαλιστικές και Συνεταιρικές οργανώσεις’  ’ δείχνουν «να μην το βάζουν κάτω» και συνεχίζουν τις προσπάθειες τους’  για να’  επιτύχουν κάποιες βελτιώσεις’  στην δυσμενή θέση που έχει περιέλθει ο κλάδος.

Έτσι, στα πλαίσια της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ελαιόλαδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εκπρόσωποι’  αγροτικών και συνεταιρικών οργανώσεων της Ισπανίας παρουσίασαν τις ’ ’ εξελίξεις στον τομέα’  Ελαιολάδου και τις’  πιθανές λύσεις για έξοδο από την κρίση των χαμηλών’  τιμών που’  ταλανίζουν τους ελαιοπαραγωγούς κατά την διάρκεια τριών περιόδων,

5.jpgΚατά την’  συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής’  και του τομέα της ελαιοκομίας, ο Γενικός Γραμματέας’  της UPA (Ένωση Μικρών Παραγωγών) Ανδαλουσίας, Agustà­n Rodrà­guez. με δηλώσεις του επεσήμανε ότι ’ η κρίση έπληξε καίρια την Ισπανία αφού οι τιμές παραγωγού έφτασαν για την κατηγορία του Εξαιρετικού Παρθένου’ ’  κάτω από 2 ευρώ,’  λίγο πάνω από 1,80 για το (κοινό)’  παρθένο’  και στο 1,70 ευρώ για το Λαμπάντε. Αντίθετα, στην Ιταλία, όπως είπε, καταγράφονται πολύ υψηλότερες τιμές με διαφορά πάνω από 1 ευρώ/κιλό, ’ ’ λίγο κατανοητή σε μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Και αυτό όπως είπε ασφαλώς πρέπει να αποδοθεί’  στην μεγάλη ισχύ των’  εμπορικών αλυσίδων στην Ισπανία, όπου’  λάδια με τα δικά τους’  εμπορικά’  σήματα (λευκές ετικέτες) απορροφούν το 65% της αγοράς, σε σύγκριση με μονό 17%’  στην Ιταλία. Στην Ιταλία, εξήγησε, η χαμηλότερη πίεση των Σούπερ Μάρκετ’  επιτρέπει στους συσκευαστές να πωλούν καλύτερα και να πληρώνουν’  στην συνεχεία περισσότερα στους αγρότες.

Κατά τον κ. Rodriguez η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν κάνει’  τίποτα" για να βοηθήσει την ανάκαμψη του εμπορίου του ελαιολάδου. Αντίθετα’  επιτρέπει στις ’ μεγάλες αλυσίδες διανομής (Σούπερ Μάρκετ) να «ευτελιζουν και να μπανανοποιούν το προϊόν" προσφέροντας το ’ ανεξέλεγκτα στην αγορά με την μέθοδο της «διαρκούς προσφοράς» και «της πώλησης με απώλειες». Το σύστημα όμως αυτό ’ βυθίζει τις τιμές των παραγωγών και συγχρόνως ζημιώνει τις επιχειρήσεις συσκευασίας και τις’  επιχειρήσεις με επώνυμα’  εμπορικά σήματα

Ο Εκπρόσωπος ελαιολάδου’  της’  COAG (Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων)’  κ. Gregorio Là³pez’  επεσήμανε στη Συμβουλευτική Επιτροπή ότι "δεν θα μετάσχει στη συζήτηση των μέτρων στήριξης που χρειάζεται ο τομέας της ελαιοκομίας, όπως η ενεργοποίηση του μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης. Κι αυτό γιατί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει στη θέση που’  μέχρι σήμερα’  εκφράζει ο Επίτροπος Γεωργίας, Dacian Ciolos βασιζόμενος ’ ’ σε’  παρωχημένους’  κοινοτικούς κανονισμούς, πράγμα που’  ακυρώνει την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου.