Συναντηση αντιπροσωπείας της ’ ΣΕΚΕΠ Κυπρου με ΣΕΔΗΚ’ για Αποθεματοποίηση, Τυποποίηση και Διατροφικα Πρότυπα’ 

Χανιωτικα Νεα 5-4-11’ ’ 

’ Συναντηση αντιπροσωπείας’  της ΣΕΚΕΠ (Συλλογικής Εταιρείας Κυπριακων Ελαιοκομικων Προιόντων) με εκπροσωπους του ΣΕΔΗΚ πραγματοποιηθηκε’ ’ χθες’ 4 Απριλιου στα Χανια και συνεχίστηκε’  σημερα’  στο Ηρακλειο με’ στόχο’  την ανταλλαγη αποφεων και καθορισμο κοινης γραμμής και συνεργασίας στα θεματα της Ιδιωτικης Αποθεματοποιησης, της προβολης των τοπικων διατροφικών προτυπων και της τυποποιησης του ελαιολαδου. Η αντιπροσωπεία του ΣΕΚΕΠ’  αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της, κ. Νίκο Κουζούπη και τον’ Γραμματέα, κ. Θωμά Κωνσταντίνου, πραγματοποίησε αρχικά επισκεψη στα Γραφεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) οπου’  συναντήθηκε’ ’ ’ kiprioi.jpg’ ’ με τον Επιατημονικο Σύμβουλο του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., δρ Νίκο Μιχελάκη.
’ ’ ’ ’  Κατα την’  επίσκεψη η οποια εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΣΕΚΕΠ με τον ΣΕΔΗΚ σε ελαιοκομικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος’ συζητήθηκε το θέμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, η ανάπτυξη και προώθηση της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κύπρο καθώς και η αξιοποίηση των τοπικών διατροφικών προτύπων.
’ ’ ’ ’  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Κ.Ε.Π., κ. Νίκος Κουζούπης, ο Σ.Ε.Κ.Ε.Π. είναι η μοναδική ομάδα ελαιοπαραγωγών που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο με έδρα τη Λευκωσία.
’ ’ ’  'Οι προοπτικές της αγοράς του ελαιολάδου είναι μεγάλες. Στην Κύπρο οι νέοι ελαιώνες, που είχαν φυτευτεί πριν δέκα χρόνια, αρχίζουν τώρα να αποδίδουν και περιμένουμε να υπάρξει μεγαλύτερη παραγωγή.
’ ’ ’ ’  Η ομάδα μας είναι η μόνη που υπάρχει στην Κύπρο, η οποία συλλέγει και αξιοποιεί τις περισσότερες ποσότητες ελαιολάδου στην κυπριακή αγορά. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες εξαγωγές. Ωστόσο, δεχόμαστε έναν σκληρό ανταγωνισμό από εισαγόμενα ελαιόλαδα, κυρίως από την Ελλάδα', ανέφερε χαρακτηριστικά.
'Η επίσκεψή μας στον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών και ελπίζουμε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία', τόνισε ο κ. Κουζούπης, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο προώθησης του κρητικού ελαιολάδου από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. 'Μας ενδιαφέρει περισσότερο ο τρόπος προώθησης για τη χρήση του κρητικού ελαιολάδου στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Δυστυχώς, στην Κύπρο τα νοικοκυριά δεν κάνουν μεγάλη χρήση του ελαιολάδου, αλλά χρησιμοποιούν σπορέλαια', ανέφερε.
’ ’ ’ ’  Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του, σχολιάζοντας ότι: 'Στο ελαιόλαδο, ενώ η τιμή παραγωγού συνεχώς μειώνεται, η τιμή στην κατανάλωση παραμένει η ίδια και’  μειώσεις που’  σημειωνει’ ειναι ελαχιστες’ . Ειδικά φέτος, που είναι μια καλή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Κύπρο,’  οι τιμές παραγωγού ουσιαστικά κατρακυλούν. Άρα δεν μπορεί να δοθεί λύση, εάν υπάρξει καθυστέρηση στο θέμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης'.
’ ’ ’ ’  Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., δρ.. Νίκος Μιχελάκης,’  δηλωσε ότι: 'είναι ιδιαίτερη χαρά για μας να φιλοξενούμε στην Κρήτη τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Σ.Ε.Κ.Ε.Π., που είναι η μοναδική ομάδα για το ελαιόλαδο που υπάρχει στην Κύπρο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητηθούν μια σειρά από θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση, που αποτελεί ένα μέτρο, το οποίο αφορά όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί το αίτημα και να το εφαρμόσει'. Ο Επιτροπος Γεωργίας Ρουμανος κ. Chiolos’ σε πρόσφατη εισκεψη του στην Ισπανία δηλωσε οτι το μετρο της ιδιωτικης αποθεματοποιησης αποτελεί ’ "ασπιρίνη" υπονοωντας οτι και αλλα Μετρα και ’ ενεργειες απαιτουνται’ για την αντιμετωπιση του προβληματος. Ομως δεν εξηγησε αν στα πλαισια αυτα’  σημαντικοτερο ρολο θα παιξουν τα Μετρα της ΕΕ αφου η αγορα του ελαιολαδου’  στο επιπεδο της ΕΕ διεπεται απο’  ορους’ που ’ καθοριζονται απο τους Κανονισμους της ΕΕ.’ 
’ ’ ’  Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, εκτός από το θέμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, η Κυπριακή αντιπροσωπεία έδειξε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη’  και προώθηση της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κύπρο και γιαυτο θα επισκευτεί ιδιωτικη Μοναδα ’ τυποποιησης’  Κολυμβαρι σημερα στο Κολυμβαρι ενω αυριο θα επισκεφτεί τις εγκαταστασεις τυποποίησης και τα εργαστηρια της ΕΑΣ Ηρακλειου οπου θα συνεργαστεί με τον Χημικο της ΕΑΣ και πρόεδρο του ΣΠΟΑΚΕ κ. Μανολη Μιχελινακη’ .
’ ’ ’ ’  Ο ίδιος τόνισε ότι: 'Ενα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν είναι η αξιοποίηση των τοπικών διατροφικών προτύπων της κρητικής διατροφής εδώ στην Κρήτη και παράλληλα της κυπριακής διατροφής στην Κύπρο, μιας και τα δύο έχουν ως βάση το ελαιόλαδο, με στόχο την κατανάλωση των τοπικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ελαιολάδου'.