Αρχίζει η Αξιολόγηση Μνημειακών Ελαιοδέντρων 2010
Στόχος η Προστασία τους και ο Εμπλουτισμός της ενδοχώρας με αξιοθέατα
Η Επιτροπή Αξιολόγησης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον ΣΕΔΗΚ για ανακύρηξη Μνημειακών ελαιοδέντρων κατά την διάρκεια του 2010, πρόκειται να αρχίσει τις ’ εργασίες της με συνεδρίαση που θα γίνει στα Γραφεία του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά στις 18 Φεβρουαρίου.
Κατά την συνεδρίαση αυτή η Επιτροπή θα προχωρήσει σε μια πρώτη’ εξέταση των’ στοιχείων (φωτογραφιών, μορφολογικών και ιστορικών στοιχείων,’ διαστάσεων κλπ) των’ 23 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από όλη την Κρήτη και όσων άλλων υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να επιλέξει εκείνα τα οποία συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να’ χαρακτηριστούν’ καταρχήν ως «Υποψήφια’ Μνημειακά» και να ενταχθούν στον κατάλογο για παρά πέρα αξιολόγηση.
Υπόψη ότι η’ αναδειξη των Μνημειακών ελαιόδεντρων, την οποία έχει αρχίσει και συνεχίζει ο ΣΕΔΗΚ με επιστημονικά δημοσιεύματα, εκδόσεις,’ επιτόπια ανάδειξη κλπ από το 2002, έχει δυο βασικούς στόχους:
•ü’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Την προστασία και διάσωση των Ελαιόδεντρων αυτών ως βασικών στοιχείων’ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
•ü’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Τον εμπλουτισμό της ενδοχώρας με αξιοθέατα που συνδέονται με την φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου ώστε να αποτελέσουν πόλους έλξεις για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού
Για να επιτευχθούν’ οι στόχοι αυτοί απαραίτητη είναι η συμβολή όλων των ενδιαφερομένων Πολιτιστικών Φορέων, ατόμων κλπ αλλά και κυρίως των Δήμων οι οποίοι μετά την’ ανακήρυξη πρέπει να προχωρήσουν σε ανάδειξη των δέντρων και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου ώστε τα δέντρα να καταστούν αξιόλογα επισκέψιμα αξιοθέατα.
Η Επιτροπή’ Αξιολόγησης Μνημειακών Ελαιόδεντρων που όρισε με απόφαση του ο ΣΕΔΗΚ αποτελείται από τους:
’ ’ Σαρπάκη Ανάγια - ’ Δρ. Αρχαιολόγο -Αρχαιοβοτανολόγο,
Μιχελάκη Νίκο - Δρ. Γεωπόνο- ’ Πρωην Ερευνητη και Δ/ντη του Ινστιτούτου Ελιας και Επιστημονικό’ Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ,
Μετζιδάκη Γιάννη - Δρ. Γεωπόνο ’ Ερευνητη του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων,
’ Κοζυράκη Μαρία - Δασολόγο και’ Δρ. Αρχιτέκτων Τοπίου Υπαλληλο’ της Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Κρήτης
Αρχοντάκη Ιωάννη - Ιστορικό Τέχνης, Καλλιτεχνικό’ Επιμελητή στο’ " Ελαιουργείον Τέχνης
Τα Ελαιόδεντρα που θα κριθούν’ καταρχήν ως «Υποψήφια Μνημειακά» θα εξεταστούν στην συνέχεια με επί τόπου επίσκεψη Μελών της’ Επιτροπής οπότε θα γίνουν’ ’ νέες μετρήσεις, φωτογράφηση και συλλογή επί πλέον στοιχείων κλπ’ τα οποία θα ληφθούν υπόψη’ για την τελική αξιολόγηση από την οποία θα προταθούν για ανακήρυξη εκείνα που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις.
Την τελική ανακήρυξη θα κάνει το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ σε συνεδρίαση του που θα οριστεί αργότερα.
Υπόψη ότι η διαδικασία ανακήρυξης Μνημειακών που παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε σε Ημερίδες του ΣΕΔΗΚ για τα Μνημειακά έχει αναρτηθεί από τα τέλη του’ 2009 στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr’ περιλαμβάνει υποβολή Δελτίου Υποψηφιότητας το οποίο συντάσσει ο ενδιαφερόμενος (Δήμος, Φορέας, άτομο) στο οποίο καταγράφονται διαφορά’ μορφολογικά , ιστορικά κλπ’ στοιχεία’ του δέντρου.
’ Ήδη, κατά το 2008 και 2009 αναδείχτηκαν από τον ΣΕΔΗΚ 10 Μνημειακά ελαιόδεντρα στην Κρήτη με καταγραφή, επιτόπια προβολή, και παρουσίαση τους σε βιβλίο, ντοκιμαντέρ και’ ιστοσελίδα www.polelia.gr που έχουν κοινό τίτλο «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη».
Τα’ ήδη ανακηρυγμένα ηλικίας 2-3 χιλιάδων ετών Μνημειακά ’ βρίσκονται στις Βούβες (Δ. Κολυμβαρίου), στο Ανισαράκι (Δ. Καντάνου), τα Π. Ρούματα (Δ. Βουκολιών), τον Σαμωνά (Δ. Αρμένων), Κ. Τριπόδο (Δ. Γεροποτάμου), Γέννα (Δ. Συβρίτου), την Αρχαία Γόρτυνα (Δ. Γορτυνας),’ την Παλιάμα (Δ. Ζαρού), τον Πανασό (Δ. Ρούβα) και το Καββούσι (Δ. Ιεράπετρας),
Οι ενδιαφερομενοι για περισσοτερες πληροφορίες μπορουν να ανaτρεχουν στην ιστοσελίδ του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr η να απευθυνονται στο τηλεφωνο 28210 50800.