’ 

Πώληση ελαιολάδου «κράχτη» από Πολυεθνική στην Καλαμάτα

Κινητοποιήσεις αγροτών της’  Μεσσηνίας επιτυγχάνουν δημιουργία γωνιάς με Μεσσηνιακά Προϊόντα στα Πολυκαταστήματα

’  Συμφωνά με δημοσίευμα’  της εφημερίδας’  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’  της Καλαμάτας’  της 23-1-11 οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Χώρας, Λευκοχώρας και Κορώνης’  με αφορμή την πώληση του ελαιολάδου "Κτήμα Κορέ" σε 5λιτρη συσκευασία αντί 11,90 ευρώ, για το οποίο αποκαλύφθηκε παράνομη τυποποίηση και διακίνηση, διαμαρτύρήθηκαν έντονα πραγματοποίώντας εκδήλωση’  εμπρος’  από το Κατάστημα της Carrefour στην οδό Αρτέμιδος στην Καλαμάτα.

4i.jpgΣε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι επισημαίνουν ότι «ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η ασυδοσία στην αγορά πρέπει να ελεγχθούν με όλα τα μέσα που διαθέτει οργανωμένη Πολιτεία»’  και τονίζουν ότι «τη στιγμή που στην περιοχή μας η παραγωγή ελαιόλαδου βρίσκεται στην κορύφωσή της, με τις τιμές παραγωγού να κατρακυλάνε στα 2,20 ευρώ, τα "Carrefour" σπάνε τις τιμές ξεφτιλίζοντας την τιμή παραγωγού στα 1,30 ευρώ».

Σε προηγουμενη δηλωση τους (Ελευθερία, 22.01.11) οι Σύλλογοι σημειώνουν ότι :«Σήμερα, 2-3 πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο των τροφίμων ελέγχουν την αγορά και την κατανάλωση στη χώρα μας. Οι 2-3 αυτές αλυσίδες έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη μας, έχουν κλείσει τις ντόπιες επιχειρήσεις και τα μικρομάγαζα’  και τα τεράστια κέρδη τους φεύγουν από την ντόπια αγορά και επενδύονται στη Γερμανία, την Γαλλία ή όπου έχουν συμφέροντα. Και συμπληρωνουν: «......πρέπει τα θεσμικά όργανα να εφαρμόσουν τους ελέγχους για την ποιότητα, την προέλευση, τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρέπει και εμείς να αλλάξουμε συνείδηση, να προτιμήσουμε την ντόπια αγορά, να δίνουμε τελικά τα λεφτά μας εκεί από όπου θα επιστρέψουν σε εμάς.

Μετά από αυτά οι υπεύθυνοι της εταιρείας’  έδωσαν στους Mεσσήνιους αγρότες, που πραγματοποίησαν την παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της οδού Αρτέμιδος, στην Καλαμάτα. υπόσχεση ότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ "Carrefour" θα διατίθενται Μεσσηνιακό ελαιόλαδο και άλλα τοπικά προϊόντα.