’ 

Σκάνδαλο απάτης ’ Ελαιολάδου συγκλονίζει την Ισπανία

Διατάχθηκε απόσυρση των νοθευμένων παρτίδων.

Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη πλαστών ’ Ισπανικών εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων στις ΗΠΑ, νέο σκάνδαλο ξέσπασε μέσα στην ίδια την Ισπανία με την αποκάλυψη ότι πλαστά εξαιρετικά παρθένα κυκλοφορούν και στην ίδια την εσωτερική ’ αγορά της ’ χώρας’  γεγονός που’  ’ οδήγησε’  στην απόσυρση των παρτίδων’  που βρεθήκαν νοθευμένες.

1____1.jpgΣύμφωνα ’ με δημοσιεύματα της’  πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Ισπανίας "El Pais", ’ 50 Ισπανικά ελαιόλαδα βρέθηκαν να μην ανταποκρίνονται στις ετικέτες τους,’  που τα έφεραν σαν’  εξαιρετικά παρθένα πράγμα που συνιστά απάτη των καταναλωτών. Αυτό αποκαλύφθηκε από ελέγχους που είχε διατάξει η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας, τον’  Μάιο, σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που προσφέρονταν σε χαμηλές τιμές (προσφορές) ’ σε 25 σούπερ μάρκετ στο Χαέν και’  σε αλλα 25 στην’  Κόρδοβα.

’ ’  Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων,’  επιβεβαίωσαν τις υποψίες’  ότι τα ελαιόλαδα ορισμένων’  εταιρειών που προσφέρονταν’  σε χαμηλές τιμές δεν ήταν εξαιρετικά παρθένα, ’ όπως έγραφαν ’ οι ετικέτες τους και οπωσδήποτε θορύβησαν τις αρχές. ’ ’ 

Μετά από όλα αυτά και τον θόρυβο που ξέσπασε το’  Συμβούλιο Υγείας της Ανδαλουσίας στις 26 Νοεμβρίου’  διέταξε’  την απόσυρση των’  παρτίδων του ελαιολάδου’  στις’  οποίες εντοπίστηκε’  απάτη, ενώ η Διοίκηση της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας ενημέρωσε ’ τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχει θέμα για την υγεία τους.

Οι Αντιδράσεις των Αρχών και Οργανώσεων

Πάντως η ’ δραματική τροπή που πήρε’  η μετάδοση της είδησης’  στην χώρα, προκάλεσε σειρά από ’ δηλώσεις και αντιδηλώσεις των σχετιζόμενων’  με το θέμα’  Φορέων, οι οποίοι θορυβημένοι από τις πιθανές δυσμενείς για το Ισπανικό ελαιόλαδο’  επιπτώσεις, προσπάθησαν άλλοι να επιστήσουν την προσοχή των αρχών και επιχειρήσεων ’ και άλλοι να ’ περιορίσουν’  την βαρύτητα και σημασία του θέματος.

1______clara_aguilera1.jpgΈτσι, η Ένωση Νέων Αγροτών Σεβίλλης (ASAJA) με δηλώσεις της καταγγέλλει τις πρακτικές των Επιχειρήσεων’ ’  που’  κατασκευάζουν’  μείγματα’  ελαιολάδου’  διαφόρων κατηγοριών- που’  βέβαια’  έχουν’  χαμηλότερη κόστος - και τα εμφανίζουν με την ετικέτα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, γιατί η πρακτική αυτή οδηγεί σε εξαπάτηση του καταναλωτή.!

Απο την άλλη πλευρά, ’ η Σύμβουλος’  Γεωργίας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας κ. Clara Aguilera,’  δήλωσε ότι δεν υπάρχει’  απάτη’  γενικευμένη στον τομέα του ελαιολάδου’  και ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ’ εξέταση των διασταυρωτικών δειγμάτων. Ως εκ τούτου, είπε, οι 25 περιπτώσεις απάτης ’ δεν’  αναγνωρίζονται από κανέναν και τα δημοσιεύματα της «El Pays» προκάλεσαν ’ ένα συναγερμό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επίσης η Υπουργός Γεωργίας κ. Rosa Aguilar, 1______rosa_aguila1r.jpgαπό την πλευρά της δήλωσε ’ ότι η διαπίστωση των συγκεκριμένων’  περιστατικών δεν’  θίγει καθόλου την καλή εικόνα του τομέα του ελαιόλαδου και δεν’  αναιρεί ’ ’ το’  γεγονός ότι,’  το ελαιόλαδο της Ισπανίας ’ ’ είναι καλής ποιότητας. Γιαυτο το Υπουργείο θα συνεχίσει, όπως είπε, ’ να υποστηρίζει την μεγαλύτερη διεθνοποίηση του προϊόντος που είναι το’  καλύτερο στον κόσμο.’ ’ 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ανδαλουσίας (FAECA) αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει γενικευμένη απάτη στον τομέα της εμπορίας έξτρα παρθένου’  εκφράζει την μεγάλη απορία’  της για το ποιος ’ δημοσίευσε τις’  τόσο ανησυχητικές πληροφορίες - αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πηγή τους ήταν η ιδία η ’ Περιφέρεια της Ανδαλουσίας - όταν η ίδια η Σύμβουλος’  Γεωργίας’  διαψεύδει την είδηση..

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Τυποποίησης και Ραφιναρίσματος Βρώσιμων Ελαίων (Anierac) κύριος’  Pedro Rubio, δήλωσε ότι δεν πρέπει ’ δημιουργείται «τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό» και δεν πρέπει να γίνεται σοβαρό θέμα ένα’  ανέκδοτο από’  14 δείγματα ελαιόλαδου..

Τέλος η’  Ένωση Μικρών Παραγωγών (UPA) ’ Ανδαλουσίας, δήλωσε ότι είναι τελείως αντίθετη με την’ ’  έκθεση’  που δημοσιεύτηκε γιατί αφορά μεμονωμένες ’ μόνο περιπτώσεις και ζητά προσοχή γιατί από τέτοιες ’ ανακοινώσεις’  μπορεί να’  προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο Ισπανικό ελαιόλαδο.