26-10-10.Ασθένειες της ’ Ελιάς’ το Φθινόπωρο
Το Φθινόπωρο, σύμφωνα με το Δελτίο που έχει εκδώσει στις 12 Οκτωβρίου το’ Κέντρο Προστασίας’ Φυτών Ηρακλείου, οι Ελιές μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορες ασθένειες όπως αυτές που ακολουθούν:
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ:
Ασθένεια που προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένηση των δέντρων.Κύριο σύμπτωμα ’ της είναι η εμφάνιση χαρακτηριστικών κυκλικών κηλίδων «μάτια παγωνιού» στην πάνω επιφάνεια των φύλλων.
Η πτώση της θερμοκρασίας και οι βροχές ευνοούν την εκδήλωση της ασθένειας. Ποικιλίες ευαίσθητες στις μολύνσεις είναι η Θρουμπολιά (χοντρολιά) και η Τσουνάτη ενώ η Κορωνέικη (ψιλολιά) είναι σχετικά ανθεκτική.
Σε ελαιόδεντρα ευαίσθητων ποικιλιών,’ ’ συνιστάται’ ένας ψεκασμός με’ χαλκούχα μυκητοκτόνα πριν την έναρξη των βροχών. Αραιή φύτευση και καλό κλάδεμα συμβάλουν στον περιορισμό της ασθένειας.
ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ
Βακτήριο που προκαλεί τον σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στους βραχίονες και στον κορμό των ελαιοδέντρων. Οι μολύνσεις όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός απο ’ πληγές που δημιουργούνται κατά το κλάδεμα ή το ράβδισμα ή μετά από παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο. Η Κορωνέικη (ψιλολιά) είναι πολύ ευαίσθητη ποικιλία.
Συνιστάται αποφυγή’ ραβδίσματος η’ κλαδέματος με βροχερό καιρό, προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχο μυκητοκτόνο μετά από παγετό ή χαλάζι, αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων’ κλαδιών, απολύμανση εργαλείων κλαδέματος. Μετά τη συγκομιδή’ προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα.
ΦΟΜΑ
Χρόνια μυκητολογική ασθένεια, που προσβάλλει κυρίως μεγάλα δέντρα τα οποία εμφανίζουν σταδιακά διάσπαρτα ξερά και ημήξερα κλαδιά’ που διατηρούν τα ξερά φύλλα τους. Οι μολύνσεις γίνονται από πληγές, με βροχερό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (25-29°C).
Συνιστάται συστηματική αφαίρεση των προσβεβλημένων κλαδιών και καταστροφή τους με φωτιά κατά την περίοδο Μάιο-Οκτώβριο η’ σε σοβαρές περιπτώσεις’ συνιστάται η εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με’ μυκητοκτόνα.