’ 

26-10-10.Ελέγχους για ’ την ’ σήμανση ΠΟΠ και ΠΓΕ εξαγγέλλει το ’ Υπουργείο!’ 

Αδιαφορεί όμως για την παράτυπη χρήση του ονόματος « Κρήτης», ή ’ «Κρητικό» για το Ελαιόλαδο!

’ Περιορισμό στην ασυδοσία των δήθεν Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής 3__acrocert_.jpgΈνδειξης (ΠΓΕ) που κυκλοφορούν στην αγορά,’  και μάλιστα’  από μεγάλες αλυσίδες Σούπερ - Μάρκετ, φαίνεται ότι επιδιώκει να βάλει, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του με την οποία δίδει στην δημοσιότητα’  88 Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ’ ή ΠΓΕ και ενημερώνει τους καταναλωτές’  ότι πραγματικά ΠΟΠ ή ΠΓΕ είναι μόνο εκείνα που φέρουν το σήμα’  του AGROCERT.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του Υπουργείου,’  ενώ σωστά’  γίνεται αναφορά’  για την παράλειψη του σήματος του AGROCERT, δεν’  γίνεται καμιά αναφορά για’  πολλές άλλες παρατυπίες και καταστρατηγήσεις κανονισμών της ΕΕ όπως π.χ. για την χρήση των γεωγραφικών’  ενδείξεων «Κρήτης»,’  «Κρητικό»’  κλπ που χρησιμοποιούνται ευρύτατα για το ελαιόλαδο παρά το ότι ο Καν. (ΕΚ ) 1019/02’  επιτρέπει γεωγραφικές ενδείξεις μόνο για προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ.3____.jpg

Στην ’ ’ σχετική ανακοίνωση του ΥΑΑΤ’ ’  για τα ΠΟΠ /ΠΓΕ ’ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι’  η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αποφασισμένη να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων και να προστατέψει τους καταναλωτές από παραπλανητικές ενδείξεις δίδει σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο 88 Ελληνικών προϊόντων αναγνωρισμένων ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Καλούμε, αναφέρει η ανακοίνωση, ’ όλους όσους παράγουν, συσκευάζουν, υποσυσκευάζουν ή θέτουν στην αγορά, προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ να ενταχθούν άμεσα στο επίσημο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης 3___-_.jpgΓεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.-AGROCERT) και ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι τα Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα μόνο όταν φέρουν το κατοχυρωμένο σήμα πιστοποίησης του αρμόδιου κρατικού Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα κλιμάκια ελέγχου του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.-AGROCERT) θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα στα σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης των προϊόντων αυτών και θα αποσύρουν από την αγορά όλα τα προϊόντα που δεν διαθέτουν τη σχετική πιστοποίηση και το παραπάνω σήμα πιστοποίησης και αναγνώρισης.