Το λάδι της Κριτσάς στα Harrods. Έπαινοι του Πρωθυπουργού!

Πολύ σημαντική ’ ήταν η προβολή του λαδιού του Συν/σμου της Κριτσάς του Μεραμπέλλου τις μέρες αυτές εξαιτίας της επαινετικής και ιδιαίτερα τιμητικής ’ αναφοράς του Πρωθυπουργού’  κατά την ομιλία του στην 3___lambda__harrods____200x300.jpgΘεσσαλονίκη για’  λάδι του, που ’ ’ κατάφερε όπως είπε να’  πάρει το’ πρώτο παγκόσμιο βραβείο ’ και να φθάσει ’ στα ράφια των καταστημάτων ’ «Harrods» του Λονδίνου. Πολλά Αθηναϊκά, διεθνή και τοπικά ΜΜΕ, τηλεοράσεις, εφημερίδες αλλά και ιστολόγια, έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στην Κριτσά και στο λάδι της. ’ Άλλοι ’ ζητούσαν να μάθουν τι ήταν εκείνο που έκανε το λάδι της Κριτσάς ξεχωριστό και άλλοι να σχολιάσουν και να μειώσουν πικρόχολα την επιτυχία σημειώνοντας ότι το λάδι δεν έφθασε εκεί σαν λάδι Κριτσάς αλλά με την επωνυμία "Lambda".

’ Οι τηλεοράσεις του Σκαϊ, του Mega (στην εκπομπή των Καμπουράκη - Οικονομέα) αλλά και του Alter’  έκαναν συνδέσεις με τον Συν/σμό και παρουσίασαν τον Πρόεδρο του’ ’  κ. Ζαχαριάδη αλλά και μεγάλες Αθηναϊκές Εφημερίδες όπως το «Πρώτο Θέμα», η «Ημερησία» και φυσικά οι τοπικές της Κρήτης αφιέρωσαν’  στο θέμα εκτενή δημοσιεύματα. Απο τον χορό δεν λείψανε και τα ιστολόγια (blogs) που και αυτά έκαναν αρκετές αναφορές.’ 

Βέβαια’  το γεγονός που εντυπωσίασε δεν ήταν τόσο η επιτυχία του λαδιού να βρεθεί στα ράφια των φημισμένων πολυκαταστημάτων,’  αλλά η τιμή πώλησης που αναφερόταν,’  η οποία κατά τα δημοσιεύματα ανερχόταν σε 80 περίπου ευρώ το κιλό και τα ερωτήματα ήταν από αυτά τα ευρώ τι απολάμβανε τελικά ο παραγωγός.

Βέβαια η αναφορά του πρωθυπουργού στο ελαιόλαδο του Συν/σμου δεν ήταν τυχαία. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Συν/σμο πρόσφατα κατά την διάρκεια του παγκοσμίου Συμβουλίου Κριτών που έγινε στον Άγιο Νικόλαο και φυσικά εντυπωσιάστηκε όταν ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ν. Ζαχαριάδης τον ενημέρωσε ότι το λάδι του Συν/σμου’  έφθασε στα ράφια των Harrods. Τα υπόλοιπα ήλθαν’  φυσιολογικά.

2______300x200.jpgΒέβαια,’  το λάδι του Συν/σμου της Κριτσάς, είναι γνωστό χρόνια τώρα, ότι είναι από τα καλύτερα της Κρήτης και μάλιστα’  έχει αποσπάσει τελευταία πολλά βραβεία καθώς και το πρώτο’  Παγκόσμιο Βραβείο Mario Solinas’  του Διεθνούς Συμβουλίου ελαιολάδου. Η ποιότητα του είναι πράγματι πολύ ’ υψηλή,’ ’ αφού το σύνολο σχεδόν του λαδιού του Συν/σμου που ανέρχεται σε 600-800 τόνους ετησίως έχει όλο μέση οξύτητα από 0,15 έως 0,3 βαθμούς και αυτό βασικά’  οφείλεται’  στο ότι ο Συν/σμος χρόνια τώρα εφαρμόζει το σύστημα της κοινής άλεσης.

Ο ΣΕΔΗΚ συνεργάζεται στενά με τον Συν/σμο και πολλές φορές έχει αναφερθεί και έχει προβάλει την δραστηριότητα του Συν/σμου και την ποιότητα του ελαιόλαδου του.’ 

Η ακριβής αναφορά του Πρωθυπουργού στον Συν/σμο Κριτσάς

Βέβαια η αναφορά του Πρωθυπουργού στον Συν/σμο και στα Harrods απο την μια πλευρά εντυπωσίασε, απο την άλλη φαινεται να ενόχλησε καποιους για διάφορους λόγους.’  Γιαυτο και παραθέτουμε ακριβώς παρα κάτω το σημείο στο οποίο αναφέρεται στον Συν/σμο Κριτσάς.

1-_____300x200.jpg"Για μας, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, κατάκτηση της γνώσης, αφομοίωση της τεχνολογίας, επένδυση στα προϊόντα μας, στη γνώση, στην ιστορία, στην τεχνογνωσία, στην αισθητική, στην ποιότητα, στην αξία.

Και μπορούμε. Ναι, γίνεται. Το αποδεικνύουν άνθρωποι, που βρίσκονται καθημερινά ανάμεσά μας. Κάνουν την επανάσταση του αυτονόητου. Και θα αναφερθώ σε μερικούς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, ως παραδείγματα.

’ Παλαιότερα, το να αναφερθεί κανείς σε επιχειρηματία και σε επιχειρήσεις ήταν ανάθεμα, όχι μόνο για τον Υπουργό, πόσο μάλλον για τον Πρωθυπουργό. Είχε δαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα. Όχι, εγώ ως σοσιαλιστής, θεωρώ θετική την επιχειρηματικότητα, εφόσον είναι υγιής επιχειρηματικότητα.

Και βέβαια, μερικά παραδείγματα θα δώσω, υπάρχουν πολλά ακόμα, εκατοντάδες ακόμα, και δεν μπορώ να τα αναφέρω όλα, ούτε βεβαίως τα ξέρω όλα. Γι' αυτό, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω κάθε προσπάθεια, για να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που έκαναν αυτή την ωραία προσπάθεια και αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα.

’ Είναι ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς στην Κρήτη, που έχει πάρει πρώτο παγκόσμιο βραβείο για το ελαιόλαδο που παράγει και βρίσκεται στο ράφι του «Harrods» ως καλλυντικό, ως φάρμακο."