’ 

Με ’ Εξαιρετική Επιτυχία’ ’  οι Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών και ΣΕΔΗΚ «Δρόμοι της Ελιάς» ’ και ’ στο Ηράκλειο.

 

Αθρόα συμμετοχή Εκπαιδευτικών αλλά και ζωηρό ενδιαφέρον’  Οικοκυρών στον Διαγωνισμό «Ψηλορείτικες και Μεσσαρίτικες Γεύσεις

 

Εξαιρετική ήταν η επιτυχία που σημείωσαν οι Περιηγητικές Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών «Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη- Διαδρομές στο Ηράκλειο» που οργανώθηκαν το Σάββατο 8 Μαιου στον Νομό Ηρακλείου καθώς αθρόα ήταν η’  ’ ’ συμμετοχή αλλά και υψηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τόσο από πλευράς’  Εκπαιδευτικών’  για τις Εκδηλώσεις όσο και από πλευράς Οικοκυρών για τον ’ Διαγωνισμό «Ψηλορείτικες και Μεσσαρίτικες Γεύσεις».’  ’ 

ekpaideutikoi_gergeri.jpgΜε τις ’ Εκδηλώσεις αυτές, ’ που οργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, την Νομαρχία’  και ΤΕΔΚ Ηρακλείου καθώς και τους Δήμους Ρούβα, Γόρτυνας και Ζαρού σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής, Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε’  ο κύκλος της πρώτης φάσης των εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί’  στα πλαίσια συνεργασίας ΣΕΔΗΚ - Εκπαιδευτικών σε όλους τους Νομούς της Κρήτης.

Το ενδιαφέρον’  για εθελοντική’  συμμετοχή Εκπαιδευτικών’  και από τις δυο βαθμίδες της Εκπαίδευσης Ηρακλείου ήταν πραγματικά πολύ υψηλό αφού οι συμμετέχοντες περιοριστήκαν’ ’  τελικά μόνο σε 50 λόγω’  της χωρητικότητας του Πούλμαν’ ’  καίτοι οι’  δηλώσεις ενδιαφέροντος ήταν πολύ περισσότερες. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στον Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής όπου οι συμμετοχές υπερέβησαν τις αναμενόμενες και έφθασαν τις 55 και υπερκαλύπτοντας τον χώρο ο οποίος είχε προετοιμαστεί.

’ Οι’  Εκδηλώσεις του Ηρακλείου επικεντρώθηκαν’  σε διαδρομές στις ζώνες των Δήμων Γόρτυνας,’  Ζαρού και Ρούβα και περιέλαβαν ’ επισκέψεις σε’  ’ Μνημειακές’ ’  Ελιές,’ ’  Αρχαιότητες και Μουσεία Ελιάς, Ημερίδα με θέμα « Ελιά και Λάδι’  στα Σχολεία» αλλά και διενέργεια ’ διαγωνισμού ’ παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής «Ψηλορείτικες και’  Μεσσαρίτικες Γεύσεις».

Στην ’ Ελιά και τις Αρχαιότητες στην Γόρτυνα

’ Οι Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις Εκδηλώσεις ’ μετακινήθηκαν ’ το πρωί του Σαββάτου ’ από το Ηράκλειο με Πούλμαν gortyna_8_maiou_dimarhos.jpgπου διατέθηκε από τους Οργανωτές και έφθασαν στον χώρο της Αρχαίας Γόρτυνας. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Δαριβιανάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Πετράκης οι οποίοι τους ενημέρωσαν σχετικά με την Ελιά που υπάρχει εκεί και έχει ανακηρυχθεί από τον ΣΕΔΗΚ ως Μνημειακή μαζί με άλλες 10 ανάλογες σε διάφορα σημεία της Κρήτης, υπογραμμίζοντας την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου αφού το δέντρο ήδη’  δέχεται αρκετές επισκέψεις από άτομα και οργανωμένες ομάδες.

Στην συνεχεία ξεναγήθηκαν από τον ’ Αρχαιολόγο κ. Ζαχαρία Βασιλάκη για τα σημαντικά ευρήματα ελαιοκομικών εγκαταστάσεων των Ελληνορωμαϊκών χρονών vasilakis_zacharias_elaiourg_egkatast.jpgπου έχουν βρεθεί ’ στην περιοχή πολλά από τα οποία’  έχουν συγκεντρωθεί ’ στο χώρο ανατολικά του ναού του Αγίου Τίτου. Και στην περίπτωση αυτή επισημάνθηκε’  από πολλούς η ανάγκη τα ευρήματα αυτά να αναδειχθούν με μια συστηματικότερη διευθέτηση τους και με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων όπως εκείνη του ΣΕΔΗΚ που εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από αυτά.

Στο ’ Μορόνι και τις ’ Ελιές’  στην Παλιάμα και Πανασό.

Μετά την Γόρτυνα οι Εκπαιδευτικοί συνέχισαν την διαδρομή για ’ Ελιά της Παλιάμας’  αφού πρώτα μετά από πρόσκληση politistikos_syllogow_moroniou.jpgτου Πολιτιστικού Συλλόγου Μορονίου’  σταμάτησαν στην καλά οργανωμένη αίθουσα του Συλλόγου. Εκεί ’ παράλληλα με τον καφέ που’  τους προσφέρθηκε είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Αντιδήμαρχο Ζαρού κ. Αλεβιζάκη ’ σχετικά με την Ελιά στην Παλιάμα η οποία έχει’  ανακηρυχθεί’ ’  ως Μνημειακή από τον ΣΕΔΗΚ’  και η οποία έχει δωρηθεί από τον’ ’  ιδιοκτήτη της κ. Ξημεράκη στον Δήμο με σκοπό την παραπέρα ανάδειξη και’  αξιοποίησή της. Ο κ. Αλεβιζάκης και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης επαίνεσαν την πράξη του κ. Ξημεράκη, οποίος παρευρισκόταν στην συνάντηση και τον ευχαρίστησαν για την προσφορά’  του τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει’  παράδειγμα’  προς μίμηση.

elia_panama_8_maiou.jpgΑκολούθησε κατάβαση στον χώρο της Ελιάς’  όπου οι Εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν επί τόπου το δέντρο και να φωτογραφηθούν κάτω από αυτό.

Και εδώ υπογραμμίστηκε ότι μετά και την δωρεά του δέντρου επιβάλλεται να γίνουν κάποιες εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου ώστε να προβληθεί καλύτερα η παρουσία του δέντρου.

elia_panasos_8_maiou.jpgΜετά την Ελιά στην Παλιάμα οι Εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την Ελιά στον Πανασό όπου τους έγινε σχετική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ρούβα κ.Οικονομάκη ο οποίος μεταξύ άλλων ’ ανάφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν’  τουλάχιστον άλλες 10 παρόμοιες ελιές αλλά αυτή επιλέχθηκε και ανακηρύχθηκε ως Μνημειακή από τον ΣΕΔΗΚ λόγω της’  προσφορότερης θέσης’  της.’  Και η Ελιά αυτή έχει παραχωρηθεί από την Εκκλησία στην οποία ανήκει στον Δήμο προκειμένου να προχωρήσει στην ανάδειξη και αξιοποίηση’  της.

Το Μουσείο « Ελαιόμυλος » στην Γέργερη

’ Στην συνέχεια οι Εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν στο θαυμάσιο και πρωτότυπο Μουσείο Ελαιόμυλος - Πολιτισμός της ypaithrio_mouseio_elaiomulou.jpgΕλιάς και του Λαδιού» το οποίο’  με προσπάθειες του Δήμου έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην Γέργερη.

Το Μουσείο αυτό, όπως ενημέρωσε τους επισκέπτες ο Δήμαρχος κ. Οικονομάκης αποτελεί ’ ανακατασκευή του δεύτερου σε σειρά από τους 27 νερόμυλους της Γέργερης (Μεσακός) που δόθηκε από τους ιδιοκτήτες στο Δήμο Ρούβα. Ο νερόμυλος αυτός όπως είπε, λειτουργούσε σαν φάμπρικα (ελαιόμυλος) και σαν αλευρόμυλος. Η λειτουργία του γινόταν ’ με νερό και έχουν διατηρηθεί όλα τα στοιχεία του όπως βρέθηκαν.

Στον περιβάλλοντα χώρο του «Ελαιόμυλου» υπάρχει ένα θαυμάσιο υπαίθριο Μουσείο που περιλαμβάνει ’ ’ ανακατασκευασμένες εγκαταστάσεις’  ελαιοτριβείων’  και πιεστηρίων από τη Μινωική εποχή μέχρι το 19ο αιώνα καθώς και ’ καλαίσθητες εικονογραφημένες παραστάσεις που αναπαριστούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις αυτές κατά τις εποχές στις οποίες αναφέρονται.’ 

Οι Εκπαιδευτικοί θαύμασαν το πρωτότυπο και’  σημαντικό έργο που’  έχει επιτελεστεί και συνέρισαν τον Δήμαρχο για τις προσπάθειες του.’ 

’ Η Ημερίδα « Ελιά και Λάδι στα Σχολεία»

’ ’ ’  Μετά την επίσκεψη στον «Ελαιόμυλο» οι Εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν στην Αίθουσα του που στεγάζεται το Κέντρο imerida_gergeri.jpgΠεριβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα οπού πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία» παρουσία του κ. Μαρινάκη Προέδρου του ΣΕΔΗΚ και Δημάρχου Ρeθύμνου, του Αντινομάρχη Ηρακλείου κ. Παντεμτζή,’  του Δημάρχου Ρούβα κ. Οικονομάκη, του Αντιδημάρχου Ζαρού κ. Αλεβιζάκη, του Αντιδημάρχου Γόρτυνας κ. Πετράκη, ’ ’ καθώς και’  του ’ Δ/ντή ’ της Π/μιας κ. Αντωνάκη. ’ Χαιρετισμούς ’ στην Ημερίδα απέστειλαν οι Υφυπουργοί κ.κ. Αρναουτάκης και κ. Καρχιμάκης καθώς και οι Βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Κεγκέρογλου, Στρατάκης, Παρασύρης και Κεφαλογιάννης. ’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ Ο κ. Μαρινάκης ο οποίος συντόνισε τις εργασίες της Ημερίδας αφού ευχαρίστησε τους Εκπαιδευτικούς για την προθυμια που έδειξαν να συμμετάσχουν στις Εκδηλώσεις τόνιστε ιδιαίτερα την σημασία της συνεργασίας των Εκπαιδευτικών με τον ΣΕΔΗΚ και υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προβολή της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής αλλά και στην ανάδειξη της Πολιστικής και Περιβαλλοντικής σημασίας της Ελιάς και του Ελαιολάδου στην Κρήτη.’ 

’ ’ ’ ’  ’ Ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμματισμένων εισηγήσεων για την Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή από τον Καθ. ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Γ. Φραγκιαδάκη και για’  την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική σημασία της Ελαιοκομίας και των Μνημειακών Ελαιοδέντρων από ’ τον Δρ. Νίκο Μιχελάκη Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ.

’ ’ ’  Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι ’ ’ προτάσεις’  για την συνεργασία Σχολείων και Αυτοδιοίκησης για την Ελιά και το Ελαιόλαδο ’ από τον ’ Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής κ. Αποστολάκη και τις ’ Υπεύθυνες Αγωγής -Υγείας κ. Βολανάκη και Πολιτιστικών κ. Πανακάκη καθώς και τον Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Ρούβα κ. Καρατάσο.

Τα Συμπεράσματα της Ημερίδας

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και ’ εξαγωγή ’ συμπερασμάτων τα οποία συνόψισε ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ’  κ. Μιχελάκης’  ως εξής:

Η συνεργασία μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Εκπαίδευσης’  όπως φάνηκε από το ενδιαφέρον’  και των δυο πλευρών σε όλους τους Νομούς της Κρήτης, ’ δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει και να καταστεί πολύ αποδοτική ’ στα θέματα ’ της ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της ελιάς και της υγιεινής αξίας της Κρητικής διατροφής και του παρθένου ελαιολάδου , με οργάνωση πολλών και ποικίλων δράσεων.

Στον τομέα της Υγείας’  πρέπει’  προβληθεί η παραδοσιακή Κρητική διατροφή που έχει σαν βάση το παρθένο ελαιόλαδο και’  να αντιδιασταλεί από το κατασκευασμένο πρότυπο της Μεσογειακής’  διατροφής που προτείνει οποιοδήποτε ελαιόλαδο και επομένως και τα ύποπτα ραφιναρισμένα. Πρέπει επίσης ’ να επισημανθεί η αποφυγή προτίμησης στις Ταβέρνες φαγητών και τηγανητών που παρασκευάζονται’  με σπορέλαια και πολυχρησιμοποιημένα’  οπότε είναι επιβλαβή και επικίνδυνα’  για την υγεία

Στον τομέα του Πολιτισμού προέχει η ανάδειξη και αξιοποίηση’  των 25’  Αρχαιολογικών Μνημείων και’  Μνημειακών Ελαιοδέντρων’  που έχει ήδη επισημάνει και αναδείξει ’ ο ΣΕΔΗΚ με επιτόπια προβολή, με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.’  Μπορούν να γίνουν ενημερωτικές’  δράσεις, επιδείξεις και επισκέψεις των Σχολείων σε αυτά σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ και τους Δήμους ώστε να υπάρξει υψηλότερη’  αποτελεσματικότητα των δράσεων.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος πρέπει να επισημανθεί ο θετικός ρόλος των ελαιώνων ως’  φυσικού δάσους της Κρήτης και ο αρνητικός ρόλος ακατάλληλων και ακραίων φυτοπροστατευτικών δράσεων, της χρήσης ζιζανιοκτόνων και μη ορθής διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιουργείων.