Αθρόα συμμετοχή’ και πλούσιες’ συνθέσεις
στον Διαγωνισμό «Σελινιώτικες’ Γεύσεις»
’ ’ ’ ’ ’ Αθρόα αλλά και ενθουσιώδης ήταν η συμμετοχή στον Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής «Σελινιώτκες Γεύσεις» που πραγματοποιήθηκε την 27 Φεβρουαρίου 2010 με την’ οργανωτική υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ και των’ Δήμων Καντάνου, Πελεκάνου και Αν. Σελίνου κατά την διαρκεια των Εκδηλωσεων «Δρόμοι της Ελιάς στην Κρητη» που’ Οργανωθηκαν απο τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Νομαρχία και ΤΕΔΚ’ Χανίων.
’
Στον Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε’ σε ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα του Δήμου Καντάνου, σημαντικά συνέβαλε η πραγματικά αθρόα και ενθουσιώδης συμμετοχή οικοκυρών της περιοχής Σελίνου που με δικά’ τους υλικά παρασκεύασαν και παρουσίασαν περίπου 50 διαφορετικές συνθέσεις’ Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής χαρακτηριστικές της περιοχής Σελίνου.
Η επιτυχία όμως της εκδήλωσης βασίστηκε και στην’ συμβολή της Οργανωτικής Επιτροπής’ στην οποία μετείχαν οι Μ. Μπικάκης (Αντιδήμαρχος Ανατ. Σελίνου) , Ε. Πυροβολάκης ( Μέλος Δ.Σ. Δήμου Αν. Σελίνου) αλλά και’ κυριως στην’ αποφασιστικής σημασίας συνδρομή του κ. Γιάννη Φιωτάκη (Μέλους του Δ.Σ. του Δήμου Καντάνου) ο οποίος ως οικοδεσπότης επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης.
Οι συνθέσεις που παρουσιάστηκαν,’ πραγματικά έργα τέχνης’ από πλευράς εμφάνισης,’ απέδειξαν τον πραγματικό πλούτο των συνδυασμών και ’ συνθέσεων ’ που ’ μπορούν’ να δώσουν τα προιόντα της Κρητικής γής.’ ’ Τα γευστικά αγριόχορτα, με ’ τα ’ κτηνοτροφικά προϊόντα ’ και τα ’ ’ ψαρικά’ της Κρήτης, ’ συνδυασμένα με το άρωμα και την γευση ’ του Κρητικού Ελαιολάδου δημιουργούν πράγματι απαράμμιλες’ υγιεινές και γευστικές συνθέσεις. που ’ ’ αποδεικνύουν ’ το γιατί’ η’ Διατροφή των παλαιών Κρητικών ήταν το Μυστικό της Μακροζωίας τους, ’ ’ όπως ’ διαπίστωσαν και τεκμηρίωσαν διεθνείς επιστημονικές μελέτες αργότερα.’ ’
Τα φαγητά που παρουσιάστηκαν αφου φωτογραφήθηκαν όλα μαζί και καθένα χωριστά μαζι με τους παρασκευαστές τους, αξιολογήθηκαν από ’ Κριτική Επιτροπή που αποτελέστηκε από τον Γιατρό Ευτύχη Αλιγιζάκη, την Διαιτολόγο Νίκη Ανδρουλάκη και ’ τους Αρχιμάγειρες Γιώργο Γιαννικάκη,’ Γιάννη Τσιβουράκη’ και Φραγκίσκο Δανδουλάκη.’ ’
’ Τα φαγητα που θα συγκεντρώσουν τις υψηλότερες βαθμολογίες με βάση τα 5 κριτήρια που είχαν προκαθοριστεί όπως ανακοινώθηκε θα βραβευτούν ’ αργότερα σε εκδήλωση’ που θα οργανωθεί σε επίπεδο Κρήτης, ενώ όλα θα περιληφθούν στην επανέκδοση του Βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική’ Διατροφή» ’ του ΣΕΔΗΚ.
Οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό και τα Φαγητά που παρουσίασαν’ ήταν:
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’
’ -
-Φραντζεσκάκη Ευαγγελία :Σουπιές με αγριόχορτα
-Κανδαράκη Ιωάννα : Κουνέλι με άσπρη σάλτσα και αγγινάρες
-Κανδαράκη Ιωάννα: Κουλουράκια με καρύδι και σισάμι
-Κανδαράκη Ιωάννα: Χαλάκια
-Κανδαράκη Ιωάννα: Ελιδόψωμο
-Σαρτζετάκη Δέσποινα : Ρεβιθοπίλαφο με ντομάτα
-Μαθιουδάκη Αθανασία : Μοσχάρι με λάχανο
-Μαθιουδάκη Αθανασία: Χταπόδι με αγριόχορτα
-Μαρκετάκη Βασιλική : Κάστανα στιφάδο
-Μαρκετάκη Βασιλική : Χόρτα τσιγαριαστά με αυγά
-Σολανάκη Κωνσταντίνα: Λαδοκούλουρα
-Σολανάκη Κωνσταντίνα: Σουπιές με αγριόχορτα
-Σταυρουλάκη Αικατερίνη: Σουπιές’ με αγριόχορτα
-Σταυρουλάκη Αικατερίνη: Κόκκορας με χυλοπίτες
’
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’
’ ’
-Φιωτάκη Βασιλική: Καλιτσούνια ψητά στην πλάκα
-Φιωτάκη Βασιλική: Κρεμμυδοκαλίτσουνα στην πλάκα
-Σταθέα Βαρβάρα: Σαμουσάδες
-Σταθέα Βαρβάρα: Μαραθόπιτες
-Πετριτάκη Θάλεια: Ροφός με μπάμιες
-Πετριτάκη Θάλεια: Τραχανόπιτα
-Πετριτάκη Θάλεια: Κοτόπουλο με καρύδια
-Γεωργιακάκη Σοφία: Παπούδια η Πολύλογο ζουμί
-Λιατάκη Μαρία: Κορώνες από μουσταλευριά
-Ζουριδάκη Χρυσούλα: Μπαρμπούνια με ροζμαρί και ξύδι
-Ντουντουλάκη Σαμάνθα: Αρνί με γραβιέρα
-Ντουντουλάκη Σαμάνθα: Ταραμοσαλάτα ή αλιάδα
-Ντουντουλάκη Σαμάνθα: Μελιτζάνες γεμιστές
-Παπαηλιάκη -Φιωτάκη Ευτυχία: Πατάτες με κρεμμύδια και ξυνόχοντρο
-Παπαηλιάκη -Φιωτάκη Ευτυχία: Κουλουράκια λαδιού με αμύγδαλο
-Φιωτάκη Δέσποινα: Κουκιά ξερά στιφάδο
’
’ -
-Σύλλογος Γυναικών Καντάνου: Ξεροτήγανα
-Σύλλογος Γυναικών Καντάνου: Αυγοκαλάμαρα
-Βαρδαλάκη Βασιλεία :Σουπιές με ελιές
-Κανδαράκη Ειρήνη:Κεφτέδες μπακαλιάρου
-Κανδαράκη Ειρήνη: Λουκουμάδες
-Τζεμανάκη Ευτυχία : Ροδίκιο με κρέας
-Τζεμανάκη Ευτυχία : Μαραθόπιτες
-Καστρινάκη Ευτυχία : Μελομακάρονα
-Κατάκη Έλενα : Σέλινο με πατάτες
-Κατάκη Έλενα : Ψητό μοσχάρι με αρακά
-Παντελάκη Ιωάννα : Κουνέλι με αβρονιές
-Παντελάκη Ιωάννα : Χοιρινό με ασκολύμπρους
-Κατσανεβάκης Κώστας : Γλυκό με ανθότυρο και πορτοκάλι
-Παπαγρηγοράκη Δήμητρα: Χταπόδι με αβρονιές
-Παπαγρηγοράκη Δήμητρα: Χοχλιοί με χόντρο