’ ’ 

Εκδηλώσεις Ανάδειξης Μνημειακών Ελαιοδέντρων

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου

στις’  Βούβες, Κάντανο και Π. Ρούματα

 

Εκδηλώσεις με ’ ’ θέμα: «Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης» ’ πρόκειται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου’  στους χώρους των Μνημειακών Ελαιοδέντρων Βουβών, Καντάνου και Π. Ρουμάτων.

proumata200x300.jpgΟι εκδηλώσεις αυτές που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ, την Νομαρχία Χανίων και τους Δήμους Βουκολιών , Καντάνου και Κολυμβαρίου’  θα περιλαμβάνουν’  επισκέψεις στα Μνημειακά Ελαιόδεντρα Βουβών, Καντάνου και Π. Ρουμάτων’  και Ημερίδα με εισηγήσεις και παρουσιάσεις’  που θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στα Παλαιά Ρούματα.

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών που θα συνεχιστούν με ανάλογες που θα γίνουν τον Οκτώβριο στους Δήμους Ζαρού, Ρούβα και Γόρτυνας είναι η Ανάδειξη και Αξιοποίηση των Ελαιοδέντρων που έχουν επισημανθεί, καταγραφεί και ανακηρυχθεί από τον ΣΕΔΗΚ ως Μνημειακά με βάση τις εργασίες που έγιναν πρόσφατα στα πλαίσια ειδικού προγράμματος «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη» το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε ο ΣΕΔΗΚ.

Υπόψη ότι στα πλαίσια του’  προγράμματος αυτού’  ο ΣΕΔΗΚ’  σε συνεργασία με τους Δήμους έχει πραγματοποιήσει ’ μια σειρά από εργασίες’  επισήμανσης, καταγραφής,’  ψηφιοποίησης και ανάδειξης μιας’  σειράς στοιχείων που σχετίζονται με τον όλο τον πλούτο του Πολιτισμού της Ελαιοκομίας στην Κρήτη. Τα στοιχεία αυτά’  περιλαμβάνουν τα Αρχαιολογικά Μνημεία που σώζονται στο νησί από την Προϊστορική και Μινωική περίοδο μέχρι τα ’ Μεταβυζαντινά και Νεότερα χρόνια, τα πανάρχαια Ελαιόδεντρα ηλικίας δυο έως τριών χιλιάδων χρονών που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημειακά καθώς και την Πνευματική Κληρονομιά που σχετίζεται με παρουσία της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στην Λογοτεχνία, την Παράδοση και την Θρησκεία της Κρήτης.

ageorgioskandanos200x300_.jpgΟι Εκδηλώσεις που οργανώνονται το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη αποσταλεί στους Δήμους και άλλους Φορείς περιλαμβάνουν επισκέψεις στα Μνημειακά Ελαιόδεντρα Βουβών, Καντάνου και Π. Ρουμάτων καθώς και στην Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Ελαίας Γή» στο Δρομόνερο όπου εκτίθενται 200 έργα τέχνης 72 Καλλιτεχνών σχετικά με την Ελιά και τα Προϊόντα της ’ που ’ περιλαμβάνουν έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας, Εγκαταστάσεων και Video -Art.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να μετακινούνται με αυτοκίνητα ΙΧ ή με Πούλμαν που θα διατεθεί δωρεάν από τους Οργανωτές και θα αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου στις 08:30 την Πλατεία Νέων Καταστημάτων στα Χανιά όπου και προβλέπεται να επιστρέψει μετά την λήξη των Εκδηλώσεων στις 6μμ περίπου.

Στις εκδηλώσεις προσκαλούνται’  να μετάσχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται’  δηλώνοντας την συμμετοχή τους στα τηλέφωνα 28210 50800/1 ή Φαξ 28210 50818 η e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@sedik.gr το αργότερο μέχρι Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου διευκρινίζοντας εάν επιθυμούν να μετακινηθούν με το Πούλμαν που θα διατεθεί.

vuves200x300.jpgΤο πρόγραμμα θα αρχίσει στις 09.30 με επίσκεψη στην Μνημειακή Ελιά στις’  Βούβες Κισσάμου, θα συνεχιστεί με επισκέψεις στην ’ Έκθεση «Ελαίας Γή» στο Δρομόνερο ’ και στην Μνημειακή Ελιά Αγ. Γεωργίου στην Κάντανο και θα καταλήξει με επίσκεψη στις 13.00 ’ περίπου στην Μνημειακή Ελιά’  στα Παλαιά Ρούματα. Κατά τις επισκέψεις αυτές οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για φωτογραφήσεις και ενημέρωση από τους Δημάρχους για τα στοιχεία’  του Μνημειακού χαρακτήρα κάθε δέντρου, των δράσεων και εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί και εκείνων που σχεδιάζονται να γίνουν.

Στην ημερίδα που θα αρχίσει στις 13.45 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στα Π. Ρούματα ’ θα παρουσιαστούν οι εξής εισηγήσεις :

ü’ ’ ’ Απαρχές της παρουσίας του δέντρου της Ελιάς στην Κρήτη

’ ’ ’ ’ ’  (Δρ. Ανάγια Σαρπάκη. Αρχαιολόγος, Αρχαιοβοτανολόγος).

ü’ ’ ’  Εργασίες ανάδειξης Μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης- Προτάσεις για’  μελλοντικές’ ’  δράσεις.

’ ’ ’ ’ ’  ( Δρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.)

ü’ ’ ’  Προγράμματα για ανάδειξη και’  αξιοποίηση των’ ’  Μνημειακών’ ’ 

’ (Στράτος Μηλιδάκης -Δ/ντής Τμ. Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΟΑΔΥΚ)

Θα ακολουθήσει συζήτηση μετά την οποία θα γίνει Φιλοξενία των συνέδρων με παραδοσιακά εδέσματα.

Οι Φορείς ’ και’  τα άτομα που θέλουν να’  λάβουν το τελικό πρόγραμμα και προσκλήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν τον ΣΕΔΗΚ τηλ. 28210 50800/1 η e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@sedik.gr η Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">acomha@otenet.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ανάδειξη και Αξιοποίηση

Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης.

’ Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

Δήμοι: Βουκολιών, Καντάνου, Κολουμβαρίου

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ Γρηγόρης Αρχοντάκης ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Νομάρχης Χανίων

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ Γιώργης Μαρινάκης ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ

’  ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Νίκος Μπομπολάκης’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Δήμαρχος Βουκολιών

’ ’ ’ ’  ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Πολυχρόνης Πολυχρονίδης’ ’ ’ ’ ’ ’  Δήμαρχος Κολυμβαρίου

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Ευτύχης Δασκαλάκης’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Δήμαρχος Καντάνου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι Οργανωτές της Ημερίδας

«Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης»

’ Σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις της Ημερίδας’  που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο ’ 19 Σεπτεμβρίου 2009 ’ και θα αρχίσει στις’  09.30 με επισκέψεις στους χώρους των Μνημειακών Ελαιοδέντρων Βουβών, Καντάνου και Π. Ρουμάτων και θα συνεχιστεί με εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ’ Παλαιών Ρουμάτων’  με έναρξη στις 14.00 περίπου, ’ σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει φιλοξενία των συνέδρων με παραδοσιακά εδέσματα.

Παρακαλούμε όπως για λόγους οργανωτικούς επιβεβαιώστε την συμμετοχή σας ’ στον ΣΕΔΗΚ ’ μέχρι την’ ’ Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου,’  αναφέροντας εάν επιθυμείτε μετακίνηση σας ’ με το πούλμαν που θα διατεθεί δωρεάν.

Με Εκτίμηση

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Δρ. Νίκος Μιχελάκης ’ ’ ’ ’ ’ Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Χαραλ. Κουκιανάκης’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Αντινομάρχης Χανίων’  ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Γιάννης Λουφαρδάκης ’ ’ ’ ’ ’ Δημ. Σύμβουλος ’ Δ. Βουκολιών

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Βασίλης Κουκουβιτάκης ’ ’ ’ Δημ. Σύμβουλος ’ Δ. Καντάνου

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Κουκουλά Ειρήνη’ ’  ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Γεωπόνος’  Δ. Κολυμβαρίου

==================

Πληροφορίες

ΣΕΔΗΚ τηλ. 28210 50800/1,φαξ 28210 50818,info@sedik.

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ’ - Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

 

08.30:Αναχώρηση Πούλμαν από Πλατεία Νέων Καταστημάτων Χανιά

 

09.30-10.00: Μνημειακή Ελιά Βουβών.’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Ενημέρωση από Δήμαρχο Κολυμβαρίου κ. Π. Πολυχρονίδη

 

10.30-11.00: Δρομόνερο: Επίσκεψη της Έκθεσης Ζωγραφικής «Ελαίας Γή»’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ της Εταιρίας Πολιτισμού "Ελαιουργείον" όπου εκτίθενται’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ άνω από 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών σχετικά με την’ Ελιά

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

11.45- 12.15: Μνημειακή Ελιά Αγ. Γεωργίου Καντάνου.’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Ενημέρωση από Δήμαρχο Καντάνου κ. Ε. Δασκαλάκη

 

13.00-13.30: Μνημειακή Ελιά Π. Ρουμάτων.’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Ενημέρωση από Δήμαρχο Βουκολιών κ. Ν. Μπομπολάκη

 

13.45: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου - Π. Ρούματα:14.00: Απαρχές της παρουσίας του δέντρου της Ελιάς στην Κρήτη. Απο τα’ ’ απολιθωμένα φύλλα στα Μνημειακά ελαιόδεντρα.’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Δρ. Ανάγια Σαρπάκη. Αρχαιολόγος, Αρχαιοβοτανολόγος

 

14.15: Εργασίες ανάδειξης Μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης και προτάσεις’ για’  μελλοντικές δράσεις.’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Δρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

 

14.30:Προγράμματα για ανάδειξη και’  αξιοποίηση των’ ’  Μνημειακών’ Ελαιοδέντρων και Ελαιώνων ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας.

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  (Στράτος Μηλιδάκης -Δ/ντής Τμ. Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΟΑΔΥΚ)

 

14.45: Συζήτηση, συμπεράσματα , προτάσεις

 

15.00: Φιλοξενία συνέδρων

 

 

Σημείωση: Οι μετακινούμενοι με’  το πούλμαν κατά τις μετακινήσεις θα πρέπει με φροντίδα τους να βρίσκονται’  έγκαιρα μέσα σε αυτό κατά τις αναχωρήσεις. ’