Ογκώδη συλλαλητήρια για τις τιμές στην Ισπανία

Διαδήλωση 10.000 Αγροτών στην Ανδαλουσία

17-02-09

Ογκώδη συλλαλητήρια για την πρωτοφανή πτώση των τιμών πραγματοποιήθηκαν από 10.000 ελαιοπαραγωγούς προ ημερών στην περιοχή Χαέν κέντρο της ελαιοκαλλιέργειας στην’  Ανδαλουσία στην Ισπανία.

’ Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από την COAG (Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων) της Ανδαλουσίας και είχε σαν στόχο να εκφράσει την αντίθεση και την διαμαρτυρία των Ισπανών ελαιοπαραγωγών για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου και για τις πρακτικές των’  καρτέλ που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.

Όπως τονίζεται σε δηλώσεις του Προέδρου της COAG Eduardo Là³pez’  τρεις μεγάλες επιχειρήσεις ελέγχουν σήμερα το’  80% των πωλήσεων και ασκούν’  κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών, πληρώνοντας στους παραγωγούς τιμές που δεν καλύπτουν ούτε μέρος του κόστους παραγωγής.

3______.jpgΗ συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική και πολύπλευρη αφού εκτός από τους ελαιοπαραγωγούς το 90%’  των Συνεταιρικών και Ιδιωτικών Ελαιουργείων της περιοχής’  Χαέν σταμάτησαν τις εργασίες τους για συμπαράσταση στο συλλαλητήριο.

’ Με τις’  διαδηλώσεις αυτές που αποτελούν την αρχή από μια σειρά διαδηλώσεων που θα κορυφωθούν στις 19 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα’  Χαέν, η’  COAG θέλει να υπογραμμίσει την αντίθεση της στις πρακτικές’  χειραγώγησης’  και ελέγχου των τιμών που έχουν διαμορφωθεί τελευταία στην’  αγορά και προτείνει:

*Την επικαιροποίηση και την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού’  της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που θα επιτρέψει να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας των Ελαιουργείων.
* Ειδική προστασία των ελαιώνων και ιδίως των παραδοσιακών με βελτίωση της απόδοσης τους

* Ανάπτυξη στρατηγικής που στοχεύει στην συγκέντρωση της προσφοράς.

*Τροποποίηση των Κοινοτικών κανονισμών που επιτρέπουν τα μίγματα’  ελαιόλαδου’ ’  με σπορέλαια

* Επιχορήγηση του Οργανισμού Ελαιόλαδου σε μέσα και άλλες δυνατότητες για να κάνει ένα έλεγχο της γνησιότητας των ελαιολάδων των Βιομηχανιών τυποποίησης.