Διεθνές Αίτημα η’  Αποθεματοποίηση!

Συζητήσεις’  Φορέων στην Κρήτη, Συλλαλητήρια Οργανώσεων στην Ισπανία και Υπομνήματα’ ’  Ευρωπαϊκών Οργανώσεων COPA - COGECA στην ΕΕ

07-03-09

’ ’ ’  Μετά την συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΔΗΚ,’  του ΣΠΑΚΕ, του Συλλόγου Ιδιωτικών Ελαιοτριβείων και της ΑΒΕΑ που έγινε’  την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά, για την εξέταση της δυνατότητας και σκοπιμότητας να’  ζητηθεί η εφαρμογή της ιδιωτικής Αποθεματοποίησης για το Ελαιόλαδο, σχεδιάζεται και νέα συνάντηση με’  εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων στην Ανατολική Κρήτη.

’ ’  Βασικά συμπεράσματα της συνάντησης στα Χανιά ήταν να ζητηθεί μέσω του αρμοδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

-Η επικαιροποίηση των ορίων έναρξης της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης με αύξηση τους στα 2,50 ευρώ αντί του 1,78 ευρώ που ισχύει σήμερα για το έξτρα Παρθένο

-Η έναρξη εφαρμογής του Μέτρου στην Κρήτη για μια ποσότητα τουλάχιστο 30.000 τόνων.

Στόχοι της εφαρμογής του Μέτρου είναι’  ο περιορισμός της’  προσφοράς του προϊόντος’  ώστε να’  δημιουργηθούν συνθήκες για άνοδο των τιμών και η’  παροχή κάποιων’  μικρών ενισχύσεων στους παραγωγούς και στις οργανώσεις ώστε να καλύψουν’  μέρος των αμέσων’ ’  αναγκών τους.

150x110_20.jpgΗ’  επικαιροποίηση του Μέτρου και η έναρξη εφαρμογής του,’  είχε επισημανθεί’  για πρώτη φορά κατά τις συναντήσεις που οργάνωσαν ΣΕΔΗΚ και ΣΠΑΚΕ στις 4’  και 19 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο και Ρέθυμνο και στην συνέχεια’  είχε ζητηθεί με σχετικό Υπόμνημα που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις τελευταίες μέρες όμως η «Αποθεματοποίηση»’  αποτελεί αίτημα και των Αγροτικών Οργανώσεων της Ισπανίας (COAG)’  και πολύ πρόσφατα των Ευρωπαϊκών’  Συνδικαλιστικών και Συνεταιρικών Οργανώσεων’  COPA και COGECA.

Έτσι,’  σοβαρές κινητοποιήσεις, για την εφαρμογή της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης, έχουν ανακοινωθεί στην Ισπανία από την’  COAG (Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων) οι οποίες’  θα αρχίσουν στις 20 Μαρτίου με συλλαλητήριο στην πόλη’  Χαέν’  που είναι το κέντρο της ελαιοπαραγωγής ζώνης Ανδαλουσίας. Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων θα είναι η έναρξη εφαρμογής’  των Συμβάσεων’  της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης σαν μοναδικής λύσης’  για αντιμετώπιση’  του προβλήματος των χαμηλών τιμών του ελαιόλαδου.

Παράλληλα,’  με ’ επιστολή τους προς την Επίτροπο Γεωργίας κ. ’ Μπόελ, οι’  Διεθνείς Ευρωπαϊκές Οργανώσεις COPA (Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων) και COGECA (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρικών Οργανώσεων)’  ζητούν να ’ αυξηθεί στα 2,40 ευρώ το κιλό, από 1,779 ευρώ που είναι σήμερα, η τιμή κάτω από την οποία αρχίζει η’  εφαρμογή του’  μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο καθώς και’  την λήψη μέτρων για ’ την συγκέντρωση της προσφοράς και την ενίσχυση των Συνεταιρικών Οργανώσεων.