Εκατοντάδες’  Επιχειρήσεις’  Εμπορεύονται’  Ελαιόλαδο στην Κρήτη!

Ανεξέλεγκτη η Αγορά’  του’  Ελαιολάδου.

Και τα κανόνια φαίνεται πως ... αρχίζουν !

11-03-09

H Εμπορία του χύμα Ελαιολάδου στην Ελλάδα και βέβαια στην Κρήτη, έχει περιέλθει σε κατάσταση ανεξέλεγκτη, που δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την διαμόρφωση του σημερινού απαράδεκτου’ ’  επιπέδου των τιμών παραγωγού.’ 

Οι τιμές, κατηφορίζοντας συνεχώς,’  διολίσθησαν και κάτω’  από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ για τους 0,3 βαθμούς και άρα’  έπεσαν και κάτω από 1,85 ευρώ για τους 0,8 βαθμούς που αντιστοιχούν στο έξτρα παρθένο.

’ Και γι'αυτό δεν φαίνεται να φταίει’  η «υψηλή» παραγωγή της Ισπανίας,’  που ξεκαθαρίστηκε πως δεν είναι καθόλου υψηλή.’ ’  Κύρια και αποκλειστική ευθύνη’  έχουν οι’  παράγοντες’  της αγοράς. Οι λίγες αλλά μεγάλες’  επιχειρήσεις που’ ’  διαμορφώνουν την’ ’  ζήτηση αλλά’  και οι πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις που διαμορφώνουν την προσφορά.

dsc_1538__-m_.jpgΌπως, παρατηρεί ο Πρόεδρος της COAG-Jaén κύριος’  Rafael Civantos, παρά την’  μείωση της παραγωγής, οι τιμές του ελαιόλαδου συνεχίζουν να ακολουθούν’  μια συνεχή πτωτική πορεία, πράγμα που σημαίνει’  ότι το πρόβλημα των τιμών δεν είναι πρόβλημα προσφοράς - ζήτησης, αλλά πρόβλημα κερδοσκοπίας!

Τελικά, για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η’  ζήτηση διαμορφώνεται’  από πολύ λίγους αλλά γιγάντιους διατροφικούς ομίλους με κυρίαρχο τον Όμιλο SOS, η δε προσφορά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κρήτη, διαμορφώνεται από πολυάριθμους πωλητές,’ ’  οι πλείστοι από τους’  οποίους’  προσφέρουν’  το προϊόν’  ως έμποροι η ως άτυποι και ανεύθυνοι μεσάζοντες.

Και οι μεν Διατροφικοί Όμιλοι, κερδοσκοπώντας ασύστολα,’  συμπιέζουν τις τιμές όσο γίνεται προς τα κάτω οι δε πολυάριθμοι’  και μικροί πωλητές ( έμποροι και μεσάζοντες)’  χωρίς καμιά διαπραγματευτική ισχύ στην ουσία το παραδίδουν αμαχητί στις τιμές που τους προσφέρουν’  Οι Βιομηχανίες!

’ Κι ενώ στην Ανδαλουσία, που παράγει’  10 φορές περισσότερο ελαιόλαδο από την Κρήτη, υπάρχουν 1000 περίπου επιχειρήσεις εμπορίας (Συν/κες και Ιδιωτικές) και θεωρούνται πάρα πολλές και γίνονται προσπάθειες να τις συγκεντρώσουν,’  στην Κρήτη’  έχουμε την πολυτέλεια να’  διαθέτουμε’  πάνω από 700 πωλητές (Ελαιουργεία, ΕΑΣ, ΑΣ και Εμπόρους)’  και δεν’  παίρνουμε κανένα μέτρο για να τους συγκεντρώσουμε!