Και νέα βουτιά’  των τιμών Ελαιολάδου!

Ξεπέρασαν ήδη και το όριο της Αποθεματοποίησης

23-03-09

’ Νέα βουτιά προς τα κάτω έκαναν οι τιμές του ελαιολάδου την περασμένη βδομάδα,’  ’ αφού έφθασαν’  ’ στο 1,75 ευρώ για το έξτρα Παρθένο,’  διολισθαίνοντας ’ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια χαμηλότερα και από τις τιμές της Ισπανίας και καταρρίπτοντας’  το χαμηλότερο ρεκόρ προς τα κάτω της τελευταίας 10/ετίας.’ 

3.jpgΒέβαια οι τιμές που δίδονται στην Κρήτη κυμαίνονται από 1,90 έως 2,0 ευρώ’  (Πιν.1.)’ ’  αλλά αυτές αφορούν’  οξύτητα 0,3 βαθμούς και επομένως για το έξτρα Παρθένο (που αντιστοιχεί σε οξύτητα 0,8 βαθμούς)’  η αντιστοιχία είναι 1,75 έως 1,85 ευρώ. Έτσι, συγκρινόμενες με τις’  τιμές στην Ισπανία, την ίδια βδομάδα,’  που ήταν ’ 1,86 έως 1,97 (Πιν.2), είναι’  οπωσδήποτε σαφώς χαμηλότερες.

Πάντως με την πτώση στα 1,75 ευρώ, ήδη καλύπτεται και αυτό το απαράδεκτα χαμηλό όριο των 1,779 ευρώ που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση’  σαν όριο στο οποίο μπορεί να αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου της Ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Έτσι το’  μέτρο αυτό που’  ζητούν ήδη οι Ισπανοί συζητείται ήδη και’  μάλλον θα ζητηθεί και από την Κρήτη.

Βασικά αίτια της όλης κατάστασης,’  δεν είναι η πολύ υψηλή παραγωγή της Ισπανίας όπως έχει διευκρινιστεί,’  αλλά’  η μονοπωλιακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από πλευράς ζήτησης με την συγχώνευση των Διατροφικών ομίλων και ο κατακερματισμός από πλευράς προσφοράς που έχει δημιουργηθεί από την άλλη πλευρά με τους 700 πωλητές ελαιολάδου στην Κρήτη.