’  Άγνωστες οι’  επιπτώσεις για το μέλλον του ελαιολάδου!

Εσωτεριές διαχάμες στον’  κυρίαρχο στο ελαιόλαδο Όμιλο SOS !

Αντικατάσταση Προέδρου και’  Αντιπροέδρου και Προσφυγές του ΔΣ στη Δικαιοσύνη

05-05-09

2__sos.jpgΑπό σοβαρές εσωτερικές διαμάχες σπαράσσεται κυριολεκτικά ο’  Παγκόσμιος κυρίαρχος στην εμπορία του ελαιολάδου Διατροφικός Όμιλος SOS. Το ΔΣ του Ομίλου αντικατέστησε την 1η Μαιου τον μέχρι τώρα Πρόεδρο Jesàºs Salazar’  και τον’  αδελφό του Αντιπρόεδρο και Δ/νοντα Σύμβουλο’  του Ομίλου Jaime Salazar, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ομίλου’  στην Εθνική Επιτροπή Εμπορίου και Αξιών της Ισπανίας. Νέος’  προσωρινός Πρόεδρος ορίστηκε ο’  Vicente Sos.

Η εξέλιξη αυτή στο’  ΔΣ του Ομίλου SOS, ’ που φαίνεται ότι αποτελεί απόρροια σοβαρών οικονομικών προβλημάτων στο εσωτερικό του, είναι ενδεχόμενο να έχει επιπτώσεις απροσδιόριστης όμως προς το παρόν’  μορφής στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου.’ 

Ο Όμιλος SOS,’  που είναι σήμερα ο δεύτερος Ισπανικός Διατροφικός Όμιλος’  με ένα τζίρο 1,9 δις’  ευρώ και’  το 2008’  πέτυχε κέρδη 36 εκατ., έχοντας εξαγοράσει τελευταία αρκετές Ιταλικές Βιομηχανίες’  κυριαρχεί σήμερα στο’  εμπόριο ελαιολάδου κατέχοντας το 50% της’  Ιταλικής’  αγοράς και’  το 22%, της Παγκόσμιας.’  Είναι ο Όμιλος που φαίνεται ότι έχει’  κυρίαρχο’  ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών ελαιόλαδου σε παγκόσμιο επίπεδο’  και αποτελεί ίσως τον κύριο υπεύθυνο του σημερινού επιπέδου των τιμών παραγωγού.

Η απόφαση’  του ΔΣ του SOS’ ’  οφείλεται γενικά’  στην απώλεια εμπιστοσύνης του προς τους αδελφούς Salazar’ ’  στην_2__sos.jpg διαχείριση’ ’  των οικονομικών του Ομίλου. Αφορμή όμως της εξέλιξης’  φαίνεται ότι’  αποτέλεσε’  δάνειο ύψους’  212,7’  εκατ. ευρώ που παραχώρησε ο Όμιλος’  SOS με απόφαση των αδελφών Salazar στην εταιρεία’  Cà³ndor Plus που αποτελεί’  εταιρεία συμφερόντων της Οικογένειας τους.’ 

Ωστόσο τα αιτία φαίνεται ότι είναι βαθύτερα’  και οφείλονται στα ανοίγματα του Ομίλου!. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισπανικού τύπου, το ΔΣ του Ομίλου SOS, ’ την 31 Μαρτίου αποφάσισε’  πιστωτική αναδιάρθρωση’  που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία’  των Μελών του’  αλλά καταψηφίστηκε από τον Daniel Klein κάτοχο του 5,30% των Μετοχών και’  άνθρωπο της εμπιστοσύνης των Salazar, όπως και από τον’  ανεξάρτητο’  Lucas Torà¡n,’  οι οποίοι’  κατήγγειλαν’  την περίπτωση στη Δικαιοσύνη.

Ο όμιλος όμως, όπως γράφεται σε Ισπανικές εφημερίδες,’  σήμερα’  έχει’  τεράστιες’  οφειλές,’  άνω του 1 δις ευρώ! Και προκειμένου να μειώσει το άνοιγμα αυτό’  σχεδιάζει την πώληση’ ’  Μεριδίου’  του προς 215 εκατ.’  και την είσοδο του στο κεφάλαιο της Τράπεζας της Μαδρίτης με’  150’  εκατ. ευρώ. η οποία’  σε μετρικούς μήνες προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου.’ ’  .