’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Υποχρεωτική

πλέον η αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ετικέτες

22-09-08

 

Η’  Διαχειριστική Επιτροπή Λιπαρών της ΕΕ που αποτελείται από ειδικούς 17 χωρών έδωσε στις 17 Σεπτεμβρίου την έγκριση της στην πρόταση να’  θεωρείται πλέον υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ετικέτες των συσκευασιών ελαιόλαδου «Έξτρα Παρθένου» και «Παρθένου».


Στην περίπτωση’  συσκευασιών ελαιόλαδων’  που αποτελούνται από μείγμα ελαιόλαδων διαφορών χωρών η ετικέτα οφείλει να διευκρινίζει εάν πρόκειται’  για μείγμα ελαιόλαδων Κοινοτικών χωρών, η μείγμα ελαιόλαδων Κοινοτικών και μη Κοινοτικών’ 150x110dsc_4473.jpg

Υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πριν εφαρμόσει τον σχετικό Κανονισμό να ενημερώσει’  σχετικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προκειμένου να μελετηθούν οι πιθανές επιπτώσεις ’ σε’  παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά από την διαδικασία αυτή που θα διαρκέσει μέχρι 60 ημέρες η Επιτροπή ελπίζει να’  έχει την έγκριση του ΠΟΕ οριστικά μέχρι τα τέλη του 2008’  και να εφαρμόσει τον Κανονισμό’  την 1 Ιουλίου 2009.

Στην ’ Ιταλία η εξέλιξη θα πρέπει ’ να έγινε δεκτή ’ ευνοϊκά αφού η ίδια όπως είναι γνωστό έχει ήδη καθιερώσει με δικό της Νόμο την αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου που κυκλοφορούν στην αγορά της.

Στην Ισπανία η απόφαση της Επιτροπής έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης σύμφωνα με τις δηλώσεις του Συμβούλου της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας Martà­n Soler’  ενώ έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από τις Αγροτικές Οργανώσεις.

’ Στην Ελλάδα δεν’  είναι γνωστό αν υπάρχουν αντιδράσεις αλλά είναι γνωστό ότι παλαιοτέρα είχε εκφραστεί θετική άποψη από το ΥΑΑΤ.

Πάντως το θέμα δεν φαίνεται να είναι απλό. Γιατί δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις της κατανάλωσης’  αλλά δεν εύκολο’  και να εκτιμηθεί το κατά πόσο οι σχετικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται θα αποβούν’  αποτελεσματικοί και τελικά κάθε Βιομηχανία θα βάζει στις ετικέτες την χωρά που αυτή θεωρεί σκόπιμο!