’ 

Ύστατη έκκληση προς ΥΑΑΤ για το ΠΟΠ «Κρήτη»,

διαφορετικά προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας

’ ’ 30-07-09

’ ’  Την απόρριψη της απόφασης για τη μη αναγνώριση του Ελαιολάδου ΠΟΠ «Κρήτη» ζητούν με υπόμνημα τους προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης Κρητικού Ελαιολάδου (ΣΠΑΚΕ) και ζητούν να αποδεχτεί την συνάντηση που του έχουν ζητήσει πριν από ένα και πλέον μήνα με εκπροσώπους των φορέων της Κρήτης.

’ ’  Διαφορετικά όπως υπογραμμίζουν είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν σε ειδικά μέσα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο της Επικρατείας προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των Ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.

Αυτά σημειώνουν σε υπόμνημά της ο ΣΕΔΗΚ και ο ΣΠΑΚΕ προς τον Υφυπουργό ’ κ. Παπαδόπουλο στην οποία αναλύουν γιατί απορρίπτουν την πρόταση για ΠΓΕ αντί για ΠΟΠΟ «Κρήτη» , ζητούν ανάκληση των αναληθειών που περιέχονται στο Δελτίο Τύπου και διευκρινίζουν’  ότι οι αιτιάσεις της Επιτροπής Ενστάσεων για ανομοιογένεια των’  κλιματικών συνθηκών της Κρήτης για εκκρεμούσες αιτήσεις άλλων ΠΟΠ’  Κρήτης κλπ είναι αβάσιμες , ενώ παράλληλα κάνουν αντιπαράθεση της ομοιογένειας των κλιματικών συνθηκών του νομού Μεσσηνίας και της Κρήτης.

Το υπόμνημα που υποβλήθηκε ’ με Αριθ. Πρωτ. 212 έχει ως εξής:papadopoulos150x110.jpg

Κύριε Υπουργέ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

Αναμένοντας την’  απάντηση σας στο αίτημα που σας είχαμε υποβάλλει με την αρ.161/3-6-09 αναφορά’  μας για συνάντηση σας με του Φορείς της Κρήτης σχετικά με την απόφαση σας να απορρίψετε το αίτημα για αναγνώριση του ελαιολάδου ΠΟΠ «Κρήτη», με έκπληξη’  αλλά και θλίψη, αναγνώσαμε στην Ιστοσελίδα του ΥΑΑΤ και άλλων ΜΜΕ το Δελτίο Τύπου της 18-6-09 ’ του Γραφείου τύπου σας με τίτλο «Ολόκληρη η αλήθεια για το Κρητικό Ελαιόλαδο».

Κι αυτό γιατί, ’ το Δελτίο αυτό, όχι μόνο δεν παρουσιάζει «ολόκληρη την αλήθεια» όπως υποστηρίζει’  στον τίτλο του, αλλά αντίθετα προσβάλει κατάφωρα με υπαινιγμούς για ασυνέπεια και ολιγωρία τον ΣΠΑΚΕ και ΣΕΔΗΚ και τους άλλους ενδιαφερομένους Φορείς της Κρήτης οι όποιοι επί 5 και πλέον χρόνια με απέραντη υπομονή αγωνίζονται’  να πείσουν το Υπουργείο σας να προχωρήσει σε μια αυτονόητη ενέργεια.

Κύριε Υπουργέ ’ 

Σχετικά με τα αναφερόμενα στο’  Δελτίο’  σας αυτό, δώσαμε ήδη κάποιες’  απαντήσεις σε τοπικά και Αθηναϊκά ΜΜΕ τα οποία’  μας ζήτησαν διευκρινήσεις. ’ 

Ωστόσο επανερχόμενοι στο επίσημο αίτημα που σας υποβάλλαμε με την προαναφερθείσα (αρ.161/3-6-09) αναφορά’  μας, σας υποβάλλουμε ύστατη έκκληση να επανεξετάσετε και απορρίψετε την εισήγηση των ’ αρμοδίων Υπηρεσιών ’ σας σχετικά με το αίτημα μας για το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Κρήτη, γιατί είναι σαφές ότι δεν ορθή’  αφού στηρίζεται’  στην πασιφανώς εσφαλμένη απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων περί ανομοιογένειας των’  κλιματικών συνθηκών της Κρήτης, δήθεν ανομοιομορφίας’  και ασάφειας’  των’  χαρακτηριστικών του’  Κρητικού ελαιολάδου’  και άλλες ανυπόστατες και δυστυχώς βλαβερές για την φήμη του προϊόντος αιτιάσεις.’ 

Αυτό μπορούμε να σας το αποδείξουμε εάν’  αποδεχτείτε,’  το αίτημα που σας έχουμε υποβάλλει με το προαναφερθέν έγγραφο μας από τις αρχές Ιουνίου’  για ’ ’ συνάντηση σας με τους Φορείς της Κρήτης μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί τα χρονικά’  μας περιθώρια για εμπρόθεσμη προσφυγή μας σε ένδικα μέσα,’  σε αρνητική περίπτωση,’  εξαντλούνται. .

Και η προσφυγή μας σε ένδικα μέσα’  κ. Υπουργέ, δυστυχώς είναι επιβεβλημένη, ’ γιατί είναι φανερό ’ ότι η απόφαση σας, ’ ενώ φαλκιδεύει ’ άμεσα κάποιες καλύτερες ’ μελλοντικές προοπτικές του Κρητικού ελαιολάδου, τελικά απαξιώνει και ’ την ’ ήδη ’ κεκτημένη ’ και διεθνώς γνωστή ιστορική, πολιτισμική, υγιεινή ’ και ’ ποιοτική ’ ’ ’ αξία ’ του ’ και’  τελικά υπονομεύει το μέλλον του.

Πάντως, ’ επειδή,’  όπως’  φαίνεται ’ από τα αναφερόμενα στο Δελτίο σας, ’ αλλά και από ’ απαντήσεις σας ’ σε επερωτήσεις Βουλευτών, αρκετά σημεία της όλης πορείας του Φάκελου ΠΟΠ Κρήτη, σας παρουσιάζονται αρκετά παραλλαγμένα ’ και μακράν της πραγματικότητας, ’ ’ θεωρούμε σκόπιμο να ’ σας διευκρινίσουμε συνοπτικά μόνο τα εξής σημεία:

1. Πρόταση ’ σας για ’ αίτηση ΠΓΕ αντί για ’ ΠΟΠ Κρήτη.

Η έμμεση πρόταση ’ του Δελτίου σας για αλλαγή’  της αίτησης μας’  σε ΠΓΕ αντί ΠΟΠ Κρήτη όποτε μπορεί, όπως αναγράφεται σε αυτό,’  να εχει «καλύτερη τύχη», δυστυχώς ’ ούτε μας πείθει ’ αλλά και ούτε’  ’ μας ικανοποιεί.

Και δεν μας πείθει γιατί ο Φάκελος για ΠΓΕ Κρήτη που από το 2004 επιχειρούσαμε να υποβάλλουμε τελικά δεν προωθήθηκε στην Ε.Ε. όχι λόγω της αλλαγής της σχετικής Κοινοτικής νομοθεσίας το 2006, όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση σας,’  αλλά λόγω’  των συνέχων καθυστερήσεων’  και αιτιάσεων των υπηρεσιών σας ’ οι οποίες ’ αφού τον καθυστέρησαν επί δυο και πλέον χρόνια τελικά ενώ ήταν έτοιμος,’  δεν τον υπέβαλλαν, ’ , ’ προ της έκδοσης του νέου Κανονισμού ’ χωρίς να δώσουν ποτέ κάποια πειστική εξήγηση γιαυτο.

Αλλά και δεν μας ικανοποιεί γιατί, ’ στον ένα χρόνο που μεσολάβησε μετά την έκδοση του νέου Κανονισμού’  (ΕΚ) 510/2006 μέχρι την υποβολή νέου ’ Φάκελου, ’ είχαμε την ευκαιρία να ’ διαπιστώσουμε ότι τα ελαιόλαδα ΠΟΠ έχουν μεγαλύτερη εμπορική άξια στην διεθνή αγορά από ότι τα ΠΓΕ, ’ αλλά και ότι ’ ’ στο επίπεδο της Κρήτης’ ’  ικανοποιούνται περισσότερο από ότι σε κάθε άλλη περιοχή, πλήρως, όλες οι προϋποθέσεις που έθεταν οι ’ νέοι Κανονισμοί ’ για υποβολή αιτήματος ΠΟΠ. Έτσι, μετά από ’ κοινή σύσκεψη ΣΕΔΗΚ , ΣΠΑΚΕ, ’ Νομαρχιών’  και’  Έμπορων της Κρήτης αποφασίστηκε η υποβολή’  Φάκελου για ΠΟΠ αντί για ΠΓΕ

2. ’ Αναλήθειες ’ για ’ μη υποβολή στοιχείων.

Στο Δελτίο τύπου σας, ’ ’ ’ αβασάνιστα γίνεται αναληθής ’ αναφορά που’  προσβάλει κατάφορα και τον ΣΠΑΚΕ και τους επιστήμονες συντάκτες του Φακέλου’  ότι ’ δεν υπέβαλλαν στοιχεία για τα οποία’  δεσμεύτηκαν κατά την συνάντηση που είχαν με τον’  Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολίτικης κ. Αυγουλά στις 9 Μάιου 2008’  και εξαιτίας αυτού’  απορρίφθηκε ο Φάκελος!

Όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Γιατί μετά την συνάντηση με τον κ. Αυγουλά, ’ υπήρξε’  ανταλλαγή ολόκληρης σειράς μηνυμάτων και εγγράφων (τα οποία φυσικά υπάρχουν) ’ μεταξύ υπηρεσιών της Δ/νσης Β. Γ. και ’ της αιτούσας ομάδας μετά τα οποία’  αφού έγιναν’  οι ’ τροποποιήσεις που ’ υποδείχτηκαν, ο ’ Φάκελος ανασυντάχθηκε πλήρως και υποβλήθηκε και πάλι, ’ ’ για τρίτη πλέον φορά, ’ ’ την 4-6-2008.

Επομένως’  η’  αναφορά του Δελτίου Τύπου ’ σας, σχετικά με την δέσμευση μας όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά είναι περά για περά’  αντίθετη με την πραγματικότητα. ’ Γιαυτό και ’ επειδή προσβάλει την αξιοπιστία και το κύρος των ΣΠΑΚΕ και’  ΣΕΔΗΚ ’ προκαλούμε να ανακληθεί. Άλλως επιφυλασσόμαστε’  για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας προς’  αποκατάσταση’  της αλήθειας και της αξιοπρεπείας των Φορέων μας.

{mospagebreak}’ 

3. Ανομοιογένεια ’ ’ κλιματικών συνθηκών ’ στην Κρήτη test.jpg

Το συμπέρασμα της Επιτροπής Ενστάσεων περί «ανομοιογένειας των κλιματικών συνθηκών της Κρήτης», ’ όπως μπορούμε να αποδείξουμε, ’ είναι και παράτυπο’  ’ και εσφαλμένο αλλά και επικίνδυνο για τα συμφέροντα των Κρητών Ελαιοπαραγωγών.

’  Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων ’ ενώ παραβλέπει πλήρως ’ τα λεπτομερή’  στοιχεία που αναφέρονται σε περίπου 3 σελίδες στον Φάκελο που υποβάλαμε, ’ λαμβάνει υπόψη μόνο τις λίγες γραμμές με’  τις ’ ατεκμηρίωτες απόψεις του έγγραφου της Δ/νσης ΠΑΠ.

Και ακόμη περισσότερο, γιατί, ενώ επικαλείται την απόφαση των Ευρωπαικών Δικαστηρίων για να αιτιολογήσει την ανάγκη «ομοιογενείας των κλιματικών συνθηκών», ’ στην συνέχεια την’  αγνοεί’  πλήρως, ’ όταν η ίδια’  χαρακτηρίζει τελικά ως’  ομοιογενείς τους φυσικούς παράγοντες και τις κλιματικές συνθήκες’  των περιοχών της ζώνης της ΠΟΠ Φέτα που περιλαμβάνει τα Γεωγραφικά διαμερίσματα: Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου,’  Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης και’  Λέσβου.

Εάν λοιπόν το εύρος των ’ κλιματικών συνθηκών όλων των περιοχών της Ελλάδας’  από την Πελοπόννησο μέχρι την Θράκη ’ ’ επιτρέπει να ’ χαρακτηρίζονται ομοιογενείς, δεν είναι ’ το αντιφατικό,’  το’  ασυγκρίτως μικρότερο αντίστοιχο εύρος’  των κλιματικών συνθηκών των ελαιοκομικών ζωνών όντος Κρήτης να τις ’ χαρακτηρίζει ως «ανομοιογενείς»;

4. Ομοιογένεια κλιματικών συνθηκών Μεσσηνίας.

’ Παρά το ότι δεν θέλουμε σε καμμια περίπτωση να αντιδικήσουμε με τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας στο αίτημα τους να επεκταθεί η ζώνη του ΠΟΠ Καλαμάτα σε ολόκληρο τον Νόμο Μεσσηνίας εφόσον αυτό πιστεύουν ότι θα του ωφελήσει. Δεν μπορούμε όμως να μην’ ’  αντιπαραβάλλουμε την θέση’  της Επιτροπής Ενστάσεων, ’ η οποία ’ μεταξύ των ζωνών του Νομού Μεσσηνίας δεν είδε καμμια «ανομοιογένεια κλιματικών συνθηκών» από εκείνες τις οποίες’  η ίδια, πρόσφατα, ’ διαπίστωσε στην Κρήτη!’ ’ 

5. Επίκληση ικανοτήτων Μελών Επιτροπής

Διακρίνεται’  προσπάθεια να δικαιολογηθεί’  η απόφαση σας με την επίκληση των ικανοτήτων των Μελών της Επιτροπής Ενστάσεων και το επιχείρημα ότι’  σύμφωνα με την ΚΥΑ η απόφαση αυτή’  είναι «ανέκκλητη». Επαυτού όμως ’ ’ είμαστε υποχρεωμένοι να σας γνωρίσουμε τα εξής:

-Οι συντάκτες της Αίτησης μας, των όποιων τα βιογραφικά μπορούμε να σας αποστείλουμε, είναι επιστήμονες αποδεδειγμένου κύρους με πλούσιο ερευνητικό και’  συγγραφικό’  έργο και διαθέτουν πολύχρονη εξειδικευμένη εμπειρία’  σε θέματα της’  Ελαιοκομίας και του Ελαιόλαδου της Κρήτης,’  σίγουρα όχι μικρότερη από εκείνη των Μελών της Επιτροπής’  Ενστάσεων. Και επί πλέον’  η προσφορά τους στην σύνταξη του Φακέλου είναι τελείως ανιδιοτελής και εθελοντική και δεν έχει καμιά σχέση με Γραφεία Συμβούλων ’ η ’ ειδικές αμοιβές.

-Την ευθύνη της απόφασης σας την φέρετε, σύμφωνα με τον Νόμο εσείς. Η Επιτροπή Ενστάσεων είναι’  γνωμοδοτικό Όργανο και μάλιστα των Υπηρεσιών σας και’  το «ανέκκλητο» της απόφασης της’  προφανώς αφόρα τους αιτούντες και τους ενιστάμενους και οπωσδήποτε’  δεν’  υποχρεώνει ούτε τις Υπηρεσίες σας, ούτε εσάς να’  την υιοθετήσετε.’ 

6.Επικληση εκκρεμούσαν αιτήσεων για ΠΟΠlogo_pop.jpg

Ανακοινώσεις του Υπουργείου σας’  συνεχώς αναφέρονται στο ότι εκκρεμούν’  αιτήσεις αναγνώρισης και άλλων ΠΟΠ στην Κρήτη και οι Υπηρεσίες σας δείχνουν να αδημονούν γιατί αυτές καθυστερούν εξαιτίας του ΠΟΠ Κρήτη. Έτσι, ευλόγα γεννάται το ερώτημα, το όποιο πρέπει να εξετάσετε, ’ ’ γιατί το ενδιαφέρον επίσπευσης των φακέλων των ’ ΠΟΠ μικρών περιοχών, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο και αντιστρόφως ανάλογο, ’ με εκείνο για τον Φάκελο του ’ ΠΟΠ Κρήτη που καθυστερεί ήδη αρκετά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση όμως’  οι ’ Κρήτες ελαιοπαραγωγοί ’ ’ πρέπει να ’ τελικά’  να ενημερωθούν’  αν πολιτική του Υπουργείου σας είναι να χορηγηθούν 10/δες η και 100/δες ΠΟΠ σε μικρές περιοχές της Κρήτης, ’ που οι ’ ’ δυνατότητες τους για ’ προβολή και αξιοποίηση των ονομάτων τους στην διεθνή αγορά είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες και εάν τελικά πιστεύετε ότι, ’ με’  τον τρόπο αυτό θα’  προωθηθεί τυποποιημένο το’  Κρητικό ελαιόλαδο. Αυτό όμως η πράξη απέδειξε ότι τώρα και 15 χρόνια’  δεν επετεύχθητε με τα ήδη αναγνωρισμένα’  8 ΠΟΠ ’ μικρών περιοχών της Κρήτης.

7. ’ Διαφορές’ ’  Ποιοτικών’ ’ ’  Χαρακτηριστικών ΠΟΠ Κρήτη και καταχωρημένων ΠΟΠ

Το συμπέρασμα της Επιτροπής ότι’  «τα προτεινόμενα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου «Κρήτη δεν οφείλονται κυρίως η αποκλειστικώς στο συγκεκριμένο γεωγραφικό περιβάλλον και δεν το διαχωρίζουν από τα’  υπόλοιπα’  ελαιόλαδα’  του νησιού που έχουν καταχωρηθεί ως ΠΟΠ. ασφαλώς δεν ευσταθεί για τους εξής λόγους.

’  Τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά,’ ’  που προτείνονται για το ’ ελαιόλαδο ΠΟΠ «Κρήτη»,’  διαχωρίζονται’  πλήρως’  και πασιφανώς από τα αντίστοιχα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στα Π.Δ. της αναγνώρισης των’ ’  ελαιολάδων που’  έχουν αναγνωριστεί’  ως ΠΟΠ από το 1992/3’  στην Κρήτη, ’ όπως φαίνεται από Πίνακα που’  παραδώσαμε στην Δ/νση Βιολογικών Προϊόντων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

8. Ασάφεια και’  μη αποκλειστικότητα ποιοτικών χαρακτηριστικών’  ’ 

Οι αιτιάσεις που αναφέρονται στην ασάφεια στην περιγραφή του προϊόντος και’  στην δυνατότητα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά’  του να πληρούνται και από άλλα ελαιόλαδα’  κ.λ.π.’  οπωσδήποτε δεν ευσταθούν και μπορούν να αποδειχτούν κατά την συνέτιση που ζητούμε εφόσον τελικά δεχτείτε να πραγματοποιηθεί.

Με εκτίμηση

Γιώργης Μαρινάκης

Δήμαρχος Ρεθύμνου