’ 

Αντιπαραθέσεις για τις τιμές και ζημιές ’ από παγετούς στην παραγωγή της ’ ’ Ισπανίας

Προσφυγές στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια των Παραγωγών ’ Αντιρρήσεις’  των’ ’  Εμπόρων

30-12-08

Η ραγδαία πτώση των τιμών από το περασμένο Νοέμβρη στην Ισπανία έχει δημιουργήσει’  σοβαρές ανησυχίες στους παραγωγούς και έχει προκαλέσει σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις διαφόρων ελαιοπαραγωγών οργανώσεων. Όμως η πτώση’  αυτή των τιμών φαίνεται’  να ευνοεί την πλευρά του Εμπορίου του οποίου οι Οργανώσεις αντιδρούν αντίθετα δημιουργώντας μια κατάσταση «αρένας»’  στην Ισπανία.

Και σαν να μην έφταναν όλα ’ αυτά με την αγορά και τις τιμές σημαντικές ’ φαίνεται ότι είναι ’ ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, τους παγετούς και τους ανέμους που ακολούθησαν.

08-12-30eleonesispanias300x200.jpgH τιμή των 2 ευρώ στην’  οποία έχει φθάσει η τιμή του ελαιόλαδου δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής ’ δήλωσε ο Πρόεδρος της COAG (Συντονιστική Αγροτών και Κτηνοτροφών ) ’ και ζήτησε από την Υπουργό Γεωργίας κ. Elena Espinosa να πάρει μετρά για την λύση του προβλήματος. Αν αυτό δεν γίνει,’  τονίζει στην δήλωση του, ’ οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χεριά. Θα προχωρήσουν ’ σε κινητοποιήσεις παρά το ότι ’ γνωρίζουν ’ ότι μια τέτοια κίνηση την περίοδο αυτή θα παραλύσει την εξέλιξη της συγκομιδής.’ 

Την συγκέντρωση της προσφοράς’  για αντιμετώπιση της παραλογής πτώσης των τιμών ’ προτείνε με δήλωση του και ’ ο Rafael Sà¡nchez Δ/νων Σύμβουλος’  της’  FAECA (Ομοσπονδία των Αγροτικών Συνεταιρικών Επιχειρήσεων’  της’  Ανδαλουσίας) υποστηρίζοντας ότι Τιμές κάτω των 2 ευρώ θεωρούνται απαράδεκτες. Οι Συν/σμοι, τόνισε, ’ πρέπει να κατανοήσουν ότι η προσφορά δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη της ζήτησης και προτείνε ’ να συγκεντρωθεί η προσφορά’  τουλάχιστο των 5 μεγαλύτερων Συν/σμων που αντιπροσωπεύουν’  το’  70 % της παραγωγής της Ανδαλουσίας.

Η Διαμάχη μεταφέρεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια

Από την άλλη πλευρά, στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια προσέφυγε η’  CECASA’  (Ισπανική Επιχείρηση’  Εμπορευματοποίησης Ελαιολάδου)’  ζητώντας να της αναγνωριστεί η δυνατότητα να παρεκβεί στην εμπορία του ελαιολάδου με μια συμφωνία μεταξύ των Συν/κων Οργανώσεων για να αποφευχθεί το ’ συνολικό’  βούλιαγμα των τιμών.

’ Η CECASA ’ έχει από το 2002 έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ισπανίας να αγοράζει ελαιόλαδο όταν οι τιμές πέσουν κάτω από το 95% των παλαιών τιμών παρέμβασης και να το αποδίδει στο εμπόριο όταν οι τιμές ανακάμπτουν. Αυτό όμως της αμφισβητείται από την πλευρά του Εμπορίου και γιαυτό ’ ’ προσέφυγε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια’  ζητώντας να της ’ επιτραπεί μια συμφωνία μεταξύ Συν/σμων’  για το κράτημα των τιμών.

Καταστροφές από’ ’  Παγετούς και Ανέμους

στην Ελαιοπαραγωγή της Ισπανίας

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα Ισπανικών εφημερίδων (της 29-12-08), σημαντική μείωση της ελαιοπαραγωγής’  ποσοτικά και ποιοτικά αναμένεται,’  εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν ’ οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι παγετοί που ακολούθησαν, στην περιοχή του ’ Jaen της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγής περιοχής της Ισπανίας.

’ Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συν/κων Οργανώσεων της περιοχής του Jaen επισημαίνουν ’ με δηλώσεις τους ότι η παραγωγή δεν θα είναι τελικά όση αρχικά εκτιμήθηκε εξαιτίας των παγετών αλλά και των ανεμών που έπληξαν τους ελαιώνες σε διάφορες περιοχές μειώνοντας τελικά’  την παραγωγή ελαιόκαρπου’  αλλά και την απόδοση του σε λάδι αλλά και υποβαθμίζοντας την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Βέβαια δεν είναι γνωστή αυτή την στιγμή η πραγματική έκταση των ζημιών και επομένως η επίπτωση τους στο σύνολο της παραγωγής της Ισπανίας και κατ επέκταση στις τιμές οι οποίες’  θα πρέπει τότε να παρουσιάσουν θεωρητικά ανοδικές τάσεις!

Πάντως είναι λυπηρό το ότι έχουμε’  φθάσει στο θλιβερό σημείο να’  ενδιαφερόμαστε’  να μάθουμε’  ποσό’  σημαντικής έκτασης είναι οι ζημιές άλλων ελαιοπαραγωγών, έστω και ξένης χωράς,’ ’  για να’  δούμε αν θα υπάρξει αύξηση των τιμών.