’ ’ ’ ’ ’ 

Σπορέλαια και Ελαιόλαδο: Αντιπαράθεση ’ επιπτώσεων και ’ ωφελημάτων!

08-5-20ladieleurgio300x200.jpg

08-5-20agrosilianthu300x200.jpg

Παραστάσεις για ’ το Ελαιόλαδο’ με’  αναφορές ’ των ΜΜΕ για μολυσμένο Ηλιέλαιο δημιουργούν σύγχυση !.

20-5-08

Τις μέρες αυτές κυριαρχεί στα ΜΜΕ το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα επιμολυσμένο με ορυκτέλαια Ηλιέλαιο και ορθά αναλύονται οι επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών’  από τέτοιας μορφής εκτροπές.’ ’ ’ 

Με την ευκαιρία όμως αυτή, θα ήταν σκόπιμο να αναδειχθούν’  και ’ οι γενικότερες επιπτώσεις της υπό ορισμένες συνθήκες κατανάλωσης’  σπορελαίων στην υγεία, ’ κατά αντιδιαστολή προς τις ευεργετικές επιδράσεις’  που ως γνωστό έχει το παρθένο και ειδικότερα το εξαιρετικό παράξενο ελαιόλαδο.’ 

’ Αυτά τονίζει σε επιστολή ’ του ’ ’ ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) που υπογράφει ο Πρόεδρός του κ. Γ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου προς την ΕΤΡ και ΝΕΤ στην οποία ’ ’ μεταξύ άλλων επισημαίνει τα ’ εξής:

Όλα σχεδόν ’ τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ) ’ στο σύνολο τους εξάγονται από τους σπόρους που τα περιέχουν και ραφινάρονται με χημικοφυσικές μεθόδους. Επομένως08-25-20ilianthosspori.jpg, ανεξάρτητα από την εκ των υστέρων ηθελημένη η αθέλητη ’ μόλυνση ’ τους δεν είναι άμοιρα υποψιών για την ενδεχόμενη περιεκτικότητα τους σε επιβλαβή χημικά κατάλοιπα. Ο τομέας αυτός ελάχιστα έχει ελεγχθεί και αναλυθεί.

2. Τα σπορέλαια συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω του χαμηλότερου κόστους τους, σχεδόν ’ κατά κανόνα,’  στα εστιατόρια και τις ταβέρνες για το τηγάνισμα’  διαφόρων τροφών’  έχοντας καταλάβει πλήρως την θέση που παραδοσιακά κατείχε το ελαιόλαδο. Επί πλέον επαναχρησιμοποιούνται ’ πολυάριθμες φορές, μέχρις εξάντλησης τους, ’ σε βαθμό τέτοιο που να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία από την διάσπαση τους σε καρκινογόνες ουσίες. Και το θέμα όμως αυτό’  που’  αποτελεί μόνιμη απειλή για την υγεία, ελάχιστα’  ελέγχεται’  από αρμόδιους φορείς και’  πολύ λίγο έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ.

3. Τα σπορέλαια αλλά και τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα που κατέχουν πάνω από το μισό της διεθνούς αγοράς και όταν ακόμα έχουν παραχθεί και χρησιμοποιηθεί ορθά, δεν παύουν να υστερούν καταφανώς του παρθένου ελαιόλαδου όχι μόνο από γευστικής αλλά και από υγιεινής πλευράς. Και αυτό γιατί εξαιτίας του ραφιναρίσματος που υφίστανται, που’  γίνεται με’  διαδικασίες’  φυσικοχημικές, στερούνται όλων των μικροστοιχείων, πολυφαινολών, βιταμινών κλπ που’  αποτελούν’  την βάση των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων του παρθένου ελαιόλαδου, όπως καθημερινά τεκμηριώνεται από τις ιατρικές έρευνες. Και αυτό όμως το θέμα δεν έχει’  γίνει αρκετά κατανοητό στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα να επιβάλλονται με την διαφήμιση στην αγορά και να πωλούνται με τιμές’  ίδιες’  με εκείνες’  του εξαιρετικού παρθένου!

4. Ο ΣΕΔΗΚ, προκειμένου να συμβάλλει στην’  ορθή ενημέρωση των καταναλωτών αλλά και των εστιατορίων και ταβερνών, εκτός από τις άλλες ενημερωτικές δράσεις του, δημιούργησε στην Κρήτη δυο Δίκτυα Εστιατορίων και Ταβερνών (ένα στην Ανατολική και ένα στην Δυτική Κρήτη) που χρησιμοποιούν σε όλα τα φαγητά και ειδικά τα τηγανητά ’ που παρασκευάζουν, αποκλειστικά παρθένο ελαιόλαδο. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή από μονή’  της δεν’  μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα.

5.’  Ο ρόλος των ΜΜΕ’  στην ενημέρωση των πολιτών αναμφισβήτητα σήμερα είναι αποφασιστικός. Και στην περίπτωση’ ’  των διατροφικών θεμάτων,’  που απειλούν την υγεία των καταναλωτών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και κρίσιμος. Γιαυτό και’  οι σχετικές παρουσιάσεις θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και’  σαφείς και οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγουν’  εικόνες η φράσεις που μπορεί να προκαλούν σύγχυση η παρανοήσεις. Μια τέτοια περίπτωση, ’ ασφαλώς αθέλητη, ήταν, ’ όπως μας ανέφεραν αρκετοί’  ελαιοπαραγωγοί μας ’ και’  η παρουσίαση’  κατά τις εκπομπές σας αυτών των ημερών πλάνων από ελαιοτριβεία και ελαιώνες (γέμισμα ντορμπάδων, πιεστήρια) ’ κατά την διάρκεια συζητήσεων για το επιμολυσμένο ηλιέλαιο. ’ Αυτό διαπιστώσαμε και οι ίδιοι την ’ Πέμπτη 15 Μαιου στην πρωινή εκπομπή ’ ’ της ΝΕΤ ’ ’ (0800-0900). Επειδή είναι φανερό ότι τέτοιες εικόνες’  δημιουργούν κάποια σύγχυση’  και συνειρμικά’  μπορεί να’  οδηγούν’  τους τηλεθεατές,’  που’  δεν είναι ’ και πολύ ενήμεροι, ’ στο ότι η μόλυνση ’ διαπιστώθηκε σε ελαιόλαδα, ασφαλώς θα πρέπει ’ ’ να αποφεύγονται.

Ο ΣΕΔΗΚ, ένας φορέας μη κερδοσκοπικός, ’ για την αποστολή και το έργο του οποίου μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα www.sedik.gr , ’ στα πλαίσια των μικρών δυνατοτήτων του, έχει την διάθεση να συνεργαστεί μαζί σας’  προκειμένου να συμβάλλει ’ στην ορθότερη ενημέρωση’  των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή, κατανάλωση και εμπορευματοποίηση του ελαιολάδου.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Δήμαρχος Ρεθύμνου