’ ’ 

Αποθέματα και νέα σοδειά καθορίζουν τις εξελίξεις

Ραγδαία πτώση τιμών και πάγωμα αγοράς ελαιολάδου

Διαμαρτυρίες στην Ισπανία ...απραξία ’ στην Ελλάδα!

7-05-08

Απραξία και’  πτωτική πορεία των τιμών παραγωγού χαρακτηρίζουν τελευταία’  την αγορά’  του ελαιολάδου στην Ελλάδα και στην Κρήτη προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους Παραγωγούς,’  τις Οργανώσεις αλλά και τις Επιχειρήσεις εμπορίας.

’ Στην Κρήτη οι τιμές’  παραγωγού που είχαν πέσει στο διάστημα 8-29 Απριλίου μεταξύ 2,65 -2,75 ευρώ, στις 6 Μαιου έπεσαν ακόμα περισσότερο φθάνοντας μεταξύ 2,50-2,75 ευρώ ’ (Πιν.1) ενώ σχεδόν οι μισές Οργανώσεις και Επιχειρήσεις Εμπορίας έχουν διακόψει τις αγοραπωλησίες.

Βασική αιτία’  του όλου σκηνικού οι χαμηλές τιμές’  που προσφέρουν’  οι Ιταλοί έμποροι και η απροθυμία της τοπικής αγοράς να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.

’ 

Στην Ιταλία την βδομάδα’  21-27 Απριλίου’  οι τιμές χύμα ’ παρουσίασαν επίσης’  ελαφρές’  πτωτικές τάσεις και κυμανθήκαν από 2,68 στο Lecce ’ μέχρι 3,85 στο Trapani ’ (Πιν.2)

Ωστόσο στην Ισπανία, όπου ’ η ’ πτωτική πορεία ’ ’ των τιμών συνεχιζόταν με ρυθμό’  τάξεως του’ ’  μείον 4-5% ανά εβδομάδα και είχαν φθάσει στις 23 Απριλίου’  στα 2,40 ευρώ ξαφνικά την βδομάδα 29Απριίου - 6Μαιου ανεβήκαν στα 2,60 ευρώ κατά μέσο όρο (Πιν.3) ’ ενώ’  σε ένα ’ ποσοστό της τάξεως του 10% των αγοραπωλησιών’  υπήρχαν και τιμές ’ 2,9-3,0 ευρώ.

’ ’ 

08-5-07anthismenodendro350x200.jpgΠαράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις

Βασικοί ’ παράγοντες’ τών εξελίξεων αυτής της περιόδου φαίνεται να είναι τα αρκετά υψηλά αποθέματα’  της Ισπανίας αλλά και οι εξελίξεις στην ανθοφορία η οποία ’ .......

Στην Ισπανία ζητούν Νόμο για την αγορά !

Ωστόσο, κι ενώ έτσι εξελίσσονται τα πράγματα, στην Ελλάδα’  δεν φαίνεται’  να υπάρχουν πρωτοβουλίες’  για την εξέταση’  του προβλήματος του ιδιότυπου’  διεθνούς καρτέλ .........’ ’ 

Πτώση’  κατά’  20%’  στις’  τιμές παραγωγού το 2007.

’ Ωστόσο πτώση κατά 20,1% παρουσίασαν γενικά οι τιμές’  παραγωγού για το Ελαιόλαδο’  κατά το 2007’  σε σχέση ...........

’ ’  To κειμενο αναλυτικα και οι’  πινακες’  τιμων που’  αναφερονται σε αυτο’  απο 15’  επιχειρήσεις και οργανωσεις της Κρητης καθως και’ απο την αγορα’ ’ της Ισπανίας ’ και Ιταλίας, ’ στελνονται σε ατομικα e-mail οσων επιθυμούν καθε Τρίτη η Τεταρτη.

’ ’ ’  Λεπτομερειες στο παραθυρο Παρατηρητήριο Αγορας Ελαιολαδου στην αριστερη στηλη της 1η σελιδας του site