Αυξάνεται ραγδαία η ’ ζήτηση ελαιόλαδων ΠΟΠ στην Ιταλία
14-4-08
Ενώ στην Ελλάδα οι προσπάθειες για την αναγνώριση ελαιόλαδου Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ «ΚΡΗΤΗ», ’ ’ βαδίζουν πλέον στον τέταρτο ’ χρόνο τους’ στην Ιταλία τα πράγματα’ φαίνεται να είναι τελείως αντίθετα. Στην χώρα αυτή ’ η ’ ’ ’ εικόνα και η δυναμική των Ελαιόλαδων ΠΟΠ- ΠΓΕ είναι συνεχώς ανερχόμενη,’ σύμφωνα με δηλώσεις …. που έκανε ο ’ κ. RainieridellaTorre,’ Δ/ντης της Unaprol (Ένωσης Ιταλών Ελαιοπαραγωγών)’ κατά την διάρκεια παρέμβασης του στην Ημερίδα’ με τίτλο «Η αξία του εξτρα παρθένου’ ελαιόλαδου’ ΠΟΠ».
’ ’
Όπως υπογράμμισε ο κ. Rainieriτα ’ ’ 30 ήδη ’ αναγνωρισμένα ελαιόλαδα ’ ’ ΠΟΠ και ΠΓΕ της χώρας και τα αλλά 27 που βρίσκονται στην διαδικασία αναγνώρισης’ από την ΕΕ, αντιπροσωπεύουν το 24% ’ του συνόλου’ των ονομασιών προέλευσης της Ιταλίας και’ αποτελούν ένα συνδυασμό ποιότητας και’ γεωγραφικής περιοχής που αυξάνει κάθε χρόνο ’ την χρηματική αξία του.
Ήδη η συνολική ποσότητα’ των ελαιόλαδων ΠΟΠ- ΠΓΕ που διατίθενται στο εσωτερικό της Ιταλίας ανέρχεται σε 16 εκατ. φιάλες ετησίως’ και ’ η’ ’ χρηματική αξία τους, ’ ’ που ήδη υπερβαίνει τα’ 100 ’ εκατομμύρια Ευρώ ετησίως,’ δείχνει ότι μπορεί να φθάσει τα 250 εκατομμύρια’ ευρώ στο τέλος της περιόδου 2010-2011. Όμως, ’ όπως υπογράμμισε ο κ. Rainieri, ’ τα ελαιόλαδα ΠΟΠ- ΠΓΕ ενδιαφέρουν κάθε μέρα και ’ πιο πολύ τους ξένους καταναλωτές. Οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών, βρίσκονται ’ σε συνεχή αύξηση, καλύπτοντας ’ ’ το 61% των Τρίτων χωρών ’ και ’ το 39% ’ των χωρών της ΕΕ.Η ’ αξιοσημείωτη δυναμική’ των προϊόντων’ ’ ’ ποιότητας, ’ ’ όπως εκείνα’ της κατηγορίας ’ “madeinItalyâ€, ’ «ανέβασε τον πήχη»’ και εκτιμάται’ ότι θα ’ βρει ευρεία απήχηση τα επόμενα χρόνια’ μέσα από μια’ δυναμική ’ εκστρατεία ευαισθητοποίησης που θα αναληφθεί από ’ την πλευρά των παραγωγών παρά’ τα ’ ’ γραφειοκρατικά ’ εμπόδια’ και το αυξημένο κόστος.’
Το άλλο μεγάλο θέμα σχετικά με την προβολή είναι’ η πληροφόρηση’ των Καταναλωτών ’ ώστε να αυξηθεί το επίπεδο των γνώσεων τους σχετικά’ τις εγγυήσεις’ και τις ιδιαιτερότητες’ του συστήματος ΠΟΠ, να’ διευρυνθούν οι γνώσεις’ τους για τον ’ πολιτισμό του ελαιολάδου ’ αλλά και οι γευστικές τους ικανότητες’ στην αναγνώριση της ’ πολλαπλότητας ’ ’ των γεύσεων των περιοχών’ και των ποικιλιών που διακρίνουν τα ’ μοναδικά’ Ιταλικά ελαιόλαδα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ’ σύντομα, 100 Εστιατόρια της Ρώμης και του Μιλάνου’ ’ εκτιμώντας τις υποδείξεις της Unaprol, έχουν’ προετοιμάσει ένα’ ειδικό Χάρτη των Ελαιόλαδων ΠΟΠ- ΠΓΕ (Ιταλίας), ’ ’ οργανώνοντας οινογαστρονομικές εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες και πολλαπλασιάζοντας’ τις προωθητικές δραστηριότητες ’ τους με στόχο την διεύρυνση ’ των οριζόντων ενός προϊόντος που αρέσει, ’ κυρίως, ’ γιατί συνδέεται με την ίδια την Ιστορία της Χώρας.Αυτά, βέβαια, ’ στην Ιταλία. Γιατί στην χώρα μας φαίνεται ότι περί άλλα τυρβάζουμε!