Πολλαπλές ζημιές αλλα και ’ Ωφέλειες

’ ’ από τις Χιονοπτώσεις στους Ελαιώνες’ ’ ’ ’ ’  ’ Γενική αποτίμηση και υποβολή υπομνήματος ετοιμάζεται από τον ΣΕΔΗΚ’ 

’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’  Χανιά 23-2-08

Πολλαπλές και εκτεταμένες φαίνεται να είναι ’ οι ζημίες που υπέστησαν’  τα Ελαιόδεντρα από τις ’ ασυνήθιστες Χιονοπτώσεις ’ που έπληξαν όλη την Κρήτη από 16-18 Φεβρουαρίου, καίτοι οι επιδράσεις τους αναμένεται να’ ’  είναι και’  ωφέλιμες για την παραγωγή της χρονιάς που έρχεται. Βέβαια, ’ καίτοι’  οι χιονοπτώσεις’  παρατηρήθηκαν με διαφορετική ένταση και’  σε λίγο διαφορετικό χρόνο σχεδόν σε όλες τις08-02-23xionoptoseis300x200.jpg’ ’ περιοχές του νησιού, οι ζημιές που έγιναν ως ήταν φυσικό’  επικεντρώθηκαν’  στις ορεινές περιοχές των Χανίων’ ’  και σε κάποιες περιοχές γύρω από τον Ψηλορείτη στο’  Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Ο ΣΕΔΗΚ ’ συγκεντρώνει στοιχεία ’ από τους Δήμους ’ Μέλη του για την ένταση και έκταση των ζημιών ’ με σκοπό ’ να υποβάλλει σχετικό υπόμνημα για την γρήγορη και επαρκή αποκατάσταση των ζημιών και ’ την αποφυγή των χρονοβόρων διαδικασιών που συνήθως απαιτούνται.

Πάντως, ιδιαίτερα σοβαρές, ’ ’ από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, φαίνεται να ’ είναι οι ζημιές ’ που έγιναν στις περιοχές των Δήμων Κεραμειών, Ανατολικού Σελίνου, Κανδάνου, Πελεκάνου, Ιναχωρίου, Θερίσου, Μουσούρων,’  Κρυονερίδας, Φρέ ’ αλλα και άλλων ενδεχόμενα.’ ’ ’ ’  Στις περιοχές αυτές χιλιάδες ελαιόδεντρα που ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί,’  ’ φαίνεται ότι έχουν πάθει ζημιές σημαντικές’  από σπασίματα μικρών και μεγάλων κλώνων και η επάνοδος τους στην κανονική καρποφορία θα απαιτήσει αρκετό χρόνο και δαπανηρές παρεμβάσεις. 08-02-23xionoptoseis450x200.jpgΚατά σύμπτωση τα ελαιόδεντρα που υπέστησαν μηχανικές ζημιές δυστυχώς είχαν και καρποφορία ακόμα, ’ γιατί ήταν ’ δέντρα ποικιλίας ’ Τσουνάτης ’ που φέτος’  είχαν βεντέμα σε αρκετές περιοχές και η συγκομιδή τους ’ λόγω τρόπου συγκομιδής, παρατείνεται.

Και οι απώλειες στην παραγωγή πρέπει να είναι και ποσοτικές από τον καρπό που χάθηκε αλλα και ποιοτικές ’ από’  την υποβάθμιση της ποιότητας ’ του ελαιόλαδου στους καρπούς που διασώθηκαν ’ πάνω η κάτω ’ από τα δέντρα λόγω’  ψύξης και χτυπημάτων από το χιόνι.’ 

Ωστόσο οι χιονοπτώσεις θα έχουν και ωφέλιμες επιδράσεις. Ο εμπλουτισμός των’  υπόγειων υδροφορέων’  και η επάρκεια αρδευτικού νερού είναι μια σημαντική ωφέλεια, ενώ ο εμπλουτισμός του εδάφους με αρκετή υγρασία ενώ πλησιάζει η κρίσιμη περίοδος της Άνοιξης’  για την Ελιά θα είναι μια άλλη επίσης αξιόλογη προσφορά τους. Αλλα και οι χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών αναμένεται να’  βοηθήσουν στην σωστή’  εξέλιξη της’  ανθοφορίας’  απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή βεντέτα η οποία ούτως η άλλως αναμένεται μετά την φετινή μειωμένη παραγωγή.