Χανιώτικα Νέα 11-7-07
’ Με μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ξεκίνησε η 6η εκστρατεία προβολής του κρητικού ελαιολάδου, που οργανώνεται στο Ρέθυμνο από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων και Κοινοτήτων.

Ο ΣΕΔΗΚ συνεργάζεται στην εκστρατεία προβολής με τη Νομαρχία, την ΤΕΔΚ και το Δήμο Ρεθύμνου με στόχο την ανάδειξη της γευστικής, υγιεινής και πολιτιστικής αξίας του Κρητικού ελαιολάδου, την προώθηση των εξαγωγών επώνυμου Κρητικού ελαιολάδου, τα πρότυπα της Κρητικής και μεσογειακής διατροφής, τα φαγητά που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο, και βέβαια τη βελτίωση και τροποποίηση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης.
’ ’ Μέχρι και τις 20 Ιουλίου θα λειτουργεί η έκθεση με Κρητικά προϊόντα στο χώρο του ΞΕΝΙΑ. Είναι μια ευκαιρία για τους Ρεθυμνιώτες και τους αλλοδαπούς επισκέπτες της πόλης μας να γνωρίσουν το Κρητικό ελαιόλαδο, να μάθουν την ιστορία της ελιάς και να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσίες και σε έρευνες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της εκστρατείας. Οι επισκέπτες της έκθεσης συμμετέχοντας σε αυτές τις διαδικασίες και εφόσον κερδίσουν, θα λάβουν ως δώρο εμφιαλωμένο λάδι.
Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την «Προώθηση Τυποποίησης Εξαγωγών».

Την ανάγκη να αγκαλιάσει ο κόσμος τις πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ, τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες. «Το λάδι είναι ένα προϊόν που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Κρήτης, έχει μπει τελευταία στη ζωή όλο και περισσότερου μέρους του πληθυσμού και είναι μεγάλος στόχος να καταφέρουμε το λάδι ως εμπορικό αλλά και ως θαυματουργό προϊόν, να πάει στα πέρατα της γης. Επ΄ ωφελεία βέβαια των ελαιοπαραγωγών και της ελληνικής οικονομίας. Είναι δεδομένη η ποιότητα του κρητικού λαδιού και έχουμε λαμπρό μέλλον μπροστά μας και οι συνεταιρισμοί αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία, όσον αφορά στην τυποποίηση. Δεν γίνεται να κατακλύσουμε τη διεθνή αγορά χωρίς να έχουμε τυποποιημένο προϊόν και θεωρώ πως μέσα από αυτές τις διαδικασίες όπου οι ξένοι επισκέπτες θα γευτούν και θα μάθουν για το λάδι, θα έρθει η επιτυχία», δήλωσε.
’ Ο αντινομάρχης κ. Μανώλης Αρχοντάκης τόνισε ότι οι νέες δράσεις του ΣΕΔΗΚ, τις οποίες στηρίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, «είναι μια συνέχεια της προσπάθειας να προβληθεί το πολύτιμο προϊόν μας, το λάδι». Είναι ένα προϊόν, όπως είπε, με άριστες προοπτικές εφόσον προωθηθεί κατάλληλα. Επεσήμανε την ανάγκη σύμπραξης όλων των συνεργαζόμενων φορέων για την αναγνώριση του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου σαν ένα και μοναδικό προϊόν κρητικής προέλευσης. «Πρέπει να σταματήσει αυτή η διάσπαση με τα τοπικά ελαιόλαδα που έχουν αναγνωριστεί διότι δημιουργείται σύγχυση. Το ποιοτικό Κρητικό λάδι είναι ένα και μοναδικό και μπορεί να πάρει ονομασία προέλευσης και έτσι να προωθηθεί στη χώρα μας και το εξωτερικό».
Αν η Ελλάδα δε θέλει να είναι θεατής στο διεθνές σκηνικό της εμπορίας του λαδιού, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά στρατηγική. Αυτό υπογράμμισε ο κ. Νίκος Μιχελάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ριζική αλλαγή του τρόπου διάθεσης του προϊόντος με μετάβαση από το χύμα στην τυποποίηση αποτελεί πλέον τη μοναδική λύση την οποία πρέπει και μπορεί να ακολουθήσει η Κρήτη. Οι τιμές του ελαιολάδου αυτή την περίοδο έχουν φτάσει για το έξτρα παρθένο των 0,3 βαθμών από 2,90 που ήταν στα τέλη Μαρτίου, στα 2,45 έως 2,50 πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο του 2007 που ήταν 2,40 στις αρχές του Ιανουαρίου».’ Ο ίδιος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζεται τόσο από τα δεδομένα της ερχόμενης σοδειάς στην Κρήτη που όπως φαίνεται θα είναι αρκετά χαμηλή, αλλά από από τα δεδομένα άλλων χωρών και κυρίως της Ισπανίας, όπου η παραγωγή φαίνεται ότι θα ανέβει στους 1.100.000 τόνους. «Η μετάβαση στο τυποποιημένο από το χύμα αποτελεί πλέον μονόδρομο. Για να ανοίξει όμως αυτός ο μονόδρομος πρέπει να γίνουν πολλές και ριζικές αλλαγές στο χώρο της εμπορίας του κρητικού ελαιολάδου. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν αναδιοργάνωση και ισχυροποίηση των συνεταιρικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων του νησιού, αλλά και την οργάνωση επιθετικής πολιτικής για την προβολή και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κρητικού ελαιολάδου. Η τεκμηριωμένη πολιτιστική και υγιεινή του κρητικού ελαιολάδου και η σαφής υπεροχή του από τα ελαιόλαδα άλλων χωρών, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την επιθετική προβολή του προϊόντος στους καταναλωτές των ξένων χωρών που είναι οι τελικοί αποδέκτες του», κατέληξε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ’ ΣΕΔΗΚ
’ Αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ως γνωστόν ο ΣΕΔΗΚ,’ ο κ. Μιχελάκης εξέφρασε την αγωνία της Διοίκησης για την πορεία του ΣΕΔΗΚ, εάν’ η οικονομική δυσπραγία συνεχιστεί. «Μόλις ένα ποσοστό 10% των Δήμων που συμμετέχουν καλύπτει προς το παρόν τις συνδρομές που πρέπει να καλύψει. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι Δήμοι σε αυτήν τους την υποχρέωση αλλα’ αν αυτό συνεχιστεί, ο ΣΕΔΗΚ θα μπει σε μια πολύ κρίσιμη φάση που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει». Ο ίδιος επεσήμανε πως σε αρεκετες’ περιπτώσεις η αδυναμία των Δήμων οφείλεται στους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν ενέκριναν κάποια εντάλματα για την πληρωμή αυτή. Ωστόσο και αυτό μπορεί να επιλυθεί, όπως είπε, με την προώθηση του ζητήματος στην Κεντρική Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός που δεν έχει συμβεί.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η ημερίδα που διοργανώνει ο ΣΕΔΗΚ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
11.00-11.15 Προβολή: «Iερό Eλαιόλαδο» ντοκιμαντέρ αυστριακής τηλεόρασης με εκτενείς αναφορές στην Kρήτη
11.15-11.30 Xαιρετισμοί
11.30-11.50 Aναδιοργάνωση αγοράς ελαιολάδου στην Kρήτη. Ίδρυση νέων φορέων. Δρ. Nικ. Mιχελάκης, Δ/νων Σύμβουλος ΣEΔHK
11.50-12.10 Tυποποίηση ελαιολάδου. Eκσυγχρονισμός υποδομών και λειτουργίας. Mανόλης Mιχελινάκης-Πρόεδρος ΣΠAKE-Xημικός EAΣ Hρακλείου.
12.10-13.00 Πιστοποίηση, τυποποίηση, προδιαγραφές εμπορίας, εξαγωγές. Eισηγήσεις-Παρεμβάσεις: OΠEΓEΠ, EΦET, OΠE
13.00-14.00 Eμπορία ελαιολάδου χύμα και τυποποιημένου. Προβλήματα-Προτάσεις. Eισηγήσεις Eκπροσώπων AΣO, Iδιωτικών Eπιχειρήσεων, Nομαρχιών, Δήμων, Συνδέσμων, Eπιμελητηρίων, Συλλόγων και άλλων φορέων.
14.00-14.30 Συζήτηση-Συμπεράσματα.
Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης περιλαμβάνεται έκθεση εικονογραφημένων πινακίδων σε τρεις γλώσσες για την ιστορική εξέλιξη, την πολιτιστική και υγιεινή αξία της ελιάς και του ελαιολάδου, για τα μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης και της Ελλάδας.
Εκτίθενται επίσης συσκευασίες ελαιολάδου, δέκα συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων της Κρήτης, έκθεση απολιθωμάτων ελιάς, έκθεση δημιουργημάτων από ξύλο ελιάς και έκθεση βιβλίου για την ελιά και το λάδι.